ses analizi

Başlatan volkii, 05 Ağustos 2011, 17:39:05

volkii

arkadaşlar merhaba,

yapmak istediğim düzenek var ben nerden nasıl başlayacağımı tam olaraka bilmiyorum. sinyal işleme konusunda tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.
problem şu:

bazı özel amaçlı cihazlar için yüksek frekans transformatörleri üretmekteyiz. bunların çalışırken mümkün olduğunca az ses çıkartması bizim için çok önemli. bunun için ben, üretilen transformatörleri ses şiddetine göre test eden ve test sonucuna göre gürültülü transformatörleri eleyen bir test düzeneği yaptım. ancak burda bir diğer parametre test cihazı sadece ses şeddetine baktığı için, sesi kabuledilebilir sınırlarda olup ancak rahatsız edici seslere sahip transformatörleride geçti olarak kabul ediyor. yani öyle sesler çıkaran transformatörler var ki, ses şiddeti normal sınırlarda ancak kulağı tırmalayan bir gürültüye sahip olabiliyor. çözüm sanki biraz sinyal işlemeye giriyor diye düşünüyorum ancak ne yazık ki bu konuda pek tecrübem yok. nerden nasıl başlamalıyım? bu işe sıfırdan başlamayada hazırım.

Saygılarımla

t2

#1
Sesi bir buffer da depoluyoruz. diyelim bu 1 saniyelik olsun.  1 saniyelik verinin RMS değerini hesaplıyoruz. bu sesin şiddeti hakkında fikir verir. yani ses bas olup genliği az olsa bile rms değeri yüksek çıkar  yani gerçeğe çok yakın olur.

Sadece gürültü ölçüleceği için  frekans analizine gerek yok. illa istenirse  o da eklenebilir.

Bütün bu işlemi ufak bir laptopa bağlanacak mikrofon ile yapıp ekranda göstermek mümkün.  program yazılacak. 

rahatsız edici ses bölgesinde gösterge kırmızıya doğru haraket edecek düşük seslerde sarı ve yeşil olacak.

Buffer loop şeklinde olacak bir yandan dolarken bir yandan boşalacak. Alsına buffer 1 tane değil 10 tane olacak  fakat bunlardan ölçüm için tek bir buffer yapacağız.


Ben bunu çok güzel yaparım

Klein

Eğer transformatörlerden çıkan ses tek ses ise. Birkaç farklı frekansta değil ise;
Ses işlemeye girmeden basit bir mantıkla çözülebilir belki.
Öncelikle hangi frekanslarda ne kadar ses şiddeti insanı rahatsız ediyor bu tespit edilebilir. Büyük ihtimalle bir yerlerde bununla ilgili eğriler vardır.  Bu eğrilerden faydalanılarak, farklı frekanslar için farklı ses şiddeti limitleri ayarlanabilir.
Sistem önce kabaca frekansı ölçer. Bu frekansa göre limitin ne olduğuna karar verir. Elemeyi buna göre yapar.

volkii

cevaplarınız için teşekkür ederim.
klein hocam,
ancak sabit frekansta bir işaret uyguladığımda (değişik frekanslarda denedim bunu ve ortam sessiz) sesi osilaskopta incelediğimde, tek birtane sinyal görmüyorum. belirgin bir sinyal var gözlemlediğim. gürültülü ve gürültüsüz tüm transformatörlerde bunun frekansı aynı diyebilirim ama bunu yanında parazitlere benzer sinyaller var. yan frekanslar çok fazla yani. ana sesle birlikte bu yan frekanslararın toplamı bu gürültüyü çıkartıyor diye düşünüyorum. osilaskopta bu yan sinyaller belirli bir düzende değil gibi görünüyor. belki osilaskopun kalitesiylede alakalı. sormak istediğim limitten kastınız nedir?

t2 arkadaşım,
sizi yanlış anlamadıysam, zaten ses şiddetini ölçme işlemini dediğinize benzer şekilde yapıyorum. dediğim gibi bu bana sadece şiddeti veriyor. rahatsız edici sesleride ben bu şekilde çözemiyorum. eğer anlatmak istediğinizi istediğinizi biraz açarsanız, anlayabilirim.   

t2

#4
ses kartından alınan örnekler üzerinde hesaplama işlerinikolayca yapıyoruz. mesela 8kHz örnekledik diyelim. elimizde 1 saniye için 8bin bayt var demektir. PCM Wav dosyanın detaylarını incelemenizi öneririm. Ses kartında yani mkrofondan gelen  sesleri hafızada alabilmeniz lazım.  Delphi ile veya başka programlama dilleriyle yapılır.

Henüz söylemeseniz de şuan yaptığınız vumetre tarzı bir sistem olsa gerek. bence sadece tepe değerleri gösterir. gerçek RMS değeri hesaplamaz. Malum RMS değer hesap gerektirir. bunu belki  picle de yapabilrisiniz.

tiz bir ses şiddeti yüksek olsa bile fazla rahatsız etmez. enerjisi düşüktür
bas ses genliği  alçak olsa bile fazla rahatsız edebilir. enerjisi daha yüksektir.

RMS hesap ile bu farkı farketmişve göstermiş oluruz.

z

#5
Transformatorun primerinden sabit AC akim akitin. Ses yapmayan transformatorlerin uclarinda AC akim frekansinda voltaj olusur.

Ses yapanlarda ise dalga formu degisir.

Bu durumda,

Es iki devre yapilir, birisi ses yapmayan transformatore baglanir, digeri ise test transformatorune.

Transformatorlerin sekonderleri birbirine ters seri baglanir. Bu durumda, referans alinan transformator ile test transformatoru benzer ise fark voltaj sifir yada sifira yakin olur.
Test edilen tranformator sorunlu ise  fark voltaji olusur. Bu da size problemli bir transformatorle karsi karsiya oldugunuzu soyler.

Edit: Her iki devreyi de tek bir AC referans sinyal ile beslemen gerektigini unutma.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Ne oldu bu is? Nasil yapmaya karar verdin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

vebsel

bilgisayarda ses analiz programları kullanabilirsiniz

volkii

değerli fikirlerini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim,

şuan matlab kurcalamaktayım. PCde yazılmış sinyal işleyen programları incelemekteyim. Söylediğinçok mantıklı geldi ama malzeme tam transformatör değil ne yazıkki. Yani bir sekonderi yok, o yüzden dediğin işlemi buna uygulayamıyorum. akustik üzerine uzmanlaşmış bir fizikçi arkadaşımla görüştüm. Sinyal işlemeden başka yolun yok gibi dedi. durum şimdilik bukadar. ilerleme kaydettikçe burada paylaşacağım. paylaşmak istediğiniz fikirleriniz varsa memnuniyetle dinlerim.
İyi çalışmalar