pir sensor

Başlatan selvi, 06 Temmuz 2011, 20:00:55

selvi

pir sensorlerin lensi beyaz renkli  lensi farkli bir renkle boyanirsa sensorun algilamasinda olumsuz bir durum yaratir mi?eger olumsuz etkileniyorsa farkli bir renk vermek icin nasil bir boya sistemi kullanilmali?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

My75

Boyalı olanını hiç görmedim,özel bir hammadde kullanılıyor,sanırım pimaş borularda kullanılanlara benzer olsa gerek çünkü ışınlar camdan geçmiyor fakat pimaş borulardan yogunluğuna göre geçiyor..Nerdenmi biliyorum çünkü zamanında yanlış alarm veren bir sistem bizi çok uğraştırmıştı sonuç olarak atık borusundan geçen sıcak sudan kaynaklandığını tespit ettik..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

selvi

pir sensorun lens kismini normal boya ile boyadim.bazi denemeler yaptim sensorun algilama hizi dusuyor.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

erkan614

kattığınız boya önemli birkeresinde  lensler basılırken boyayı fazla katmışlardı sensörler çok kötü römeye başlamıştı
birkeresindede az katmışlardı sensör kendi kendine rezınansa girmişti
lensi bırak sensörün plastik kutusu bile ojinal hammadde olmalı yoksa yine rezonansa giriyor :)

Klein

Sensörün önüne konan fresnel lens özel dokusu , üzerinde özel bir desen olan lenstir. Bu desen PIR sensörlerde  geçecek ışığın dalgaboyunu ayarlamak için bir çeşit filtre olarak kullanılır.  Eğer üzerine boya sürülürse  hem boyanın özelliğinden hem de  desenlerin şeklinde oluşacak boulma sebebiyle , geçecek ışınların dalga boyu değişecektir. Bu da  algılamada körlüğe neden olabileceği gibi , algılanması istenmeyen ışık kaynaklarının da algılanmasına sebep olabilir. 

erkan614

Alıntı yapılan: Klein - 08 Temmuz 2011, 20:58:22
Sensörün önüne konan fresnel lens özel dokusu , üzerinde özel bir desen olan lenstir. Bu desen PIR sensörlerde  geçecek ışığın dalgaboyunu ayarlamak için bir çeşit filtre olarak kullanılır.  Eğer üzerine boya sürülürse  hem boyanın özelliğinden hem de  desenlerin şeklinde oluşacak boulma sebebiyle , geçecek ışınların dalga boyu değişecektir. Bu da  algılamada körlüğe neden olabileceği gibi , algılanması istenmeyen ışık kaynaklarının da algılanmasına sebep olabilir.
iyi gunler
yukarda anlattiginiz bilginin kaynagi neresi?
baska birisinin anlattiginimi dogru kabul edip yazdiniz
bir makale veya pdf demi okudunuz
yoksa akademik bilginizle hesqplayarak mi bu sonuca vardiniz?
eger son iki secenekten biri ise ve bi gizlilik sozkonusu degil ise banada aciklayabilirmisiniz

lordsandman

#6
PIR sensörler IR ışınımları pyroelektrik malzemeleri kullanarak algılar. sensörlerin önünde fresnel lensler var, ışınımdaki değişimi sensör yüzeyinde anlamlı sinyale çevirmek için. ayrıca filtre yapıyor mu bilmiyorum ama olabilir. lensin malzemesi IR geçirgenliği yüksek malzemeden olmalı. herhangi bir boya ile boyarsanız çalışmaz muhtemelen. IR geçirgen bir boya ile boyamanız gerekir. böyle birşey satılır mı bilmiyorum

kaynak:
https://320volt.com/pir-passive-infrared-sensor-algilayici-sensorler/
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_infrared_sensor
http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_lens

Klein

Fresnel lens deseni ile dalgaboyu ilişkisini anlatan bir yazı okudum. Ama bulmam için bana biraz zaman verin lütfen.
Diğer kısımlar ise bu ilişkiye bağlı bir çıkarım. Zaten çıkarım olduğu için de kesin olarak şöyle olur ya da böyle olur demedim. "Olabilir" dedim.
Ama lensin deseni ile dalga boyu arasında bi ilişki olmadığını , dalgaboyunu seçenin sadece kullanılan materyal ile ilişkili olduğunu düşünüyor ya da bu çıkarımın yanlış olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.  Makaleyi bulmadan haklısınız ya da haksızsınız diyemem.

Klein

#8
Fresnel lens ile dalgaboyu ilişkisini nerede okuduğumu bulmaya çalışırken , uzunca bir süre internette gezindim. Edindiğim bilgilerden yola çıkarak , Bazı noktalarda yanılmış bazı noktalarda da yanılmamış olduğumu gördüm. Yanıldığım bölümleri kırmızı ile işaretledim.

Fresnel lensin desenindeki bir bozulma, geçecek ışığın dalgaboyunu değiştirmeyecek. İtirazınızda haklısınız.  Geçecek ışığın dalgaboyunu belirleyen şey kullanılan materyal.

Fresnel lensin deseni ile dalgaboyu arasında doğrudan olmasa da dolaylı bir ilişki var. Şöyle ki: Fresnel lensin deseni prizmalardan veya minik merceklerden oluşuyor. Işık prizmadan geçerken farklı dalgaboyları farklı açıda kırılır. Eğer prizmaların açısını bozarsanız, yüzeyin ne kadar bozulduğuna bağlı olarak ışığın kırılma açısını da bozarsınız. Bu a odağınızın kaymasına neden olur. Eğer desenli yüzey boyanırsa , boya kalınlığına bağlı olarak prizmalar arası dolacak veya şekli bozulacaktır.  Yüzeyi prizma olmayan , minik yarımküre olan modeller de gördüm. modellerin yüzeyi boyadan bozulmayabilir. Ama gördüğüm yarımküre modelli lenseler biraz uyduruk görünüyorlardı. Bellki etkili bir odaklama yapıyordur , belki de sadece ince işçilikli kalıp yaptıramadıkları içindir. Bu konuda bilgim yok.

Fakat Gördüğüm kadarıyla  lenslerin desenli yüzeyi  iç tarafta kalıyor. Bu da boya yapılacak yüzeyin desenli taraf olmasını anlamsızlaştırıyor. Büyük ihtimalle boyayan kişi dış yüzeyi boyamak isteyecektir.


Boya belki deseni bozmaz. Ama hangi renge boyadığınız ve nasıl bir boya kullandığınıza bağlı olarak , geçecek ışık üzerinde bir filtreleme yapacaktır. Eğer kullandığımız boya infraredi geçirmiyorsa , sensörümüzde körlüğe neden olacaktır.  Lensi üreteceğiniz materyal veya yapım esnasında katacağınız boya da infrared geçirgen olmalıdır.

Mesajıma çok kinayeli ve hararetli itirazınızdan , bu konuda bilgi sahibi  olduğunuz sonucunu çıkarıyorum. Bu konuda bilmediğim şeyleri  ve tecrübelerinizi  dinlemekten zevk duyarım.  Hatta sitede optik ile ilgili ana başlık açılmasına ön ayak olursanız , yazılarınızı , ve diğer bilgi sahibi arkadaşların yazılarını hiç sıkılmadan takip ederim.



erkan614

#9
@Klein'in iki mesajı arasındaki bir kişinin itirazı silinmiş heralde onu ben kaçırdım neyse
Alıntı yapılan: Klein - 11 Temmuz 2011, 05:22:22
Yüzeyi prizma olmayan , minik yarımküre olan modeller de gördüm. modellerin yüzeyi boyadan bozulmayabilir. Ama gördüğüm yarımküre modelli lenseler biraz uyduruk görünüyorlardı. Bellki etkili bir odaklama yapıyordur , belki de sadece ince işçilikli kalıp yaptıramadıkları içindir. Bu konuda bilgim yok.
işin doğrusu bahsettiğiniz prizmatik parmak izi gibi ince desenli fresnel lenslerin kullanılması gerekiyor ki bunlar çinde yaptırlmış kalıplar
diğer yarım küre uyduruk kalıplar yapılmasının tek nedeni çindeki kalıp teknolojisinin bile turkiyede olmaması son olarak bi büyük amcamızdan rica ettik numuneyi italyaya gönderdiler şimdi fiyat bekliyoruz
ham maddenin ve bi boya katkısı var onun ir geçirgenliği yuksek olması gerekiyor onu hammaddeyi satınaldığımız yere sorduk onlarda almanya ofislerini arayıp en iyi uyan hammaddeyi söylediler ama kodunu şu an hatırlayamıyorum çunku fason bastırıyoruz kalıpları üstünden de 2 sene geçti ayrıca enjeksyondan önce hammadde özel ir ufo sobaların tüplerinden yapılmış bi frında 10dkk pişirilip öyle basılıyor
şuan bastığımız kalıpların yarım küre desen çaplarını 2 sene önce ben hesap yolu ile çıkarmıştım ama tabiki tutmadı 3. deneme kalıbında 4metre yarı çapı tutturunca tamam budur dedik
çin malı parmak izi lens ayni devre ile 5 metreden algılama yapıyor ve cevap hızı daha yüksek
bu konuda freescale ile bi proje yaptık md kullanarak bi devre geliştirmeye çalıştık bizim lensde tam randıman alamadık ama çin malı lens ile analog devreye göre %10 fazla bi performans verdi
@Klein o yazıyı burda paylaşırsanız sevinirim
aşşağıdaki desimde ki plastik kutu lens vs tamamen benim ve abimin ortak emeği ile yapılmış kalıplar sonucta kalıpçılık  aile mesleği (eskiden de tekne yaparmış dedeler :) )
[IMG]http://img21.imageshack.us/img21/7154/20110516174121119.jpg[/img]