Güç Faktörü

Başlatan msehirlioglu, 01 Haziran 2004, 19:03:47

msehirlioglu

Merhaba,
Sorum şu : Güç faktörünün genel durum için tanımı ya da tarifi nedir?

arif

Endüktif yada kapasitif yüklü alternatif akım devrelerinde akım ve gerilim arasındaki faz farkının (gecikme) cosinus u guc faktorunu verir.
Endüktif yüklerde Guc faktoru 0~1 arası olabilir.

Fırat_21

Selam! :o
Alternatif akımla beslenen bir yükün güç faktörü yani genel manada        PF = (Ortalama Güç) / (Vrms*Irms)  tir. Eğer akım sinüsoidal ise güç faktörü bu durumda akım ile gerilim arasındaki faz farkının cosinüsüne eşit olur. Yardımcı olabildiysek ne mutlu..

msehirlioglu

Teşekkür ederim,
Peki akım sinüzoidal değilse ne olacak?

z

Bilmece çok hoş,

Bir peryodda harcanan P gücünü, akım ve gerilim fonksiyonlarının çarpımının efektif değerini  integral yoluyla hesaplasak.

Ardından akım ve gerilimlerin efektif değerlerini ayrı ayrı bulup çarparak P1 gücünü hesaplasak.

Ardından Güç faktörü = P/P1  diyebilirmiyiz. (?)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "arif"Endüktif yada kapasitif yüklü alternatif akım devrelerinde akım ve gerilim arasındaki faz farkının (gecikme) cosinus u guc faktorunu verir.
Endüktif yüklerde Guc faktoru 0~1 arası olabilir.
Merhaba,
Sadece endüktif veya kapasitif yüklerde mi güç faktörü 1den farklı olur.
Mesela resistif bir yükün güç faktörü hep 1 midir?

Ya da şöyle sorayım;
Bir kapalı kutu düşünelim, kutunun girişine sinüzoidal AC sinyal uyguluyoruz. Kutunun içinde kapasitör ve indüktör yok.Kapasitans veya indüktans etkisi olan hiçbirşey yok, tamamen resistif elemanlar var.Güç faktörü 1 midir?

sezgin05

Saf endüktif veya saf kapasitif yük yoktur ama saf resist yük vardır. Evet doğrudur sadece resist yüklerde CosFi 1 dir.
Bunalmış ustanın formülüde bence doğru sonuç verir.

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "sezgin05"Saf endüktif veya saf kapasitif yük yoktur ama saf resist yük vardır. Evet doğrudur sadece resist yüklerde CosFi 1 dir.
Bunalmış ustanın formülüde bence doğru sonuç verir.

1- Tam yada yarım kontrollu bir doğrultucum var, bunun çıkışına saf resistif yük bağladım ve tristörlerin tetikleme açısını 30 dereceye ayarladım. AC tarafta güç faktörü 1 midir?

2 - Diyotlu doğrultucum var. Bunun çıkışına akü bağladım şarj ediyorum. AC tarafta güç faktörü 1 midir?

z

Eğer kapalı kutudaki devre tamamen pasif ise bence güç faktörü 1 dir.

Ancak dirençler anahtarlanıyor  yada lineer değillerse yada giriş voltajının yarı peryodlar biribirine eşit değilse güç faktörü işin içine girebilir.

Böyle paldır küldür cevap vermek doğru değil hesaplayıp görmek lazım.

Benim önerdiğim güç faktörü hesabı doğrumu peki.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

Evet CosFi= 1 dir.Çünkü kaynaktan gelen (trafonun sekonderi priz farketmez) gerilim ve akım aynı açıda kalacaktır.

z

Sezgin özellikle şebekeyi doğrultup kullanan yükler şebekeden sinüsoidal akımlar çekmedikleri için şebekeye kötü etkide bulunurlar. Bu nedenle
PFC (power factor correction) den bahsedilir ve motor sürücülerinde, elektronik kontrollu lambalarda vs devrelere akım düzenleyici devreler konur ve çekilen akım sinüs yapılmaya çalışılır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

Kalite ayrıntıda saklıdır.Ayrıntı için teeşekkürler.Ben temiz bir sinyal  varsayark yorum yapmıştım. Dahada ayrıntıya girersek devrede kullanılacak L filtrelerinde endüktansını hesaplamak gerekmezmi? ;)

z

Zaten elektrik yöneticileri belirli güçlerden sonra reaktif güçlerinde kompanze edilip akımdaki reaktif bileşenlerin kaldırılması için bizi zorluyorlar.

Farzetki elektrik yükünüz şebekeden 10A akım çekiyor ancak bu 10 A in 5 amperini kullanmıyorsun, şebekeden alıyor tekrar veriyorsun. (Sayaç bir iler bir geri dönüyor diye düşün) ama geri kalan 5 amper sayacı dönürüyor.

Sen kullanıcı olarak 5 A in parasını ödüyorsun buna karşılık üreticiden çıkan 10A hatlarda, trafolarda daha doğrusu jenaratörden sana ulaşıncaya kadar geçtiği her yerde I kare R kayıplarına neden oluyor.

Buda en başta üreticiyi zarara sokuyor. Ürettip kullanılan ancak parası alınmayan kayıp. Ardından şebekenin sinüs formunu değiştiren kötü kullanıcılar grubuna katılıyorsun. (Özellikle de  gerilimle aynı fazda ve saf sinus akım çekmiyorsan)

Bu tür sebepler bir araya gelince de scopla şebekeyi incelediğimizde bu ne biçim sinus diye söyleniyoruz. Kabahat hepimizin..

Msehirlioglu sinisoidal akım çekmemekle bahsedilen güç faktörü ile
akımla gerilim arasındak faz farkından dolayı bahsedilen güç faktörü aynı isimle adlandırılan farklı şeyler değilmi ?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

Tabii güç katsayısını düzeltmede(1'e yaklaştırmak) kullanılan Kondansatör grubları kademeli olarak devreye sokuluyor.Örneğin CosFi'yi tam 1 yapmak için küsüratlı bir kaondansatör gerekiyorsa bunu ekleyemiyor.Bir alt değeri ekliyor.Böylece Cosfi belki 0.9 gibi bir değerde kalıyor.Çünkü fazla kondansatör bağlasa bu defada Reaktif sayaç kondansatörün çektiği akımdan dolayı boşuna dönmüş olacak.
Bence otomatik Cosfi düzelten kademeli tip panonun yerine endüktif olan her alıcıya ayrı ayrı uygun değerde Kondansatör bağlanmalı.O alıcı devreye girdiğinde kondansatörle beraber girdiği için sorun olmayacaktır.Buradaki şart yüklerin sabit akımlı olmasıdır. Geriye değişken yüklerde çalışan motorlar kalıyorki bunuda nominal değer üzerinden hesaplamak gerekir.(Fakat pahalıya mal olur...)

sezgin05

Hazır aklıma gelmişken kademeli tip Kompanzasyon sistemi yerine ara değerleride verebilen bir servo sistem olabilirmi sizce? (Variable kondansatörleri hatırlarsınız-radyolardan) biraz büyük bir şey olur herhalde ;)