IGBT

Başlatan tnen, 28 Mayıs 2004, 15:25:19

tnen

Merhaba arkadaslar IGBT ile ilgili bilgisi olan var mı ? Nedir bu IGBT

ise

gate  le izole edilmiş bipolar transistor yani düşük akımlarla çok yüksek güçleri sürebileceğin bir transistor modeli

sezgin05

Başka bir deyişle Mosfet girşli,Transistör çıkışlı bir devre elemanı.Veya Mosfetin iyi yanıyla (gerilim kaynaklı tetikleme) transistörün iyi yanının (Daha dayanıklı-antistatic) özelliklerinin bir araya gelmiş hali...

teknisyen

dostum hayırdır problem nedir ıgbt ile ilgili bi promlemmi var
arkadaşlar ne oldugunu yazmış zaten başka problem varsa yardımcı olalım esen kal

tnen

Arkadaslar hepsi güzelde ben zaten bu kadarını biliyordum. Benim istediğim kullanım alanları ile ilglili örnekler.Mesela güç elektroniğinde nasıl kullanılır?IGBT drive sız nasıl surulur yada tetikleme frekansı ile ilgili püf noktalar nedir gibi.
Ama yinede hepinize teşekkurler.

sezgin05

IGBT'ler mosfet girişli olduğu için mosfet sürmeyle aynı kurallar geçerli. Gate ucuyla Emiter uçları arasına uygulanacak uygulanacak tetikleme ile sürüme geçer.Susturmak için gate polaritesinin tersi gerekir.(veya Gate Emiter arasına bir direnç)Frekansları ise eskisi gibi düşük değil artık Mosfetlerin frekanslarına ulaşılmış durumda. Özellikle yüksek güçlü SMPS uyugulamalarının vazgeçilmezi. Hatta bazı amatör tamircilerde IGBT yerine Mosfet takan bile var.Ve çalışıyor....(nezaman kadar bilmem).
Kolay gelsin.

ise

mosfetleri sürme  mantığı ile hemen hemen aynı hızları dışında 100Mhz mosfetleri sürerken igbt yi çok yüksek frekansta süremezsiniz misal 500v 400 amper  gücü 15 volt gibi mini bir gerilimle çok zayıf akımla sürebilirsin

birumher

Örneğin içten yanmalı motorların ateeşleme sistemlerinde kullanılır. Primere yüksek akım verip bir anda akım kesilir (normal ateşlemede platin kesicinin yaptığı iş) ve sekonder de yüksek gerilim oluşur ve ateşleme yapılır. "electronic ignition" diye aratıp detaylı bilgi alabilirsiniz...
Birkan.Herguner

cozturk

Arkadaşlar bu "geytin izole edilmesi" kavramı acaba köprüyü sürerken seviye kaydırmak zorunda olmadığımız anlamına gelebilir mi? yani üstteki IGBT yi sürmek için onun GE arasına 15V değilde doğrudan GND ile G arasına gerilim uygulayabilir miyiz? Aslında böyle olduğunu sanmıyorum. olsa olsa kollektörden izoledir.
Alıntı yapılan: "sezgin05"IGBT'ler mosfet girişli olduğu için mosfet sürmeyle aynı kurallar geçerli. Gate ucuyla Emiter uçları arasına uygulanacak uygulanacak tetikleme ile sürüme geçer.Susturmak için gate polaritesinin tersi gerekir.(veya Gate Emiter arasına bir direnç)..
Sakın ha! direnç ile susturmak olmaz. yüksek güçlerde hüsranla sonuçlanır. Bunun yerine puşpul benzeri bir devre ile süratle doldurup, hızla toprağa pardon emitere çekmek lazım. Bunların özel sürücü hibritlerine boşuna para vermeye gerek yok.

z

Kopru yonteminde ust transistorler genelde emetor cikislidir.

Bu durumda base gnd arasindan vereceginiz voltajin 0.6v eksigi emetorden cikar. Kollektor voltajiniz istedigi kadar yuksek olsun cikis voltajini base voltaji belirler. Bu emetor cikisli devrelerin en buyuk ozelligidir.

Dolayisi ile anahtarlama elemanin transistor, mos igbt olmasi olayi degistimez ve ust transistorlere kumanda sinyali daima beyz-emetor (gate-soure,gate-emetor) arasindan uygulanir.

Ozel surucu hibridlerine gelince, IGBT'yi iletime sokmak icin gate emetor arasina, esik degerinin ustunde bir voltajla surmek lazim. Bu esnada gate kapasitelerinin hizlica dolmasi lazim. Kesime gotururkende IGBT leri ters voltajla surup bu kapasiteleri hizlica bosaltmak lazim. Adamlar bu is icin  sorunsuz devreleri yapmislar. Ben kritik uygulamalarda  her zaman ozel surucu kullanma taraftariyim ve kaziklandigimizi dusunmuyorum.

Dusuk anahtarlama hizlarinda ve kucuk guclerde negatif gate voltajina gerek kalmayabilir ama olmasi gereken bu.

Gate ile source yada emetor arasina direnc baglamak adettendir. Surucunun bir sekilde devre disi kalmasi durumunda elektrik alaniyla mosun yada igbt nin iletime gecmesine alinan en basit onlemdir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

COZTURK ve BUNALMIŞ usta teşekkürler. Şimdi kaynak makinesindeki IGBT'yi neden normal bir opto değil de TLP250 ile sürdüklerini anlıyorum.Çünkü opto içerisinde oluşturulmuş devre ile tetikleme polaritelerini yüksek frekansda bile değiştirebiliyor.