Güç Faktörü

Başlatan msehirlioglu, 01 Haziran 2004, 19:03:47

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "ismshn"Konuya aradan giriyorum ama Cos 1 yapmaya çalışılır ama hiçbir zaman Cos 1 olarak hesaplama yapılmaz.Kullanılacak kondansatör kapasitesi çok büyüyeceğinden maliyeti artar genellikle Cos=0.95 için hesaplama yapılr.[/i][/u]

Masraf kısmı doğrudur. Örnek olarak komp. öncesi PF = 0.7 olan bir tesisi PF = 0.95 yapmak için 2a lira masraf yapıyorsak, PF = 1 yapmak için 3a lira masraf yapmamız gerekir.

Bunun dışında daha önce de söylediğim gibi işin ehli bir kişi hiçbir zaman PF = 1 yapmaya uğraşmaz, tehlikelidir çünkü bu bir sınır değerdir, her an kapasitife geçebilir ve yukarıda anlattığım durumlar oluşabilir. Bir miktar güvenlik aralığı koyarak PF = 0.95 dolaylarında yapılır.

sezgin05

Neden kapasitif yük tehlikeli olsunki. Akım gerilimden geri olunca ne kadar zararlı ise ileride oluncada o kadar zararlıdır.Biraz daha açıklı getirebilirsen sevinirim.
Kolay gelsin....

aster

teknik olarak bu dediğin öyle gerektirir
lakin benim 1 hatta olsada üstüne çıksın dediğim anlarda olur
buda pratikte bazen öyle gerekirkiii patlama felan vız gelir  
YG dahil her türlü kompanzasyonda bunu denerim 20 senedir
TIK TIKK TIKKKKK, bişii olmadı ( tabi olmayacak diye birşey yok)

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "bunalmis"
Alıntı yapılan: "msehirlioglu"Merhaba,
- Yükümü 50Hz sinüs gerilimle besliyorum ve aynı fazda AC kare dalga  akım çekiyor. Aktif güç = Vrms * Irms OLMAYACAKTIR.
Aktif güç = Vrms * I1rms olacaktır. ( I1: kare dalga akımın 1. harmoniğinin rms değeri ). Yanlış hatırlamıyorsam kare dalga için I1rms, Irms in 69% civarındadır. Görüldüğü gibi kare dalgada iş yapan kısım sadece 1. harmonik(ana bileşen). 3.5.7. ve daha yüksek değerli harmoniklerin aktif güce katkısı sıfırdır.

Altını çizdiğim kısmı biraz daha açarmısın?

Fourier teorisine göre her peryodik dalga çeşitli frekenslarda, çeşitli fazlarda ve çeşitli genliklerde sinüslerden oluşur. Buna dalganın fourier açılımı denir. Bu açılımda dalganın bileşenleri görülür. İlk bileşen DC bileşendir, sonra 1.2.3.4.5.6..... harmonik diye gider.1. harmonik ana frekans bileşenidir. Eğer peryodik dalganın frekansı f ise, 1. harmonik f frekansında sinüs dalgasıdır. 2. harmonik 2f frekansında sin. dalgasıdır, 3. harmonik 3f, sonra 4f, 5f, 6f diye gider.

Akımımız + ve - alternanslarda eşit dalga genişliklerine ve eşit genliklere sahip 50Hz AC kare dalgaydı. Bu tip dalgalara çeyrek simetrik denir ve çift numaralı harmonikleri yoktur. Yani harmonikler 1.3.5.7.9... diye gider, dolayısı ile frekanslar da f, 3f, 5f, 7f, 9f,.....Dalganın DC bileşeni sıfır. 1. harmonik 50Hz frekansında sinüs yani ana bileşen, işte sadece bu bileşen aktif güç yaratır. 3. harmoniğe bakarsak 150Hz frekansında sinüsdür. Aktif güç sıfırdır, ve bundan sonraki harmoniklerde de aktif güç sıfırdır. Bir kağıda 50Hz sinüs çizin bu voltaj olsun, sonra altına aynı fazda(kolaylık olsun diye) 150Hz sinüs çizin bu da akım olsun. Şimdi akım ve voltajı çarpıp pir peryotta integral alalım, sonuç sıfır çıkacaktır. Aynı durum 5.7.9....... için de geçerlidir.
sinüs çizin

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "sezgin05"Neden kapasitif yük tehlikeli olsunki. Akım gerilimden geri olunca ne kadar zararlı ise ileride oluncada o kadar zararlıdır.Biraz daha açıklı getirebilirsen sevinirim.
Kolay gelsin....
Merhaba,
Seri rezonans durumunun nasıl oluşabileceğini yazmıştım uzun yazımda, seri rezonansda neler oluyor buna bakalım:

seri bağlı kapasitör ve indüktör ( besleme trafosunun reaktansı ) rezonans durumunda toplamda çok küçük bir direnç gösterir. Toplam voltajları yine sıfıra yakın, rezonans anında da akım normalin 6-7 kat üstüne çıkabilir.

Bu durum ancak bir kapasitör ile bir indüktörün seri bağlanmasında oluşur. Güç faktörü bir miktar indüktif olacak şekilde tutulursa iki indüktansı seri bağlamış gibi oluruz ve rezonans olmaz.

msehirlioglu

Alıntı yapılan: "aster"teknik olarak bu dediğin öyle gerektirir
lakin benim 1 hatta olsada üstüne çıksın dediğim anlarda olur
buda pratikte bazen öyle gerekirkiii patlama felan vız gelir  
YG dahil her türlü kompanzasyonda bunu denerim 20 senedir
TIK TIKK TIKKKKK, bişii olmadı ( tabi olmayacak diye birşey yok)
Merhaba,
Pratikte, teoriye aykırı birşey yaparsanız sonuçları artık vız mı gelir tırıs mı gider onu o zaman görürsünüz.Kısa süreler için kapasitife geçilebilir tamam zaten yazımda özel durumlar diye belirtmişim. Bunu ben de yapıyorum, ama uzun süreli durumlarda mutlaka problem çıkar. Bu sigorta niye ikide bir atıyor diye sigortaya odun sıkıştıranları da gördüm.
Velhasıl, teorik ile pratik aynı şeylerdir hocam, hem de öyle bir aynıdır ki şaşar kalırsınız. İyi bir teorisyen pratikte olabilecek herşeyi kestirebilir. Nasıl iyi bir teorisyen olunur derseniz, önce sağlam pratik bilmek lazım derim. :D

Birşey soracağım neden kapasitife geçme gerekliliği oluyor?

z

Tekrar bir bilmece ile katılmak istiyorum.

101.32H lik bir bobin şebekeye bağlandığında şebekeden sadece 7mA akım çeker ve bu şiddetteki akım bir ledi  doğru düzgün yakmaz bile.

Şebekeye bağlı bu bobine 100nF gibi küçük bir  kondansatörü seri  bağlarsam geçecek akım azalırmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

50hziçin Seri rez. devresi elde edildiğinden maks akım geçer sigorta atar gibi görünüyor.

cozturk

fakat bu bobinin kesin bir direnci vardır.

cozturk

ayrıca 7mA ile günümüzdeki ledler gayet güzel yanar. 10-20mA ile yanan ledler 10 sene kadar önce idi. 5mA bile yetiyor.

aster

Alıntı yapılan: "msehirlioglu"Birşey soracağım neden kapasitife geçme gerekliliği oluyor?
Alıntı yapılan: "aster"reaktif gücü bizden saat koyarak aktif hercamanın %33 değerini aşmamasını isterler bunu önlemek için bizde şebekeye kapasite yükleyerek bu reaktif saatin aşırı dönmesini engelleriz tabi bu kademeli bir değerler olmak zorunda yoksa bu seferde kafasitif fazla kullanımına gireriz
sürekli değil sadece gerekli olduğu zaman gerektiği kadar
bu ayarlar kullanım şekline göre çok hassa olabilen değerlerdir !..?
pratik tecrübe deneyimlerime her zaman güvenmişimdir
onlar hiç bir şekilde kolaylıkla öğrenilecek şeyler değil çünkü

sezgin05

BUNALMIŞ'ın sorusuna cevap olarak: Akım dahada azalır diye düşünüyorum.Çünkü empedans + reaktans olur ve toplam direnç artar.

mmengi

bende sabiha gökçen havaalanı yetkililerinde duyduğum ve gördüğüm bir durumu anlatayım.Bilindiği üzere bu havaalanı çok faal olarak kullanılmıyor fakat oradaki bazı sistemleri 24 saat aykta tutabilmek için elektrik motorunun (senkron motor)şaftına bağlı bir dizel motor ve altarnatör bulunmakta ve normal şebeke elektriği varken elektrik motoru bu altarnatörü çalıştırmakta ve elde edilen elektrik ups olarak kullanılmakta şebeke kesildiğinde sistem üzerinde bulunan volanın ataleti ile altarnatör bir süre daha dönmeye devam ederken dizel motor devreye girerek elektriğin devamlılığını sağlıyor.durum böyle olunca bilindiği üzere senkron makina kapasitif bir yük olarak çalıştığından şebekenin kosinüs F sini yükseltiyor tedaş yetkilileri bu durumdan rahatsızlar ve sırf bunları önlemek için tedaş şebekesine bir oda büyüklüğünde endüktif yükler bağlanarak bu durum dengelenmeye çalışılıyor tabi buda ekstra olarak bir elektrik harcanmasına sebep oluyor. Şimdi sorum şu tedaş niye böyle bir şeyden rahatsızlık duyuyor aksine bana göre bu kapasitif durum onların yararına olduğunu düşünüyorum hepimiz evlerimizde endüktif yükler kullanıyoruz ama kimse bunu kompanze etmeye çalışmıyor aksine aktif sayaçlar az yazsın diye klasik balastlı flouresant aydınlatma kullanıyoruz durum böyle olunca şebeke devamlı surette endüktif yükte çalışıyor ve bunu çok azda olsa düzeltmeye çalışan bir kurumdan niye rahatsız olurlar  :?:

z

Empedans ile reaktans arasindaki fark ne peki ?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

Arkadaşlar 100nF 'tı doğrudan şebekeye bağlasak 7mA gibi bir maks akım karşımıza çıkıyor. Buna 101H seri bağlasak bana bu akım hiç değişmez gibi geliyor. hatta azalır. bobin ideal olmadığından.

Mesela 400H ye seri bağlanan 1pF ın rezonans frekansı 8kHz civarındadır. Fakat bu devreyi 8kHzlik oscye bağlasak tık çıkmaz. kıpırdamaz bile.