rf sinyal süresini ölçme

Başlatan mustafa6106, 04 Eylül 2011, 15:41:43

mustafa6106

belki tam anlatamayacağım ama bir soru sormak istiyorum.rf modülden tek bir sinyal gönderdiğim zaman alıcı tarafından nekadar sürede alındığını nasıl bulabilirm tabi sürenn başlaması için ilk önce başlama biti göndereceğim.pic bu süreyi ölçe biecek hıza ulaşamayacağını biliyorum bunun yanında extra ne kullanabilirm.biraz baktım belki prescaler entegreleri  yardımcı olabilir.yardımlarını bekliyorum
Teşekkürler

z

Bunun icin kullandigin alicinin ozel olmasi lazim. Cunku siradan alicilarda ozellikle dedektor katinin belli bir sure sinyale maruz kalip kararli calisma noktasina ulasmasi gerekiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mustafa6106

nasıl bir alıcı katı yapmam gerekiyor yada dediğniz gibi nerden çzel bir alıcı bulabilirim? birazdaha ayrıntılı bilgi verebilirmsiniz bu konuda?  bu konu hakında ayrıntılı bilgi verebirseniz sevinirim.zaten bnm asıl sorunum Rfnin hızını yakalaybilmek yani gönderdiğim sinyalin mesafeye göre nekadar sürede ulaştığını ölçmek.bunun için de özel bir kat yapılması gerektiğinin farkındayım.

z

O zaman soyle yap. Vericiden surekli sabit bir veri yolla. Olcum yapmak istediginde gonderdigin veriyi degistir.

Fakat RF dalgalar isik hizinda yol aldigi icin bu calismayi yapmak zahmetli. RF yerine hizi cok daha dusuk olan ultrasonic ses kullanmayi neden dusunmuyorsun?

mustafa6106

zaten benm sorunumda rf dalgalarının ışık hızında hareket etmesi 30ns lik gibi bir süreyi yanlız pic mcu ile yakalamak imkansız belkide.ultra sonik olmaz yaptığım işin içine mesafe ölçmede giriyor.alıcı tarafına gecikme devresi kurup belkide süresini ölçebilirm yada dalga boyunu ölçebilecek bir sistem yaparak yapılabilir.ama bu düşündüklerimle ilgili yeterli bilgi bulamıyorum

OG

Alıcının sinyali alıp kararlı çıkış vermeye başlaması için gecen süreden bahsediyorsan onu çok rahat ölçersin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mustafa6106

yok öyle değil.gönderdiğim sinyali alıcı nekadar süre sonra aldığını ölçmek amacım

mufitsozen

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 04 Eylül 2011, 18:36:18
yok öyle değil.gönderdiğim sinyali alıcı nekadar süre sonra aldığını ölçmek amacım

Bir mahsuru yoksa Bu olcumu ne gibi bir sorunu cozmek icin kullanacaksiniz?

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mustafa6106

işin içinde mesafe ölçme olacak. rf ile yapmam gerekiyor.bunun için ölçme başlamadan önce bir süreyi başlatma biti göndereceğim ancak elektromanyetik dalgların yayılmı ışık hızıyla aynı olduğu için ölçmede sorun çıkarır yani direk ölçüm yapılamaz .

OG

Zor. Elemanların propogasyon gecikmeleri bile işi bozar.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Alici ve verici ayni antene baglanir ve  RF'i hedefe carptirip yankiyi alirsan olur. Buna amator bir cihazda analog bakmak daha pratik gibi duruyor.
Gene de zor bir is.

askuzucu

Senin, benim veya bir çok insanın yapabileceği bir iş değil bu.
Bunalmış hocamın dediği gibi radar mantığıyla yapmazsan zaten olmaz.
Ne kadar sürede sinyalin karşıya ulaştığını neye göre karşılaştıracaksın? Radar mantığı olmadan olmaz. Sürekli sinyal gönderip, giden ile yansıyan arasındaki faz farkını ölçmen gerekir. AND kapısı gibi ama daha hızlı birşey olmalı. Darbenin genişliği Mesafeyi verecektir.

mufitsozen

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 04 Eylül 2011, 19:16:18
işin içinde mesafe ölçme olacak. rf ile yapmam gerekiyor.bunun için ölçme başlamadan önce bir süreyi başlatma biti göndereceğim ancak elektromanyetik dalgların yayılmı ışık hızıyla aynı olduğu için ölçmede sorun çıkarır yani direk ölçüm yapılamaz .

acik alandami / kapali alandami?
maksimum mesafe ne kadar
hassasiyet ne kadar? (metre/cm..)
frekans kullaniminda bir kisit varmi? (lf/vhf/uhf/...)

bu sorularin cevabina gore baska sorularim var.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mustafa6106

aslında alıcı ve verici aynı paket içnde değil.yani alıcıyla verici farklı cihazlar olacak.alıcı kazık gibi birşeye konulacak vericiden sinyal gönderdiğim zaman alıcı tarafı ölçümü yapacak.

Kadir Can(16F84)

Tamamen deneysel bir öneri sunacağım.
Öncelikle alıcı ve vericiyi 1 metre aralıkla yerleştir.
Sinyal gönder.
Süreyi ölç.
Daha sonra ölçüm değerini kaydet.
Bu işlemi birkaç defa tekrarla ve ortalama bir değer bul.
Daha sonraki ölçüm sürelerini bu süre ile karşılaştırırsan ortalama bir değer bulursun.
Pek verimli olacağını zannetmiyorum.