PWM'le 3W Power RGB LED sürme

Başlatan jozzef, 27 Ağustos 2011, 01:04:22

jozzef

Merhaba Arkadaşlar;
Başlıkta belirttiğim gibi 3W RGB LED'i PWM kullanarak sürmek istiyorum.  PIC16f877A ve CCS C kullanıyorum.
=>LED'in özellikleri:
-Ortak Anot
-Kırmızı: 2.5V ~ 3.0V, 350mA
-Yeşil: 3.2V ~ 3.8V, 350mA
-Mavi: 3.2V ~ 3.8V, 350mA
-Toplam Akım 1050mA'yi geçmemeli
-3.40$ :)

Bu şemaya göre:

2.a-[?]Renklerin voltaj gereksinimleri farklı, bu durumda ortak anota en düşük voltaj olan 3.0V mi uygulamam gerekir? 
3-[?]Katotlara NPN tipi transistörün 'C' sini bağlamakla PNP tipi transistörün 'E' sini bağlama arasında bir fark var mıdır?
6-[?]-Sabit akım kaynağı kullanmam durumunda, Ledlerin anotları(+) ortak olduğuna göre LM317T'den çıkan outputu nasıl her bir renge farklı olarak bağlayabilirim? Bunun yanında PWMle nasıl kontrol edebilirim?

1-[Çözüldü]Devremi regüle etmek için LM7805 kullanıyorum, devrenin akım gereksinimi 1A'nın üzerine çıkabilir. Ne kullanmamı önerirsiniz?
2.b-[Çözüldü]]Regüle edilmiş voltajı 3V'ye düşürmek için gerekli olan direncin büyüklüğünü nasıl seçerim?
4-[Çözüldü]PWM'le kontrolü nasıl yapabilirim? PICten gelen PWM çıkışlarını transistörlerin base'ine mi bağlamam gerekir?
5-[Çözüldü]Kafamda canlandırdığım şema yanlış olabilir (yüksek olanakla yanlış), yanlış ise doğru bir şema önerebilir misiniz?

Okuyup zamanını ayıran ve özellikle cevaplarıyla yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

ahfxg

1) LM2575 ve türevi step down entegreleri.
2) (5V-Vled)/Iled=Rled
3) NPN ve PNP arasında farklılıklar var. Darlington transistör kullanmanı öneririm. Eğer tek bir led süreceksen elindekiler yeterli gelir, fakat daha büyük ve sıralı led grubu için mosfet şart.
4) Gizli cevap: doluluk oranıyla.
5) Kafandaki şemayı bilemediğimden doğru şemayı da öneremiyorum.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

findux

direk aklıma ;
-7805 yerine lm317
-transistörler yerine uln2003
-pwm içinse 16f877 de 2 tane pwm donanımı var. onu yerine  timer kesme fonksiyonu  kullanarak 3 adet pwm i yazılımsal oluştur bence. (CCS C de proje oluşturuken timerX kesme fonksiyonunu işaretleyip , timerX zamanının ne kadar zamanda bir çalışması gerektiğini ayarlaman yeterli)

tayyar

pwm için 12f675 kullanabilirsin (software pwm ile)
Daha ucuzdur
8 bacaklıdır az yer kaplar
dahili osilatörü vardır.

7805 yerine LM7525-5 yada LM7526-5 öneririm (26 olan 1 amperden fazladır)
Transistör olarak seçim yaparken kaç tane led sürüp yükünün ne olacagına bakmak lazım

Ben tek renk şerit led besledim pwm ile (4.5metre) BD243 ile sürdüğümde sadece ılıdığını gördüm soğutucusuz olarak

ULN seriside güzel bir seçim olabilir DS e bakmak lazım.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

bymrz

Arkadaşlar, power ledden bahsediliyor... ne ULN si ???

Arkadaşım power led sürmek için (her renk için) LM317 nin datasheetindeki sabit akım devresini kullanabilirsin. Ama ısı oluşur. soğutman lazım. Yada switch mode sabit akım led sürücüler var onlardan bulabilirsen onları kullanmalısın...

Unutma! Ledleri sabit akım(CC) ile süreceksin, sabit voltaj(CV) ile değil...

tayyar

Alıntı yapılan: alone_lover - 27 Ağustos 2011, 08:33:03
Arkadaşlar, power ledden bahsediliyor... ne ULN si ???

Arkadaşım power led sürmek için (her renk için) LM317 nin datasheetindeki sabit akım devresini kullanabilirsin. Ama ısı oluşur. soğutman lazım. Yada switch mode sabit akım led sürücüler var onlardan bulabilirsen onları kullanmalısın...

Unutma! Ledleri sabit akım(CC) ile süreceksin, sabit voltaj(CV) ile değil...

Upss sabah sabah uyanamamışım:(
Alone_lover dogru söylüyor.

Klasik led sürecek olsan dediklerimizi uygulayabilirdin ama power ledler konusunda yorum yapamayacağım.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

findux

Teoride:uln2003 tek pin ile 30v 0.5 A ile  ve pwm ilede power lede max. akım kıyarsa  15 tane power led sürer. garanti olsun diye bir pinle 1 tane power led sürüversin.
farklı renkler için pinlere farklı max. kıyılmış pwm verdinmi yeter olmazmı ?
Besle voltajı 12v filan sa regulatör devresine gerek kalmadan direk power ledleri beslesin tabi max. kıyıcı pwm in görev saykılınıda düşürmek gerek.
Aslında bir çok kombinasyon var .
önemli olan power led ısıtmamak ısıtılınca bu meretler yanmaya dahada meyilli oluyor.
PWM ile akım kıydınmı uln2003 güzel bence ben kendilerini pek severim . uln2003 laf yok. :D
Yakın zamanda test etmeyi düşünüyorum burdan yazarım.

jozzef

Merhaba,
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.

-ULN2003 kullanmak yerine 3 tane BC337-NPN transistör kullanmak arasında bir fark yok değil mi? PWM'i trasistörün ya da ULN2003'ün base'ine mi bağlayacağım?

-Ledleri  sabit akım kaynağı ile nasıl süreceğimi anlamış değilim. Anotları ortak olduğuna göre LM317T'den çıkan outputu nasıl her bir renge farklı olarak bağlayabilirim?

bymrz

Alıntı yapılan: findux - 27 Ağustos 2011, 16:21:08
Teoride:uln2003 tek pin ile 30v 0.5 A ile  ve pwm ilede power lede max. akım kıyarsa  15 tane power led sürer. garanti olsun diye bir pinle 1 tane power led sürüversin.
farklı renkler için pinlere farklı max. kıyılmış pwm verdinmi yeter olmazmı ?
Besle voltajı 12v filan sa regulatör devresine gerek kalmadan direk power ledleri beslesin tabi max. kıyıcı pwm in görev saykılınıda düşürmek gerek.
Aslında bir çok kombinasyon var .
önemli olan power led ısıtmamak ısıtılınca bu meretler yanmaya dahada meyilli oluyor.
PWM ile akım kıydınmı uln2003 güzel bence ben kendilerini pek severim . uln2003 laf yok. :D
Yakın zamanda test etmeyi düşünüyorum burdan yazarım.

@ findux  ben diyorum Ankara, sen diyosun git gel Konya 3 saat artık  :)      İşin latifesi bir yana, ben sabit akım diye ısrar ederken, siz de ULN diye ısrar ediyorsunuz. ULN ile de sabit akımla sürersen amenna... Lakin öyle bir bacağı 500mA basıyormuş her bacağına şu kadar bağlayım olmaz bu iş . :) Bağla o şekilde çalıştır(ULN duman olmadan), gelip elinden öpeyim...  ;)

Şu linkteki yazdıklarıma bi göz atın:
https://www.picproje.org/index.php/topic,35105.msg247792.html#msg247792

@jozzef, senin olaya gelince googleda "Constant Current Led Driver" diye aratırsan sorununa yeterince çözüm bulabileceksin... Bu arada sen de ULN ye taktıysan yukarıdaki linke sen de bakıver :)   

jozzef

ULN2003'ten 350mAx3 çekmenin fazla geleceğini düşünmemiştim. Dediğiniz gibi sabit akım kaynakları bu iş için tek yol. Araştırdığım halde bulamadım, tekrar soruyorum:
-Anotları(+) ortak olduğuna göre LM317T'den çıkan outputu nasıl her bir renge farklı olarak bağlayabilirim? Bunun yanında PWMle nasıl kontrol edebilirim?

t2

Power ledleri lm317 gibi geleneksel regülatörler ile sürebiliriz gibi görünse de pratikte yanlış olur.

Çünkü led sayısı artınca güç kaybı çok olur.  Bunun yerine  smps olarak çalışan sabit akım devreleri kullanılır.  Genelde bir bobin ve entegre veya 1 mosfet daha içerir.  Bu devreleri 0-5V pwm ile sürebiliriz. Yapacağınız iş,  hobi amaçlı, uyduruk bir iş değilse bu devreciklerden kullanmak gerekir. Yoksa pahalıya patlar.
http://www.marketdijital.com/index.php?do=catalog/start

t2

jozzef

Haklısınız, lineer voltaj regülatörleri ısı kayıplarından dolayı verimsiz. Çalışmam öğrenme amaçlı hazır sürücü almak istemiyorum. Zor olsun ama benim elimden çıksın istiyorum. Aklımda kalan sorulardan çözülemeyenleri ilk mesajda güncelliyorum, birilerinin yardım edeceği umuduyla :)

yildizelektronik

LM317 falan onlarla hiç uğraşma bence imkanın  varsa LM3406 veya LM3464 kullan bunlarda dahili pwm bacakları da mevcut direk picten kontrol edebilirsin.Ayrıca sıcaklıkları ölçüp ona göre akımla otomatik oynama yapabiliyorlar.

t2

Evet önerdiğiniz entegre buck  diye oturmuş.