PWM'le 3W Power RGB LED sürme

Başlatan jozzef, 27 Ağustos 2011, 01:04:22

jozzef

Yalnız bir sorun var ki, sürekli aynı soruyu soruyorum, aynı başlık içinde 4. kez soracağım. Umarım bende bir mantık hatası vardır. En açık şekliyle soruyu tekrarlarsam:
-LM317, LM3406, LM3464 entegreleri "Constant Current Source"(CCS) olarak işlev görüyor, benim elimdeki RGB LED ise common "Anot". Yani "+"ları ortak "-" leri farklı terminallerde, bu durumda bu CCS entegreleriyle nasıl renkleri ayrı ayrı kontrol edebilirim? Bu entegrelerin "Constant Current Sink" muadilleri var mıdır?
Teşekkürler

papsukkal

sanırım burada önemli olan ledlerin üçünü de ortak beslediğin akım kaynağının stabil olması. renk farkından kaynaklanan ayrımı ledlerin bacaklarındaki akım sınırlama dirençleri yapacak

jozzef

Peki o zaman Ortak Anot'a sabit akım sağladım, PWM ile renkleri nasıl ayrı ayrı kontrol edeceğim?

yildizelektronik

Alıntı yapılan: jozzef - 28 Ağustos 2011, 21:18:55
Peki o zaman Ortak Anot'a sabit akım sağladım, PWM ile renkleri nasıl ayrı ayrı kontrol edeceğim?

Ortak anot'a sabit akım sağladıktan sonra gnd ye giden yola mosfet (IRFZ44) ile gate uçlarını pıce bağlayıp pwm ile ayrı ayrı kontrolünü yapabilirsin.

t2

Anotlar ortak ise, ilk mesajdaki devrenin konforuna razıysanız ve ledler 5 volt ile beslenecekse şu devre kullanılabilir.

t2

#20
Aslında ilk mesajdaki devre power ledlerin 5 volt ile besleneceği öngörülerek  hazırlanmış. SMPS kullanılmamış.  SMPS kullanmak istemiyorsanız aynı şekilde dirençler vasıtasıyla akım sınırlayabilirsiniz.  Yukarıda verdiğim devreye de gerek  yok.

Ortak anod daima 5 volt olur. Bu ayarlanmaz.
Rengi ayarlamak için R, g, b uçlarındaki pwm oran değiştirilir. R= %50 , G=%25, B = %100 gibi.

papsukkal

ilk devredeki 337 leri uygun mosfet ile değiştirip pic te soft pwm oluşturacaksın ve pwm duty değerlerini her biri ayrı ayrı olmak üzere değiştireceksin

mosfetleri tanımadığım için uygun mosfet önerisinde bulunamam. mos ile yakından ilgilenen arkadaşlar belki şu mos sana uyar diyebilirler.

yildizelektronik

Mosfet kullanıcaksan dediğim gibi IRFZ44 kullan bütün ledciler animasyon kartlarında bunu kullanır.  :)

jozzef

#23
BJT kullanmakla Mosfet kullanmak arasında nasıl bir fark olur? Bildiğim kadarıyla aralarındaki tek fark biri akım diğeri voltaj ile tetikleniyor. Birde PIC çıkışıyla dediğiniz mosfeti direk sürebilir miyim?

yildizelektronik

Direk sürebilirsin bu zamana kadar incelediğim bütün animasyon kartlarında direk sürmüşler ve sorun yok.Mosfet kullanırsan fazla ısınma sorunuyla uğraşmazsın.