cnc mak. bitti

Başlatan teknikelektronikci, 07 Temmuz 2011, 22:32:56

teknikelektronikci

arkadaslar üstadlar cok sagolun insallah birde calisirken vidoesunu cekip koyarim

firat 3000 tl sana fazla gelmi$ ollabilir ama ben isvicredeyim ve burada bir delik delmenin bile ne kadar pahalli oldugunu (Türkiyeye göre) anlatmayayim tabi gelir seviyesini filan karsilastirirsan zaten öyle böyle normal ki ben malzemelerin cogunu Türkiye ve cinden ismarladim bana pahalli tutan i$cilik oldu cünkü hali hazirda atelyem olmadigi icin kendimde yapamadim ayrica bazi aksamlari tahtadan yapmamin tek sebebide bu tahtayi kendim kesip i$ledim oysa aliminyum olsa atiyorum tahta 20 ise aliminyum 200 olacakdi

neyse sexy makinam hakkindaki düsünceleriniz icin tesekkürler niyetim bütün cizim dosyalarini ve cizimleri kisa sürede bir dosyada toplayip tam malyietleri ile proje dosyasi hazirlamak umarim yaparimda :) burda paylasabilirim simdi geriye uygun atelye kiralayip bu bebegi calistirmak kaldi :)

bu arada salih hocam bu kisitli imkanlar ile bu makina tam bir senede bitti :) bu arada boyutlarini yazdimmi bilmiyorum ama 1 metreye 75 cm 2 ki$i zarzor kaldiriyoruz :D

salih hocam Türkiyede gümrükde problemj olurmu bilmem ama milleri ve somunlari chai amcamdan yani chinden ismarlayin derim isterseniz link atarim fiyatlari cok uygun ve temiz i$ciligi var  eger araba ve kizak ollarak benimki gibi değilde bu borulu :D olanlari kullanirsaniz (yani linear rulman) bahsettiginiz fiyata cikarabilirsiniz ceocnc.com dan malzemeler hakkinda az cok bilgi sahibi edinebilirsiniz

$unu söylemeliymki cnc yapmak gercekten kolay değil makina bilginizin ve biraz matematigin mutlaka iyi olmali bizim peder makina ressami oldugu icin bütün i$lerin ve cizimlerin cogunu o yapti ben olsam epey zorlanirdim birde ben ölcme aleti ollarak iphone su terazisi(gercekten cok hasas) ve elektronik uzunluk ölcer(ismini unuttum) kullandim

1 ay malzemeleri kisa sürede temin edip her allahin günü ugrasir ve malzemeelri kendiniz isleyip takarsaniz bence yaparsiniz benim cnc de en büyük zaman kaybim disariya yaptirdigim ve chin ve Türkiyeden beklediigm malzemeler oldu ikincisi sadece h.sonlari ugrasdim
salih hocam kisa sürede umarim sizin cnc de burda görmek ümidi ile
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

teknikelektronikci

ayrica sdtn hocam tesekkür ederim ben denememe ragmen olmami$di

mert07 hocam tesekkürler sizdende böyle bir sey bekliyoruz artik :)

Alıntı yapılan: My75 - 08 Temmuz 2011, 12:54:10
Üstadım harbiden çok sexy olmuş eline sağlık,herkese lazım..Bende bir ara bir yazıcıyı kablo kesim makinesine çevirmiştim..İnsanımız imkanları doğrultusunda nelerde yapıyor...Helal olsun..

My75 hocam tesekkür ederim :)
dediginiz gibi insanlar imkanlari dogrultusunda istedikden sonra neler yapiyor bende bunu ufacik bir odada pederle birlikte yaptim ayrica komsularin en ufak rahatsizlikda gürültüde polise haber verdikleri bir apartmanda eee avrupa nasil olsa (güya) özgürlükler ülkesi :D
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Okan AKÇA

işcilik güzel ahşap olanyerleri  düzeltildiginde 10 numara makina olmuş   hocam... hayırlı işler... ;D

My75

Bilirim,bir arkadaşım Almanya'da evinin garajında bir abartı eksoz denemesi yapmış 10dk.sonra polis kapıda... ;D

O yüzden bizim insanımız çok sabırlı..

Aslında şöyle basit işlerimizi görecek cnc'ler biraz daha uygun olsa 3000-5000 arası gibi benim gibi kobinin kobisi imalatçılar alıp kullanabilir.Bir ara lazer kesim ve işleme yapabilen bir CNC üreten yerli bir firma vardı sanırım,basit işler yapıyordu karton mukavva kesimi,süs eşyaları v.s..O bile sanırım 10000 civari idi..Kısaca uygun fiyatlı 2-3mm saç,alimünyum v.b kesim yapabilen bir lazer cnc olsa kesin alırdım,kutu işim çok olduğu için çok işimi görürdü..

Bir kesim yaptıracan adet istiyorlar,bizde değişik değişik az adetli yaptığımız için çok büyük bir sıkıntı oluşuyor..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

drRobutik

Selam,

İmkansızlıklar içinde yapılan her iş çok kıymetli ve haz vericidir. Tebrik ederim.

Bu arada arkadaşlarımla beraber  yaptığım bir CNC nin resmini koyayım, sizinkine benziyor.
[IMG]http://img190.imageshack.us/img190/7073/img2183i.th.jpg[/img]
[IMG]http://img535.imageshack.us/img535/3176/img2180oi.th.jpg[/img]
[IMG]http://img717.imageshack.us/img717/811/img2182v.th.jpg[/img]
daha detay resimleri zaman içinde sizlerle paylaşmaya çalışırım
hoşçakalın.

Dr Süleyman CANAN namı diğer drRobutik Elektronik Mühendisi

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: drRobutik - 09 Temmuz 2011, 14:15:47
Selam,

İmkansızlıklar içinde yapılan her iş çok kıymetli ve haz vericidir. Tebrik ederim.

Bu arada arkadaşlarımla beraber  yaptığım bir CNC nin resmini koyayım, sizinkine benziyor.
[IMG]http://img190.imageshack.us/img190/7073/img2183i.th.jpg[/img]
[IMG]http://img535.imageshack.us/img535/3176/img2180oi.th.jpg[/img]
[IMG]http://img717.imageshack.us/img717/811/img2182v.th.jpg[/img]
daha detay resimleri zaman içinde sizlerle paylaşmaya çalışırım
hoşçakalın.

hocam elnize saglik cok güzel gözüküyor masallah :)

arkadaslar mach3 yerine kullanabilcegim bir program önerebilirmisiniz ? mach3 bana biraz karmasik geliyor ilk calistirma icin daha basit program ile baslamak istiyorum tesekkürler

malpaslan1979

Sayın Teknikelektronikci abimden şunu öğrenmek isterim. Tasarımında gördüğüm kadarıyla spindle ve bağlı olduğu sistem sağa sola yada ileri geri kayıyor ve aşağı yukarı hareket ediyor.

Profesyonel cnc tezgahlarını örnek alarak spindle denen kesiciyi sadece aşağı yukarı z ekseninde; aşağıdaki kızağı ise öne arkaya y ekseni ve sağa sola x ekseninde hareket ettirme yoluna gitmiyorsunuz. Yani aşağıdaki kızağın ileri geri ve sağa sola gitmesi durumda sistemin daha stabil daha az vibrasyonlu (buna kısa yoldan rijit diyorlardı zannederim) olması sağlanamaz mı?  Yani mekanik tasarım o şekilde daha kusursuz olur mu acaba diye bir soru işareti oluştu kafamda?

Bu arada yapılan cihazın gerçek bir el emeği göz nuru olduğundan hareketle elinize sağlık ve güzel günlerde kullanın diyorum.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: malpaslan1979 - 10 Temmuz 2011, 15:20:36
Sayın Teknikelektronikci abimden şunu öğrenmek isterim. Tasarımında gördüğüm kadarıyla spindle ve bağlı olduğu sistem sağa sola yada ileri geri kayıyor ve aşağı yukarı hareket ediyor.

Profesyonel cnc tezgahlarını örnek alarak spindle denen kesiciyi sadece aşağı yukarı z ekseninde; aşağıdaki kızağı ise öne arkaya y ekseni ve sağa sola x ekseninde hareket ettirme yoluna gitmiyorsunuz. Yani aşağıdaki kızağın ileri geri ve sağa sola gitmesi durumda sistemin daha stabil daha az vibrasyonlu (buna kısa yoldan rijit diyorlardı zannederim) olması sağlanamaz mı?  Yani mekanik tasarım o şekilde daha kusursuz olur mu acaba diye bir soru işareti oluştu kafamda?

Bu arada yapılan cihazın gerçek bir el emeği göz nuru olduğundan hareketle elinize sağlık ve güzel günlerde kullanın diyorum.

merhaba hocam tesekkür ederim öncelikle
tam ollarak sorunuzu anlamadim zaten z ekseni ynai spindle z ekseninde gidip geliyor sizin bahsettiigniz islencek parcanin bagli oldugu tablanin ileri geri gitmesimi ? biraz daha aciklarsaniz memnun olurum sonucta buda benim ilk cnc makinam ve hep sagdan soldan örneklere bakarak kendi fikrimiz ile birlestirerek cikarttik ortaya simdide strafor kesme makinasina basladim ( rc ciler icin) :) o yüzden belki atlamis oldugum bir konuya deginiyor olabilirsiniz 

malpaslan1979

Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 10 Temmuz 2011, 16:43:51
Alıntı yapılan: malpaslan1979 - 10 Temmuz 2011, 15:20:36

merhaba hocam tesekkür ederim öncelikle
tam ollarak sorunuzu anlamadim zaten z ekseni ynai spindle z ekseninde gidip geliyor sizin bahsettiigniz islencek parcanin bagli oldugu tablanin ileri geri gitmesimi ? biraz daha aciklarsaniz memnun olurum sonucta buda benim ilk cnc makinam ve hep sagdan soldan örneklere bakarak kendi fikrimiz ile birlestirerek cikarttik ortaya simdide strafor kesme makinasina basladim ( rc ciler icin) :) o yüzden belki atlamis oldugum bir konuya deginiyor olabilirsiniz 

evet evet kesinlikle spindle ve bağlı olduğu sistem değil aşağıdaki kızak (tabla) x ve y yönünde hareket edecek spindle ise sadece aşağı yukarı hareket edecek.

iyildirim

malpaslan1979,
Evet dediğin şekilde gerçekten boşluksuz yataklar kullanılırsa Z ekseninin doğruluğu daha yüksek olur.. Tablanın heryerinde aynı Z değerini almak daha kolay olur.  Ancak bunun sıkıntısı da işleme alanını en az yarı yarıya düşürmesi. O nedenle tercih edilmiyor.

Ayrıca gerçekten boşluksuz, düzgün, kaliteli yataklamalar kullanıldığında dediğin şekil ile yukarıdaki resimlerde görülen arasında  eksen doğrulukları ile ilgili bir fark, doğru ölçülüp kurulan bir CNC de de olmayacaktır.
Ancak ucuz malzeme ile çalışılıyorsa ve eksen doğrulukları, özellikle Z ekseninin tablanın heryerinde aynı olması istendiğinde tercih edilebilir. Ben de pcb kazımak için bir cnc yapmıştım. Z ekseni doğruluğu çok önemli olduğu için ve fazla para harcamadan bitirmek için X eksenini senin dediğin şekilde yapmayı tercih ettim.

malpaslan1979

sayın iyildirim ifadelerinizden şu sözü hatırladım iyi bir cncnin bileşenleri yine iyi bir cnc ile yapılır.

teknikelektronikci

kesinlikle haklisiniz daha önceki mesajlaörda belirttigim gibi burada isvicrede yan taraflari cnc de yaptirayim dedim bana acayip ucuk fiyat verdi bende tahtadan kendim yapayim dedim $imdi in$allah bu cnc yi calistirabilcek bir yer bulup ba$larsam cnc kendi parcalarini kesecek ve tekrar basdan tahta kisimlari aliminyuma cevirecem yani i$in özü iyi bir cnc iyi bir cnc ile yapilir cok haklisiniz

gcakici

Bu makineyle aluminyum işleyebilir misiniz @teknikelektronikci?

teknikelektronikci

tahta kisimlar üstündeyken belki biraz dikkatlice ve 3-4 kademede ama tahta kisimlari aliminyum yaparsam rahat rahat yoksa niye bu kadar kaliteli malzeme den yaptimki ha sadece cnc nin ic kisimlarina daha iyi mukavemet icin kösebentler ve icine karislikli aliminyum profiller  gelecek yani aslinda cnc daha tam ollarak bitmedi desem yeridir