kıyılmış ac akım hesabı ?

Başlatan ilhan_mkp, 26 Haziran 2011, 15:51:17

Klein

indirmeni şunun için istiyorum:
Ac gerilimi kıydığın zaman oluşacak dalga şeklinin nasıl olduğunun  görülmesi,
O dalganın  çıkış üzerinde etkisi,
Dalga sinüsten farklı bir hale geldiğinde ortalama alma ve true-rms yöntemi ile hesaplanması arasındaki farkın görülmesi.

Kaynak kodları da koydum. Belki birinin işine yarar. PID açısından işine yaramasa bile en kötü Delphide Chart kullanımına örnek olur.

Hata veriyor dediniz. Exe dosya mı? yoksa RAR dosya mı hata veriyor?

iyildirim

Bunalmış hocam,
Bu belki de pek iyi bir örnek olmadı. Aynı frekansda olamadık.
Zira ben pedallerin lineer olmamasından daha çok göz-sinir-kas sistemindeki gecikme üzerinden sizin kazanacağınızı söyledim. 0.5 saniyelik gecikmeli bir reflesk yeteneğim olsa zaten 72km/h hız da ben parmağımı oynatamadan 10mt lik mesafeyi geçiyoruz. Özellikle söylemeye çalıştığım şey, sistemim, pedallarım, lineer çalışsa bile zaten çok da yüksek olmayan bir hız da bile sizin kazanacağınız. Sistemin lineer olup olmadığı ikinci derece önemli. Sistem lineer olsa bile yeterince hızlı tepki veremeyince  zaten kaybediyoruz. 
Öte yandan eğer lineer olmayan pedalları olan arabalar kullanmak zorunda kalsaydık bu pek de sorun olmayabilirdi. Hatta hıza vs. duyarlı pedalları, direksiyonları zaten kullanıyoruz. İnsan beyni belki de doğadaki en adaptif şey.. Sadece birkaç saatlik bir alıştırma gerekirdi. Katsayılarımızı güncelleme süresi..

Klein hocamın belirttiği gibi,
Elbette PID ile kontrol ettiğimiz sistemimizin lineer çalışmasını tercih ederiz. Ancak bu non-lineer sistemlerde PID kullanılamaz anlamına da gelmez. İstediğimiz set değerine, salınıma, oturma süresine göre yeterli hassasiyette ve hızda döngüyü çalıştırmak yeterli olmalı.  Sistem non-lineer ise daha yüksek frekans da, daha hassas ölçümler yapıp sonuca ulaşmaya çalışırız. PID ye yeteri kadar hızlı informasyon verip karar almasını bekleriz. Adeta bir işletmede ki yönetici gibi.


ilhan_mkp hocam,
konu tam olarak akımla mı ilgili, yoksa ısı ve fırın sıcaklığı ile mi ilgili..
PID ile ilgili verdiğiniz fırının yaz-kış parametrelerinin ayarlanması gibi nedenlerden soruyorum.. Birde elektroteknik nedeniyle..
Birde merak ettim, örnek vediğiniz sistem PID vs. de kullanmadığınıza göre nasıl, ne tür bir algoritma ile çok güzel çalışıyor...



z

#32
@Klein

Girişi sabit gibi düşünme. Birde girişe sinüsel değişen bir referans sinyali vermeyi dene.

Birde ortada biraz atalet olsun. Mesela endüktif bir yük olsun ki işin içine integral girsin.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilhan_mkp

üstat inceledim eğer ristör ile rezistans sürüyor olsam auto tune ile muhteşem kararlı benim bahsettiğim meseleyi grafiklerde anlatacak olursak pid tetik açısını 90 derecenin üzerinden 90 derece altına çekerken birkaç fazla örnek almak zorunda kaliyor  bunu ortadan kaldirmak için biraz matematik eklemek grekli bütün mesele bu tru rms mantiğini en son ele alalim 

Klein

Alıntı yapılan: bunalmis - 29 Haziran 2011, 21:27:25
@Klein

Girişi sabit gibi düşünme. Birde girişe sinüsel değişen bir referans sinyali vermeyi dene.
Hocam bunu tam anlamadım.
Sinüs formlu 230V efektif gerilimli  şebekem var. bunu sinüsel olarak azaltıp azaltmak mı kastınız?
Kıyıcım ve bu kıyıcının çıkış açısını kontrol eden bir  kontrolörüm var.
Kıyılmış çıkışa bağlı bir ampermetrem var.
PID girişi de bu ampermetre çıkışı.
Tam olarak nereye ve ne kadar?

z

Faz açısını kaydırarak çıkış voltajını değiştirebiliyoruz.

Referens girişimiz 5 Hz lik sinüsel  sinyal olsun. Kıyıcı çıkışına  baglı bir direncin (endüktans olmasını tercih ederim) çektiği akımın bu referansı izlemesini isteyelim.

Eğer girişi sabit tutarsak bir süre sonra sistem  oturacak bu örnek için bu normal bir durum. Bu nedenle girişin sinüsel olmasını tercih ederim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilhan_mkp

birde set eğeri değişim gösteriyor pid ile acaba seti çok dğişen yerlerde ii sonuç alan varmi?

z

Yazılanları en baştan bir kez daha okudum ve  bir konuda hata yaptığımı farkettim.

Kontrol sistemleri ikiye ayrılır.

1- Regülatörler
2- Servolar

Regülatörlerde referans sabittir. Yani çıkışın belli bir değerde olması istenir.
Servolarda referans giriş değişkendir. Çıkışın girişi izlemesi istenir. Otomobil örneğim de bu yönde bir örnekti.

Bu konu (arkadaşın en tepedeki sorusu) için PID kontrolla regülatör yapılabilir. Ortada değişen bir referans yok. Ortamda büyük gürültü de yoksa PID de (hatta bu örnek için PI bile yeterli ) referans sinyalimiz sabittir.
sistem eninde sonunca olması gereken değere oturur.

Fakat yarın lineer olmayan öyle bir sistem örneği vereceğimki PIDnin hiç bir işe yaramayacağını göreceğiz.

 
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Klein

#38
ekledim.
En sağdaki  speedbutton  set değerimizle toplayacağımız sinüsün akım genliği.
frekansı tam tutturmam zor. ama yaklaşık 5Hz , şebeke de yaklaşık 40-45Hz.

sağ taraftaki speedbuttonun altındaki değer  set değerimizin  sinüsle toplanmış hali.
http://hotfile.com/dl/122591419/3d71d36/PID_TEST_PRJ.rar.html


Ekleme:
Yeşil çizgi izlemesini istediğimiz referans
mavi çizgi doğrusal
kırmızı çizgi chopper.

z

PID ile kontrol edilemeyecek sistemlerin giriş çıkış grafiklerine örnekler çizmiştim fakat nedendir bilemiyorum imageshack sitesine yükleyemedim.
PID ile kontrol etmek isterseniz  giriş sinyali lineer değişirken çıkış sinylinin dalga şekli  ters U yada ters V ye yada, N harfine benzeyen sistemleri ele alabilirsiniz.
Lineer olmayan sistemleri, sadece, giriş doğrusal olarak artarken çıkışı  yamru yumru artan sistemler olarak düşünmemelisiniz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilhan_mkp

cevaplar için çok teşekkür ederim hani bişiler tasarlayamasamda en azından gördüğüm bağzı sistemlerin çalışmasını daha iyi anlamamı sağlayan cevaplar bir taaftanda şu turue rms olayına girelim adam ölçü aleti yapmış 1/1500 civarı nüvesiz bir bobinden akım trafosu üç fazı dogrultup 160 derecede kıydığımızı düşünün akımda ka seviyesinde kaç saykıl boyunca akım gecmiş kac ka gecmiş ayrıntılar dolu yani sinyal şekli bunalmiş hocamına dediği gibi yamuk yumuk olsa bile çok iyi ölçüm yapiyolar sanırım daha çok okumam gerekecek  :'(

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD536A.pdf

mesela bu ka seviyelerinde akım ölçümleri nasıl yapılır bu pdfdeki gibi entegreler bu işler içinmi veya bu işler için entegreler varmi 

Klein

Sinyal şekli bozulduğunda, yani sinüsün dışına çıktığında ortalama almak işe yaramıyor.  Bunun yerine anlık olarak ölçtüğümüz değerlerin karesini alıp , toplayıp ortalamasını alıp sonra da karekökünü aldığımızda daha doğru ölçüm sonucu elde ederiz. Buna da True-RMS diyoruz.
Burada önemli olan, mümkün olduğunca fazla sayıda örnek almak. Ne kadar fazla örnek alınırsa o kadar iyi sonuç elde edilir.
Bu yöntemin işe yaramadığı bir dalga şekli var mıdır bilmiyorum. Ama şimdiye kadar böyle bir dalga ile karşılaşmadım.

Alıntı Yap
birde set eğeri değişim gösteriyor pid ile acaba seti çok dğişen yerlerde ii sonuç alan varmi?

Set değeri değişimine ne kadar hızlı tepki almak istediğinize bağlı bir durum. Eğer set değeri ani şekilde yarı yarıya azalmışsa ve siz 1-2 periyotta hemen toplasın istiyorsanız , işiniz zor olabilir. Ama 10-15 periyot gibi bir zaman sisteminiz açısındançok sorun olmazsa , başarılı bir şekilde set değeri değişimini yakalayabilirsiniz.

http://hotfile.com/dl/123528164/da00db1/PID_TEST_PRJ.rar.html

Simülasyonda set değerini aniden 50'den 100'e 100'den 20'ye  gibi değiştirirseniz ,  oturma hızı ve PID davranışı hakkında fikir edinebilirsiniz.
PI parametreleri ile oynayarak  daha da  hangi parametrenin neyi ne kadar etkilediğini görebilirsiniz.

@bunalmıs hocam
Bahsettiğiniz zor dalga şekillerini http://www.hizliresim.com/ dan yükleyebilirsiniz.
PID ile olmasa bile  , boş zamanlarımda  bu tip sorunlarla nasıl başa çıkabileceğim konusunda fikir jimnastiği yapmak hoşuma gider. Bazen neyi başaracağından çok neyi başaramayacağını görmek daha öğretici olabiliyor.
 

selbarut

hocam işteyim başkasının profilinden yzıyorum ama bu kadar çok örnek aldım diyelim birde karesini aldım rakam büyüdü registerlerin üst limitini aştı bunu nasıl aşarızz ?

z

Lineer olmayan bazı sistemlerin doğrusal girişe karşılık verdiği cevap grafikleri.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilhan_mkp

hocam bu true rms akım ölçümünde kareleri alıp toplayınca değer çok büyümüyormu bunun yöntemi nedir