Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

izole etmek

Başlatan canbulut, 21 Temmuz 2011, 11:34:20

canbulut

s.a arkadaslar
or kapısı ile seri port uçlarını izole etmek mümkünmü?

My75

Elektriksel bağ olarak opto ile izolasyonu sağlarsın..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

-Hasan-

Bunu yapmak istemenizin sebebi nedir?
Çünkü izole işlemi genellikle PIC ' in yüksek voltaj sürmesi gereken yerlerde yapılır.

canbulut

ben bunu opto ile yapıyorumda or kapısı ile olur demişlerdi denedim olmadı...bunu yapmamın amacı seri çıkışları izole etmek.

canbulut

Farklı dijital kaynakların çıkışını birbirine bağlamak için çıkışların open collector tipinde olması geekir. Eğer kaynak çıkışları open collector değilse , çıkışlar veya işleminden geçirilmelidir. Bunun birkaç yolu var.
1- Veya kapısı için çip kullanmak.
2- kaynakları seri diyottan geçirip diyot çıkışlarını birleştirmek.
3- Kaynakları transistöre verip , open emitter veya open collector çıkış almak.

eğer diyotlu yapılırsa  diyotların katodlarına kaynak bağlanır. İki diyotun anotları birleştirilir. Bu birleşim noktasından + beslemeye bir pullup direnci takılır ( 4K7 olabilir). Burada dikkat edilecek şey verinin hızıdır. Eğer veri çok hızlı ise hızlı diyot kullanıp , PULLUP direncinin değerini de düşürmek gerekir.
Transistör seçeneği düşünülecekse:
Tercihim Open Collector kullanmak yönünde olurdu. Ama bu transistör çıkışında polaritenin değişmesi demek. Bu durumda veri kaynağının polaritesi değiştirilebiliyorsa kaynaktan değiştirmek veya  çift transistör kullanmak , veya  tek optokublör kullanmak sorunu çözecektir.

canbulut

Alıntı yapılan: canbulut - 21 Temmuz 2011, 11:50:11
Farklı dijital kaynakların çıkışını birbirine bağlamak için çıkışların open collector tipinde olması geekir. Eğer kaynak çıkışları open collector değilse , çıkışlar veya işleminden geçirilmelidir. Bunun birkaç yolu var.
1- Veya kapısı için çip kullanmak.
2- kaynakları seri diyottan geçirip diyot çıkışlarını birleştirmek.
3- Kaynakları transistöre verip , open emitter veya open collector çıkış almak.

eğer diyotlu yapılırsa  diyotların katodlarına kaynak bağlanır. İki diyotun anotları birleştirilir. Bu birleşim noktasından + beslemeye bir pullup direnci takılır ( 4K7 olabilir). Burada dikkat edilecek şey verinin hızıdır. Eğer veri çok hızlı ise hızlı diyot kullanıp , PULLUP direncinin değerini de düşürmek gerekir.
Transistör seçeneği düşünülecekse:
Tercihim Open Collector kullanmak yönünde olurdu. Ama bu transistör çıkışında polaritenin değişmesi demek. Bu durumda veri kaynağının polaritesi değiştirilebiliyorsa kaynaktan değiştirmek veya  çift transistör kullanmak , veya  tek optokublör kullanmak sorunu çözecektir.

bu alıntıdır nasıl koyacağımı bilemediğim için kopyalayıp yapıştırdım

My75

Sen izolasyon derken farklı data uçlarını ortak kullanmaktan bahsediyorsun sanırım..Bu or değilde AND kapısı ile mümkün..Mesela 8 adet Max485'ten  gelen veriyi, CD4068 NAND/AND kapısı ile Pic'e aktarıyorum..Mantık şu..8 çıkış normalde high olduğu için çıkışda high konumdadır..İçlerinden biri data yollamaya başlarsa çıkışta aynı şekil verir ,8 adet tabiki aynı anda işlem yapmaması gerekli yoksa çıkışta birbirlerinin modülasyonu olarak değişir.

canbulut

evet onu yapmak istiyordum:Dben burdaki or kapısı için çip kullanmak dediği yerde and çipini kullanmalısın mı ? demek istemiş.

-Hasan-

Eğer amacınız, yazdığınız gibi iki farklı dijital kaynağın çıkışını birbirine bağlamaksa, Open Kollektör çıkış yapmak bence en uygunudur. Bence en güvenli olan, ve donanım olarak en basit olan yöntem bu, çünkü; tek bir PULL UP direnci yeterli oluyor. Bu yüzden ben de bu yöntemi kullanıyorum. Ama diğer yöntemlerde mantıklı ancak donanımsal olarak en basiti budur.

Örneğin; 3 PIC ' li bir seri iletişim devresi var, PIC ' in birisi Master ikisi de Slave, iki Slave PIC sıra ile Master PIC ' e veri yolluyor, Master ' da aynı pinden verileri alıyor. Ben bir ara böyle bir deneme yapmıştım, Slave ' leri açık kollektör çıkış verecek şekilde programladım, bu iki çıkışı birleştirip Master ' in data girişine bağladım ve bu hattı PULL UP yaptım. Sorunsuz çalışmıştı, iki PIC ' de aynı anda veri göndermediği sürece sorun yok.

Belki işinize yarayabilir. Kolay gelsin.

My75

Alıntı yapılan: canbulut - 21 Temmuz 2011, 12:06:17
evet onu yapmak istiyordum:Dben burdaki or kapısı için çip kullanmak dediği yerde and çipini kullanmalısın mı ? demek istemiş.

Aslında mantık olarak OR ilede olması gerek ben hangi gerekçe ile AND yapmışım düşünüyorum??

OR
11  1
10  1
01  1
00  0

AND
11  1
10  0
01  0
00  0

Or ile olmaz çünkü birinin high olması işi bozar,artı olarak fazla çıkış gerekmiyorsa Hasan bey'in dediği şekildede yapabilirsin..

canbulut

Alıntı yapılan: Hasan Oguz - 21 Temmuz 2011, 12:13:28
Eğer amacınız, yazdığınız gibi iki farklı dijital kaynağın çıkışını birbirine bağlamaksa, Open Kollektör çıkış yapmak bence en uygunudur. Bence en güvenli olan, ve donanım olarak en basit olan yöntem bu, çünkü; tek bir PULL UP direnci yeterli oluyor. Bu yüzden ben de bu yöntemi kullanıyorum. Ama diğer yöntemlerde mantıklı ancak donanımsal olarak en basiti budur.

Örneğin; 3 PIC ' li bir seri iletişim devresi var, PIC ' in birisi Master ikisi de Slave, iki Slave PIC sıra ile Master PIC ' e veri yolluyor, Master ' da aynı pinden verileri alıyor. Ben bir ara böyle bir deneme yapmıştım, Slave ' leri açık kollektör çıkış verecek şekilde programladım, bu iki çıkışı birleştirip Master ' in data girişine bağladım ve bu hattı PULL UP yaptım. Sorunsuz çalışmıştı, iki PIC ' de aynı anda veri göndermediği sürece sorun yok.

Belki işinize yarayabilir. Kolay gelsin.

yani her iki girişede pull-up taksak olacak yani..doğrumudur

canbulut

Alıntı yapılan: My75 - 21 Temmuz 2011, 12:17:37
Alıntı yapılan: canbulut - 21 Temmuz 2011, 12:06:17

Aslında mantık olarak OR ilede olması gerek ben hangi gerekçe ile AND yapmışım düşünüyorum??

OR
11  1
10  1
01  1
00  0

AND
11  1
10  0
01  0
00  0

Or ile olmaz çünkü birinin high olması işi bozar,artı olarak fazla çıkış gerekmiyorsa Hasan bey'in dediği şekildede yapabilirsin..
bana fazla çıkış gerekiyor 3/4 tane olsa yeter.şu anda and chipi yok elimde aldığımda deneyeceğim

My75

Şema burada,8 adet girişi birleştiriyor.

canbulut

Alıntı yapılan: My75 - 21 Temmuz 2011, 13:50:11
Şema burada,8 adet girişi birleştiriyor.

sanırım 75176 bunlar...rx tx olarak nasıl hocam bunlar.8 adet pull-uplanmış txlermi?

My75

Evet 75176, nasıl pic'in rx ucunu ortak kullanıyorsan bundada kullanabilirsin.Ama tx ucu AND kapısına girmeli,normalde AND kapılarının tamamını kullanacaksan Pullup gereksiz,ama kullanmayacaksan muhakkak pullup olmalı yoksa adından belli VE kapısı, yani çıkış sürekli low olur.Resimdeki gibi tüm kapılar dolu olsada pullup' ın zararı yok...

Resimdeki olayı kendim tasarladım ve uyguluyorum sorunsuz çalışıyor.Ama şöyleki 485 trafiğinin yoğun olmaması lazım.Her yerde kullanamazsın,çakışmamalı yani..