Skop yapımı

Başlatan cozturk, 25 Mayıs 2004, 12:01:29

byka

kesinlikle kızmıyorum hocam.

bende yaklasık 1 ay a kadar illede analog diyordum

bugüne kadar tektronix in analog ve digital bir cok modelini kullandım

instek in sadece analoglarını kullandım
bende hep analog daha hızlı tabiki diye inad ederdim.

ama hocam kesinilkle oyle değil(tektronix tds 210 kullanıyorum su an işyerimde).en büyük sebebini sayın hocam bunalmıs cok güzel anlattı

ayrıce sunu soylemek istiyorum eger elinizde imkan varsa soylebir test yapın
her scope un test için 1khz lik sinyal cıkıs vardır.

digital scope ta buraya bakın ve time/dv.. ns lere kadar getirin pulse in ''0'' dan ''I'' e cıma süresini olçmeye calısın yada gormeye diyeyim

aynı işlemi analogla da yapın.

tektronix derdim hep digital içinde ama arastırma yaparken  okadar cok güzel ürünler varki

bunlardan bir taneside INSTEk 820 serisi


http://www.testequipmentdepot.com/instek/picpages/GDS-820c.htm


gds 820s için 905 $ diyor ama...

DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

cozturk

:?
http://www.web-ee.com/Electronic-Projects/projects/telescope/index.shtml


lapiea

PC için üretilmiş profesyonel çözümler ve kartlar bir yana, BITSCOPE ilginç bir alternatif. Ancak, BITCOPE kartının yazlımları paralı. Bir çözüm olarak BITSCOPE'un eski versiyonlarına ait yazılımı CIRCUITCELLAR arşivinden bulmak mümkün.
ilgilenenlere ..

hacettepeli_muhendis

dijital scop ların şöyle çalıştığını sanıyordum sinyalin %20 si kadarına bakıp geri kalan kısmı sonra olasılık hesabıyla bişeyler çıkarıp hallediyordu sanırım tam emin değilim  :?:
Dünyada 10 çeşit insan vardır binary saymayı bilenler ve bilmeyenler

argeci

merhabalar arkadaşlar.Digital osilaskop projesi üzerine bi noktayı açmak istiyorum eğer sizin yaptığınız bi dijital osilaskop varsa ve amacınız analog osilaskoptaki gibi ayrıntıları yakalamaksa bence dijital osilaskobu analog bir logic analizör gibi çalıştırın o zaman ne analog osilaskopta nede digital osilaskoptaki gücün fevkinde bir güce sahip olursunuz yani söyle diyelim.Elinizde 1gsample bir adc var be bunla 100 mhz bi sinyal inceliyosunuz (tabi örnek verdiğim rakamlar uçuk olacak ama mesele ciddi bi mesele olduğundan pratikte yapabilmek biraz cesaret ister) yukarda söylendiği gibi 1gsample demek saniyede 1milyar örnek demek normalde sağlıklı bir sinyal şekli çıkarmak için frekans örnekleme hızının yarısı olabilir biz bunuda aşalım 4de bir olduğunu hesaba katalım 250mhz biz dahada gerçekci düşünüp dedikki 100 mhz şimdi soruyorum eğer elinizdeki 1gsample adc ile 100 mhzlik sinyalde hangi ayrıntıyı kaçırırsınız ama sorun şurda dijital osilaskopta sorun,diyelim alınan 100 milyon sample ın yansıtılabileceği bir ekran yok yatayda 100 milyon dikeyde diyelim (16bit bir adc için) 65536 nıktaya sahip bir ekran olmadığına göre siz bu sinyalı 1024x768 (ki kolay kolay bu çözünürlüğe sahip bir ekranlı digital skop bulamazsınız) pikselde göstereceksniz ve bunu insan gözünün
100 hzlik bir taramaya kadar algılanacak hale getireceksiniz yani sinyali 100mhzde tarayıp 100 hz de göstereceksiniz bu durumda sinyal üzerine bi sürü işlem yapmanız gerekmekte bunlar genelde dsp ler ile yapılan karmaşık algoritmalar en performanslı sıkıştırma algoritmalarında bile bariz kayıplar olurken her halde digital osilaskoplarda bu kayıpların olması normal yoksa digital osilaskobu analog gibi çalıştırsanız sorun olmaz analog osilaskop solda sıfır olur ama bu teoride mümkün gibi gözüksede pratikte iş karışır.Anlatım biraz dağınık oldu kusura bakmayım ama toplamak gerekirse.en basit olarak pic18f452 gibi bir picde 100khzde örnekleme yapan bi adc ile 1 khz ölçmek için saniyede 100 bin örnek alıp bunu rama atsanız ki bu 100k yapar sonra bunu seri porttan txt olarak alıp exelde grafik olarak inceleseniz nedemek istediğimi anlamış olursunuz orda sinyal kaçırmanız ne kadar zorsa yukarda anlatılan yöntemdede zor ama sıkıntı burda 1gsample bir örnekleme hızı demek 1 saniyelik örnekleme için 1gbyte ram demek sizde çoğumuzun pcsinde bile 1gbyte ram yokken hangi osilaskoba 1gbyte ram koyarlar.Anlattığım deneme amaçlı ve 10 mhz ye kadar olan sinyaller için 50mega sample saniye 16 bitlik bi adc ile kullanım için ürün bazında uygulanabilir.Daha üstü pratikte zor.
esselamü aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatühü Allahın selamı rahmeti bereketi hepinizin ve hepimizin üzerine olsun

koordinat

merhaba arkadaslar.bu proje benim de cok ilgimi cekti ve proje olarak yapmayı düşünüyorum ama maliyeti ve tek başına yapması ne kadar sürer kestiremiyorum.sizce tek başına insan böyle bir yükün altına girmeli mi yoksa önerebileceğiniz başka projeler de var mı?ayrıca gerekli malzemelerin satılıp satılmadığını bilen var m?

z

Saniyede 1Gsample ornekleme ile neden 1 sn boyunca ornek alinsin. 100Khz  sinyalin bir peryodu saniyede 1Gsample hizda orneklense 10.000 sample alinmis olur.

1 peryod 10 Bin sample, 10 peryod 100 Bin sample olur.

Alinan samplelar ekrana aktarilirken tekrar orneklenir ve 1 satirda 640 sample gibi standart seviyeye getirilir.

Detay gormek istenirse 1 peryod icin alinmis 10.000 sample zaten yeterince  detay saklamaktadir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

argeci

Bu skop sadece 100 khz mi gösterecekki 100khz i 10000 samplae örneklesin peki 1hz lik bir sinyalde durum nasıl olacak 1 hzlik bir sinyal içerisinde 100 ns lik bir sıçrama olmuşsa bu durumda nasıl bir mantıkla yaklaşalım ki o 100 ns süren ufak palsi yakalamış olalım.Yanlış anlamayın atlağıdım yanlış bildiğim yanlış bilgilendirdiğim konular varsa tartışmaya açalım doğru ile düzeltelim
esselamü aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatühü Allahın selamı rahmeti bereketi hepinizin ve hepimizin üzerine olsun

z

Bütün sinyali örnekleyip rama yazmaya gerek yok. Örneğin 1Hz, 10000 katı hızla örneklenir ve  1 sn zaman diliminde 10000 örneğin olur.

Eğer 1HZ lik sinyalde  100 ns gibi  zıplamalar varsa ;

Analog scop zaten bunu yakalasa bile biz göremeyiz. (ekranda kıldan daha ince bir cizgi, bu durumda scopu 1HZ de değil cok daha yüksek hızlarda tarattırarak bu zıplamayı yakalamaya çalışırız. Tabiki bu durumda zıplamayı yakalarız ama bu kezde 1HZ sinyali göremeyiz.)

Digital scopta bunu anca özel tetikleme modlarıyla yakalayabiliriz.
Tetikte bekle, zıplama olduğunda seçilen örnek alma hızında sample almaya başla ve verileri sakla gibi...

Scopun görevi belirli bir zaman dilimindeki (pencere aralığı) sinyalleri göstermek. Eğer sinyali olduğu gibi mümkün olan en büyük hızda kaydedelim daha sonra inceleyelim dersek bu cihaza  scop değil de baska bir isim vermek gerekir. (Signal recorder gibi)

Digital scoplarda hafızaya alma özelliği var ancak sample alma hızı isteğe göre değiştirilebiliyor ve  saklanacak örnek sayısı haliyle ram boyuna bağlı oluyor. Scop fiyatını belirleyen parametyrelerden biriside ram boyutu olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

koordinat

arkadaşlar bitirme projesi olarak bilgisayar a kart yaparak scope gibi kullanmak istiyorum.sizce yapamaya ve uğraşmaya değer mi yoksa aklınıza gelen fikir var mı?

argeci

Söylediklerini katılıyorum bu konuda bana farklı bir bakış açısı getiridin söylediklerin doğru olan şeyler bu söylediklerin dijital osilaskoplar için geçerli ama benim yazıda anlatmak istediğim zaten dijital osilaskop yapmaktan çok digital osilaskoba sanki analog bir logic analizör yaparak sahip olmanın yöntemini anlatmaktı siz ona digital recorder demişsiniz sonuçta benim anlatmak istediğimde aynı şey yoksa dijital osilaskopların mantığı ile bir dijital osilaskop yapmak değildi.Sizinde değiniz gibi digital osilaskoplarda ayrıntılı sinyal işleme algoritmalarını var ve her geçen günde geliştiriliyor zaten mesele algoritmayı uygulayacağınız sinyali toplamakta  bizimkisi meseleyi akla yaklaştırabilmek belki sağ kulağımızı sol tarafımızdan göstermiş olduk ama inşallah bilgilerimizi doğru aktarabilmişizdir amaç paylaşmaksa buyrun bende olanlar bunlar.
esselamü aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatühü Allahın selamı rahmeti bereketi hepinizin ve hepimizin üzerine olsun