12f675 ile tustakimini kullanabilirmiyim

Başlatan toprak, 19 Mayıs 2011, 20:44:44

toprak

12f675 ile tustakimini kontrol ederek verici yapmak istiyorum.normalde pin sayisi yetmiyor.bunu iki adet 12f675 ile yapmak istesem nasil yapabilirim

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: toprak - 19 Mayıs 2011, 20:44:44
12f675 ile tustakimini kontrol ederek verici yapmak istiyorum.normalde pin sayisi yetmiyor.bunu iki adet 12f675 ile yapmak istesem nasil yapabilirim

niye kendine zorluk yaratıyorsun bi tane 16f628 ile pratik yoldan halletmek varken...

ibrsel

12F675 in 8 adet pini var..Bunlardan 2 tanesi + ve - besleme için kullanacaksın..1 tanesinide diğer 12F675 ile haberleşmek için..Geriye 5 pin kalacak..Ya bu pinlere tek tek buton bağlayıp 5 girişin olacak.Yada tarama yöntemi ile 2 satır 3 sutun olarak ayarlayıp bu kezde 6 tuşu kontrol edeceksin..
Eğer sen 4*4 tuş takımını kontrol etmek istiyorsan tek başına 12F675 yetmeyecektir..74C922 gibi bu işi yapan özel entegreler ile tuş takımını okutma işini yapabilirsin..Yada 16F serisi 18 pinli bir işlemci kullanarak kendin tarama yöntemi ile tuş takımını okutabilirsin..

drmp

i2c chip kullanırsan 2 pin yeterli
spi chip kullanırsan 3 pin yeterli

chiplerin adlarını şu an hatırlamıyorum ama sonra yazarım tekrar

F.T

analog girişin bi tanesine değişik dirençler bagla.her tuş direnç degerini değiştirsin.programdan analog durumuna göre atama yaparsın.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Veli B.

Eskiden decimal to binary için diode matrix kullanırdık. Yeteri kadar 1N4148 ve alan sayesinde, 4*4 keypadi 4 pin ile okuyabilirsiniz. Nette devre açılımları vardır. 

Tagli

FxDev'in sitesinde konu hakkında bir yazı var. Ben 12F675 ile şifreli kilit gibi bir şey yapmıştım. 4x3 tuş takımı kullansan 3 bacak gerekecek. Bu durumda sana 3 bacak daha kalıyor. Gerçi sorunlarla karşılaşmaman için MCLR bacağını reset amaçlı kullanmanı öneririm. Bu durumda bile 2 bacağın daha var.

İki adet 12F675 kullanmak kötü bir fikir. Arkadaşların da dediği gibi, işin içinden çıkamıyorsan daha çok bacağı olan bir PIC kullan.
Gökçe Tağlıoğlu

muratti_70

analog girişin bi tanesine değişik dirençler bagla.her tuş direnç degerini değiştirsin.programdan analog durumuna göre atama yaparsın.

bence süper pratik bir fikir, Bravo Ferittt
dijital elektroniğe aşığım :)

bircan

cok guzel calisma bende ugrastim bir ara calismayi sonuclandirdiginda programi yayinlarsan seviniriz.
GEREK YOK HER SOZU LAF ILE BEYANA , BIN SOZ EDER BIR BAKIS BAKISTAN ANLAYANA... MEVLANA

Ruzgarbey

merhaba.analog girişlerin 1 tanesine buton sayısı kadar değişik değerlerde direnç bağlamak birçok uygulamada görülmektedir.bunların en başında TV lerin ön panelde kullanılan butonlarıdır :) ii görecek sayıda butonu kullanabilirisiniz.sadece 1 pin ile. adc yi hesaplayıp değere göre işlem yaparsınız.saygılarımla..
Hayatta En Hakiki Mürşid İlimdir. M.K. ATATÜRK


toprak

bir yazi daki  3 wire keypad devresini yaptim tabi yine 12f675 kullaniyorum.burda yapmak istedigim sey 60 dakikaya kadar istedigim zamani girerek zamanlama devresi yapmak.fakat o yazida verilen programdan birsey anlamadim  bunu picbasic de benim gibi daha yeni baslayan icin yazabilecek biri varmi ugrastim ama kafam karisti.yardim edilirse cok sevinirim. simdiden tesekkurler.

pikomemet

Alıntı yapılan: ferittt - 19 Mayıs 2011, 23:46:43
analog girişin bi tanesine değişik dirençler bagla.her tuş direnç degerini değiştirsin.programdan analog durumuna göre atama yaparsın.

Bu konuda microchipin application notunuda görmüştüm. Tek girişle bir sürü tuş kontrol ediliyordu.

peko

Alıntı YapTV lerin ön panelde kullanılan butonlarıdır

Araçların radio ünitelerini direksiyon üzerinden kumanda etmeleri içinde böyle bir yapı kullanılıyor.
Hatta Direksiyon kumandalı orjinal teybi söküp yerine başka marka bir teyp bağlarsanız kumanda devre dışı kalıyor. Bağladığınız teyipte "wire control" girişi varsa fakat sizin direksiyon kontrolünüze uymuyorsa araya başka bir uygunlaştırıcı takılabiliyor. Yeni teybinizin hangi direnç değerlerinde kontrol edildiğini bulmak için bi kulaklık jakı ile 100k pot bağlayıp , hangi fonksiyonun hangi değerde çalıştığını bulduktan sonra bi direnç tablosu kurup direksiyon kumandanızı aktif hale getirebilirsiniz. Bazı uygunlaştırıcılar bu işlemi otomatik yaparak fonksiyonları bi epromda tutuyor ve ayar yapmanıza gerek kalmadan her teybe uygun halde kullanılabiliyor. Tv'lerde kullanılanlar bi süre sonra toz nem vs nedeniyle yavaş yavaş çalışmamaya başladığına şahit olmuştum. Tuş bazen basıyor, bazen basmıyor, zor basıyor gibi.. Tuşun kirli olmasından değil , direnç değerlerinden dolayı. Bu tozlanma, zor algılama nedeniyle Tv'nin mikroişlemci programı da zarar görebiliyor. Zarar görmesinden kastım, içerisinde kaydettiği değerler bir süre sonra sapıtmaya başlıyor. Tuşların çalışması için direnç tablosunun yenilenmesi ve programın yeniden yüklenmesi çözüm oluyor..

one wire denince akkıma hep  "Man One Wire"  filmi geliyor. İzlemeyenlere yada bilmeyenlere kısa bir araştırmalarını tavsiye ederim..

Kolay gelsin.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

toprak

cok tesekkur ederim ama soylediklariniz ne isime yarayacak.anlasildi her halde bana yardim edecek kimse yok.bu arada o filmi arastiracak zamanim yok.onun yerine sanirim bu projeyle ugrassam bana daha faydali olur.tesekkurler.