Akım Trafosundan gelen 0-5Amperi 0-5Volt'a çevirmek

Başlatan Mucit23, 22 Mayıs 2011, 22:33:37

Mucit23

Merhaba arkadaşlar.
Devre kurma bilgim zayıftır. Başlıktanda anlaşılacağı üzere bu konuda biraz bilgilerinize ihtiyacım var. Elimde çeşitli akım trafoları var. 100/5 , 200/5, 50/5 dönüştürme oranlarına sahip. Ben üç fazın akımını ölçmeye çalışıyorum. Daha önce bunun üzerine benzer konular açmıştım. Herseferinde uygun şekilde dönüştürme kısmında sorun yaşadım. bazı yöntemler denedim Fakat hiçbirindenverim alamadım. Akım trafosu şöntlemek için elimde çeşitli lem traofları var. Hepsini 3 faz ampermetrelerden elektrik sayaçlarından, Reaktif güç kontrol cihazlarından ve bunun gibi cihazlardan sökmüştüm.  Bunları kullanarak dediğim gibi akım trafosundan gelen 0-5A bilgiyi nasıl picin anlayacağı dile ceviebilirim.

gevv

hocam  belki  bakmışsınızdır ama yinede söylemek isterim

pc  güç kaynaklarındaki sistemi inceledinizmi ? 

akım trafosundan  gelen bilgi opamp ile işlenip pwm entegresine gönderiliyor çıkışın seviyesine göre koruma oluyor  bunu pice uyarlamak zor olmaz sanırım

picmanya

değişik yöntemler var.
öncelikle kullanacağınız akım trafosunun adını bilip bunun teknik belgesine ulaşmak lazım.
genelde iki ucu arasına bir direnç bağlanıp bu direnç uçlarından diferansiyel opamp devresine giriş yapılıp değerlendirilirler.

Mucit23

Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Maliyet açısından bunu bir şekilde opamplar ile yapmam gerekiyor.
Gevv hocam daha önce hiç spms leri incelemedim. Nasıl akım ölçüyorlar bu yüzden biliyorum. Örnek gösterebilirmisiniz akım trafosuna adapte edebilirmiyim.
Picmanya Elimde şuan resimdeki akım trafosu var.

100/5 dönüştürme oranına sahip. Bu akım trafosu için opamplarla nasıl bir devre kurabiliriz. Örnek verebilirmisiniz.

CLR

Alıntı yapılan: Mucit23 - 22 Mayıs 2011, 22:33:37
Merhaba arkadaşlar.
Devre kurma bilgim zayıftır. Başlıktanda anlaşılacağı üzere bu konuda biraz bilgilerinize ihtiyacım var. Elimde çeşitli akım trafoları var. 100/5 , 200/5, 50/5 dönüştürme oranlarına sahip. Ben üç fazın akımını ölçmeye çalışıyorum. Daha önce bunun üzerine benzer konular açmıştım. Herseferinde uygun şekilde dönüştürme kısmında sorun yaşadım. bazı yöntemler denedim Fakat hiçbirindenverim alamadım. Akım trafosu şöntlemek için elimde çeşitli lem traofları var. Hepsini 3 faz ampermetrelerden elektrik sayaçlarından, Reaktif güç kontrol cihazlarından ve bunun gibi cihazlardan sökmüştüm.  Bunları kullanarak dediğim gibi akım trafosundan gelen 0-5A bilgiyi nasıl picin anlayacağı dile ceviebilirim.

Merhaba,

Düzgün bir ölçüm istiyorsan, önce opampla salınımları istenilen voltaj değerlerine çıkaracaksın, sonra ya true rms IC kullanacaksın veya işlemci ile bunu sen yapabilirsin ama hızlı bir işlemci ister, mesela bir alternansta veya periyotta 64 veya 128 örnek alıp bunun true rms değeri hesaplarsan hatasız ölçersin.

Knowledge and Experience are Power

Mucit23

RMs işine sonra giricem Öncelikle saf rezisif bir ac sinyaldan (harmoniksiz olduğunu düşünerek) bi ölçüm yapmak istiyorum. Sonradan RMS işini yazılımla halletmeyi düşünüyorum. Ama ilk önce donanım işini halletmem gerekiyor.

CLR

Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Mayıs 2011, 11:13:30
RMs işine sonra giricem Öncelikle saf rezisif bir ac sinyaldan (harmoniksiz olduğunu düşünerek) bi ölçüm yapmak istiyorum. Sonradan RMS işini yazılımla halletmeyi düşünüyorum. Ama ilk önce donanım işini halletmem gerekiyor.

Senin işinin zor kısmı rms kısmı zaten geri kalanı kolay. akım trafosunun datasheetine bakıp çıkışına takacağın hangi direnç ve kond. ile  giriş akımına karşılık, çıkıştan lineer voltaj alabilirsin ve hangi akımda trafo doyuma ulaşıp lineriteyi bozuyor bilmelisin. Yoksa uğraşır durursun lineer okumuyor diye.

Opamplı devre için ise iki yol var ya diferansiyel kuvvetlendiri kullanacaksın veya trafonun bir ucunu ground yapıp yarım alternans kuvvetlendireceksin.
İstersen bu yarım alternansıda bir dc değere bindirebilirsin.   

Mucit23

Şimdi baktımda akım trafosunun datasheet'i yok malesef. Ne yazıyorsa üzerindekiler işte. Fakat şöyle birşey var. Piyasadaki akım trafolarında dönüştümr oranını menüden seçebiliyorsun Yani Akım trafosunun modeli belli değil. Bunu kendisi yapıyor öyle değilmi

CLR

Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Mayıs 2011, 11:32:05
Şimdi baktımda akım trafosunun datasheet'i yok malesef. Ne yazıyorsa üzerindekiler işte. Fakat şöyle birşey var. Piyasadaki akım trafolarında dönüştümr oranını menüden seçebiliyorsun Yani Akım trafosunun modeli belli değil. Bunu kendisi yapıyor öyle değilmi

Merhaba,

İzmir'de NKL elektronik var, sırf bu tür akım trafosu yapıyorlar, onlardan istediğin akım değerleri için sana akım trafosu temin ederler, trafodan emin olursun gerisini daha sonra yaparsın. Sensörlü projelerde önemli olan sensördür, o nedenle sende sensörünü yani trafonun tam olarak ne olduğunu ve nasıl tepki verdiğini bilmelisin, yoksa toplama, çıkma parçalarla iş yapamazsın.

Mucit23

Yok o yönden benimde bir sorunum yok  İstediğim çeşitte akım  trafosu temin edebilirim. Forumda benzer bir konuda Fırat hocamız bi şemay paylaşmış. Onu bi denemek istiyorum.

picmanya

ben lem marka akım trafonuz var diye anlamıştım.
elinizdeki tip akım trafolarında bende zorlandım.ac sinyal işleniyor birde akımın yön değiştirmesi var.
ölçmek istediğiniz akım aralığını bilmiyorum ama 50 Ampere kadar olan akımlar için devresi içinde (lem marka gibi)
akım tarfolarıda resimdeki ile aynı fiyatda olsa gerek.
geçenlerde birisi bu tip akım trafolarının Türkiye temsilcisi olduğu şeklinde bir mesaj yayınlamıştı
bir uygulamada bende bunlardan düşünüyordum ama 3 tane kullanmam gerekeceğinden pahalıya geldiğini görüp vazgeçtim.
şönt direnç üzerinden opamp yalıtmalı devre kullanmayı düşünüyorum.

aslında şimdi yazarken aklıma geldi birde allegronun ufacık 100 amper bile ölçen bir kompanenti vardı
ufacıkda bir şey, hatta seri bağlanıyordu ama içerden temassız ölçüm yapıyor diye hatırlıyorum.
bunlardan kullanıpda, sorun yaşayan memnun olmayan varmı?

Mucit23

Açıkçası maliyet açısından şimdilik hazır sensörleri pek kullanmak istemiyorum. Çünkü çok pahalılar. Akımın yön değiştirmesini bir köprü diyot ile halledebilirmiyiz. Köprü diyottan geçirdikten sonra şöntlersek eğer sorunu çözmüş olurmuyum. Şöntledikten sonra opampla 0-5 volt aralığına çıkartırız.