220 v ile pic e nasil 1 ve 0 verebilirim?

Başlatan emrah, 06 Temmuz 2011, 11:26:48

emrah

merhaba,

220v çıkış veren sensörlerin, her çıkış verdiginde pic ile saymam gerekiyor. bunun için önerebileceginiz basit sistem ne olabilir?

ben basit olarak optokuplör düşünüyorum, 220v ile yanan led devresinde ledin yerine optokuplörün ledini baglayarak yapmayı düşündüm fakat AC nin 0 dan geçşinde led sönecek, bunu ben göremiyecem ama pic algılayacaktır. dogrumu düşünmüşüm?

bu tip bir devreye filtre yapılabilirmi ? yapılırsa nasıl bir devre olmalı?


şimdiden herkeze teşekkürler...

z

Neden efektif değeri değil de tepe değeri kullanıyorsun?

220x220/20 den 2420mW 2.5 W direnç yeterli.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gcakici

Bunalmis a katılıyorum, sürekli tepe değerinde akım çekilmeyeceğinden ortalama değer üzerinden hesap yapmak daha mantıklı.

emrah

sensörün saglamlık testini yapmak için kuulanacagım, sensör triyak çıkışlı 220v vermekte. sensöre ilk enerjiyi verdigimde 3 kez çıkış veriyor. yani her 220v geldiginde 1 pals almalıyım, AC de küçük açılarda ledi yakamazsam devre sapıtacaktır.

optokuplör kullanamazmıyım şimdi? yada pek saglıklı olmazmı? yalıtım trafosu demişsiniz ama yaklaşık 30 adet sensörü aynı anda test edecegim. devre trafo ile buyuyecektir. trafo yerine röle kullanayım daha mantıklı olmazmı? mekanik anahtarlamada sorunda olmaz. ama dedigim gibi kartın boyu büyüyecektir bu sefer. optolar olsa cok iyi olacktı.

z

Devrenin Gnd hattını Nötüre bağla, 220v sinyalleri dirençlerle doğrudan işlemciye gir diyeceğim ama;
nereye ne kadar özen göstermen gerektiğini bilemezsen,  proje geliştirme aşamasında, test yada uygulama aşamasında ölme yada birilerini öldürme ihtimalin yüksek.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

EMG81

"Devrenin Gnd hattını Nötüre bağla, 220v sinyalleri dirençlerle doğrudan işlemciye gir diyeceğim ama;
nereye ne kadar özen göstermen gerektiğini bilemezsen,  proje geliştirme aşamasında, test yada uygulama aşamasında ölme yada birilerini öldürme ihtimalin yüksek."

220 fişini şansgele ters takarsa EmrahGS havaya uçar !  ;D Bu iyi bir çözüm değil. Fakat Arkadaşın tam olarak ne yapmak istediğini anlamadım açıkçası.

emrah

 ;D

sensör 220v cıkış verdıgınde pic çıkış var anlayacak ve 1 sayacak sensör birkez daha 220v verdiginde pic birdaha sayacak 2 olacak, sensör son olarak tekrar 220v çıkış verecek ve pic 3. saymıs olacak ve o sensör saglam diyecek !

dahada basit olabilirmi ki anlatımım ?

z

Eskiden kumanda panolarında 220v kontaktörler zaman roleleri kullanırdık. Panonun içi olduğu gibi 220v sinyallerle dolu olurdu.

İşlemciye sinyalleri dirençlerle gir gitsin.

Yalnız sensör çıkışları triaclı ise çıkışlara yük bağlamak gerekir. Çok düşük güşteki yükler aldatıcı olabilir.
Ayrıca triacın her iki alternansda da iletip iletmediği testini de yapman lazım.

Optolarla izolasyon yapmanın bir getirisi yok. Hele hele işlemciyi PC ye vs bağlamak gibi amacın yoksa izolasyon şart değil.

Eğer ille de izolasyon olsun dersen şöyle bir çözüm öneririm.

10w 220v ampulleri yük olarak kullan. Böylece sensörü gerçek yük ile yüklemiş olursun. Her lambanın karşısına ışığa duyarlı sensor kullan.
Bu fotodiyod olur, fototransistor olur, LDR olur hatta led olur.

Sensor çıkışlarını da analog olarak işleyip bunları da işlemci ile okursun.

Bunun için sensörleri, akranı olan lamba haricindeki lambalardan etkilenmeyecek şekilde yerleştirmen gerekir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ferdem

Alıntı Yapsensör 220v cıkış verdıgınde pic çıkış var anlayacak ve 1 sayacak sensör birkez daha 220v verdiginde pic birdaha sayacak 2 olacak, sensör son olarak tekrar 220v çıkış verecek ve pic 3. saymıs olacak ve o sensör saglam diyecek !

Hocam bu test senaryosunu siz mi kurguladınız yoksa donanımın dayattığı bir durum mu var öğrenmek isterim. 220V u 3 defa açıp kapayan sistem sizin tasarladığınız bir devre mi? 3 defa ON/OFF yaptığına göre dijital bir devre? Kontrolcünüzü (2 kablo ile) bu dijital devre ile haberleştirseniz, sensör durum bilgisini dijital yollardan öğrenseniz?

Sensöre müdahalemiz yok, hazır aldık, cinfikir mühendisleri böyle bir test yöntemi seçmiş derseniz ona göre düşünelim. Bu durumda 3 defa test için ON/OFF çıkışta 220V kıyılmadan direkt 220V değil mi, bu ON/OFF geçişlerinin kabaca süresi ne kadar? Kolay gelsin.

aslan_korhan

Opto kullanabilirsin tabiki.
Sadece direnç ile sınırlama yaparsan wattlı birşey kullanman gerekir.
Köprüdiyot - direnç ve seri 220nF - 400V kondensatör üzerinden opto'ya gir. Birde yaklaşık 1-2uF kondensatör opton LED'ine paralel bağla.
Bu şekilde istediğin şekilde 220V olduğu sürece "1" çıkışı alırsın.
Birçok defa yaptım ve sorunsuz çalışıyor.

Hiç uğraşmayım dersen hazır 220VAC'de çalışan küçük bir röle bul...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

emrah

arkadaslar yardımlarınız için teşekkürler.

sensör hareket sensörüdür. ilk enerji verdigimzde test amaclı 3 kez çıkış veriyor. kullanılan test düzenegi var 220v ampuller ile fakat sensör sayıs fazla oldugu zaman hangi sensörün 3 kezcıkıs verdıgını hangısının vermedigini takip etmek çok zor oluyor, test yapanıda baya bi ugrastırıyo ve yoruyor. pic ile buna çözüm bulup işi kolaylastırmak istedim. 220v röle aklımda fakat sürekli açma kapama olacagı için e hergün binlerce sensör üretildigi için röle pekte saglıklı gözükmüyor. opto kuplörle artık bir şekilde sürmeye calısacagım.  aslan_korhan üstedın dedigi gibi bir devre düşünüyorum fakat daha denemedim 220 voltun sıfır geçişlerde ve düşük açılarda optodaki ledin sönme ihtimali olur diye düşünüyorum. artık orayada kapasiteli bir kondansatör kullanarak çözüm bulacagım.    tekrardan teşekkürler..

LukeSkywalker

iyi de bu sensörün çıkışında çok hızlı değişimler oluyor ise opto kullanamazsınki. Çünkü led çok hızlı değişimlerde (6-7ms'nin altında) sönmeyecektir.

kudretuzuner

Merhaba
O kadar çok bilgi verilmiş ki ben de basit bir fikir vereyim.1N4007 ile sadece tek alternansı kullanınız böylece hem tek polarizasyon, hem de 110 volt ile çalışmış olursunuz.
Amatör

tayyar

Bu sensörün marka modeli nedir? Datasheeti var mıdır ?
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

gambit1244

basit düşünmek gerekirse kontrol kaleminin içindeki mantık nedir içinde 1 tane lamba ve resistans gibi bişey var ama elektrigi düzgün algılayabiliyor belki bunun üstüne giderseniz devreyi küçültebilirsiniz
[email]tufan_ozbek@hotmail.com[/email] Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift aslında bütün mesele bu.