rf sinyal süresini ölçme

Başlatan mustafa6106, 04 Eylül 2011, 15:41:43

mustafa6106

arkadaşım benm sorunum zaten süreyi ölçmekte.o hıza mcu ulaşamaz

OG

MCU ulaşamaz ayrıca "velocity factor" (hız faktörü) denen her ortamın kendine göre bir rf geciktirme factoru var.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mufitsozen

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 04 Eylül 2011, 22:31:47
aslında alıcı ve verici aynı paket içnde değil.yani alıcıyla verici farklı cihazlar olacak.alıcı kazık gibi birşeye konulacak vericiden sinyal gönderdiğim zaman alıcı tarafı ölçümü yapacak.

RF ile ilgili yer belirleme ile ilgili bir takim yontemler var. Her yonteminde bir takim kritik noktalari var.

Temal olarak kullanilan 4 parametre var RSS(received signal strength), TDoA(time difference of arrival), ToA(Time of Arrival) ve AoA(Angle of Arrival)

Istedigin hassasiyet ve uygulamaya gore degisik algoritmalar ile bunlari kullanarak olcum yapilabilir.

Daha fazla ayrinti icin sende ne yapmak istedigini yazmalisin, yoksa bir cumle sen yaz bir cumle ben yazayim 3 ayda biter bu is.

Bu arada eger 1950lerden beri ucaklarin sabit bir yer istasyonuna(or. hava alani)  olan mesafesini, hizini ve yaklasik varis suresini gosteren DME denen cihazlar vardir hala kullaniliyorlar. wikipediadan DME(Distance measuring equipment diye bakarsan isleyis prensibinide gorursun. Hatta ankarada isen ekimde sana ofiste bir tanesini nasil islediginide gosterebilirim.

Bunun disinda bazi wireless networklerde lokasyon tesbiti icin duzenekler vardir (wifi, yada zigbee gibi ) bunlarida kullanabilirsin eger mesafe ve hassasiyet gereksinimlerin uygunsa.

eger hem cok hassa hemde uzun mesafe dersen birden fazla diversity aliciyi clock senkron bir sekilde calistirman gerekirki ciddi paran ekipmanin bilgin ve tecruben olmasi lazim

sira sende ne yapmak istiyorsun detayli olarak yaz.

bu projemi(odevmi?), ticarimi diye basla...
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mufitsozen

Alıntı yapılan: OG - 04 Eylül 2011, 23:04:59
MCU ulaşamaz ayrıca "velocity factor" (hız faktörü) denen her ortamın kendine göre bir rf geciktirme factoru var.

Wikipediadaki Distance Measuring Equipment (DME) bahsinden:

A radio pulse takes around 12.36 microseconds to travel 1 nautical mile (1,852 m) to and from; this is also referred to as a radar-mile. The time difference between interrogation and reply 1 nautical mile (1,852 m) minus the 50 microsecond ground transponder delay is measured by the interrogator's timing circuitry and translated into a distance measurement (slant range), stated in nautical miles, and then displayed on the cockpit DME display.

The distance formula, distance = rate * time, is used by the DME receiver to calculate its distance from the DME ground station. The rate in the calculation is the velocity of the radio pulse, which is the speed of light (roughly 300,000,000 m/s or 186,000 mi/s). The time in the calculation is (total time - 50µs)/2

tabii DME UHF kullanir bunuda belirtmek lazim. ayrica icinde mcu filanda yok, discrete (CMOS) chiplerle yapilmis

mustafa6106

yapmak istediğim şey ödev değil kendi merakım , böyle birşey yapmak istedim.genel amacım mesafe.açık alanda olacak.bunlar var olan birşey ama merak işte :).rf ile ilgili tecrübem fazla yok kendimce kendimi elektronikte geliştirmeye çalışıyorum kendimi evet ankarada oturuyorum ayvalıda ikamet ediyorum.

Klein

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 04 Eylül 2011, 22:31:47
aslında alıcı ve verici aynı paket içnde değil.yani alıcıyla verici farklı cihazlar olacak.alıcı kazık gibi birşeye konulacak vericiden sinyal gönderdiğim zaman alıcı tarafı ölçümü yapacak.
Yukarıda diğer arkadaşlar tarafından söylenmiş gecikmeler vs.. gibi sorunların aşılmış olduğunu düşünerek , sadece fikir üretmek için yazıyorum. Bu sorunların elimizdeki imkanlarla aşılması pek mümkün değil , ama NASA'da bir dayın olduğunu ve bu sorunları aşacak devreler bulduğunu varsayıyorum.

Verici ve alıcı ayrı pakette.  Vericiden gönderdiğin sinyalin ne kadar sürede geldiğini ölçmek için bir referansa ihtiyacın var.  Yani vericiden sinyalin çıktığı anda , karşı tarafta timer çalışmaya başlamalı.  ortada sinyal yok , neye göre başlayacak?
Bunun için bir senkron sinyalin olmalı. Bu senkron sinyali her iki devreye de aynı mesafede olmalı. Bu 3. bir verici olabilir , gps gibi bir aygıttan alınabilir , kablolu bir sinyal üreteç olabilir vs.. vs.. Ama muhakkak iki devreye de eşit mesafede olmalı.

Senkron sinyali verildiği anda  verici tarafı bir kare dalga göndermeye başladı.  Alıcı tarafta da tam bu frekansta çalışan bir kare dalga üretecin var. Bu üreteç de senkron sinyali ile çalışmaya başladı. 

Alıcı taraftaki referans dalga ile vericiden gelen dalgayı bir XOR kapısına girdin. XOR çıkışında faz farkını görürsün.
Yani faz farkı açıldıkça duty oranı büyüyen bir PWM elde ettin. 
İster bu  sinyalin süresini ölç, istersen Filtre ile analog gerilime dönüştür analog olarak ölç.

Ama şunu unutma: Bahsettiğimiz hızlar ışık hızı. 

mufitsozen

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 05 Eylül 2011, 00:13:47
yapmak istediğim şey ödev değil kendi merakım , böyle birşey yapmak istedim.genel amacım mesafe.açık alanda olacak.bunlar var olan birşey ama merak işte :).rf ile ilgili tecrübem fazla yok kendimce kendimi elektronikte geliştirmeye çalışıyorum kendimi evet ankarada oturuyorum ayvalıda ikamet ediyorum.

o zaman tavsiyem bu projeyi bu asamada yapamiyacag,n, anlaman.

rf icin cok ciddi ve pahali test cihazlarina ihtiyacin var, daha once var olan bir takim rf sistemlerinin kurulumu, islemesi ve hata bulunmasi gibi bir sekilde surekli ve yogun bir tecrube edinmen lazim. Antenler ve yayilim ise hem anlamasi ve tasarimi cok zor hemde dogru durust kaynak bulamazsin. bu arada ghz seviyelerinde rf enerjisi kanser, erkeklerde kisirlik vb yan etkileri var.

bence amacin acik alanda hassas mesafe olcmek ise surveyorlerin kullandigi laserli cihazlardan yapmaya calis daha kolay. (en azindan 15-20 bin liraya ihtiyacin olan deney malzemesi ve test cihazlarini alabilirsin)

mustafa6106

anlaşılan biraz zor ve bayağı teferruatlı iş.ben en iyisi en basitinden başlayayım hazır modüllerle iletişim ve daha sonra ayrıntısına ineyim.15-20 bin lira beni çok aşar :D .ama hassas ölçüm yapmıyacam ben

mustafa6106

eğer varsa elinizde döküman verebilirmsiniz?

mufitsozen

Alıntı yapılan: mustafa6106 - 05 Eylül 2011, 09:49:17
eğer varsa elinizde döküman verebilirmsiniz?

asagidaki dokuman kucuk bir ozet:
http://www.docomolabsresearchers-usa.com/~iguvenc/MELT_Workshop_Presentation_v2.pdf

ayrica
wikipediadan ucaklarda kullanilan DME ve LORAN sistemlerinin isleyisine bakabilirsin. Ayrica cesitli RADAR bilgilerida sana RADAR kullanarak olcumlerin nasil yapildigini gosterir (olcecegin yere yansitici bir obje koyup radar ile mesafe, yon hiz vs belirliyebilirsin)

bunlarda google ile biraz arayinca ortaya cikanlar. Su anda tatildeyim Ekimde arasan zigbee bazli sistemler ile ilgili dokumanlarda veririm.(TI in pahali olmayan modulleri var, kisitli mesafe ve cozunurlukde ama sen zaten cok hassas bir sey istemiyorsun)

http://www.ece.umaine.edu/~abedi/papers/chen_GLOBECOM_10.pdf

http://www.sis.pitt.edu/~dtipper/2011/Slides1_09.pdf

http://www.waset.org/journals/waset/v52/v52-184.pdf

http://www.cisco.com/en/US/docs/solutions/Enterprise/Mobility/wifich2.html

http://www2.ece.ohio-state.edu/~ashj/pubs/localization_chapter.pdf

http://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/20620/martinez.pdf?sequence=3

kolay gelsin

mustafa6106

syn müftözen ve diğer arkdaşlar çok teşekkür ederm ilginiz için.dökümanları inceleyeceğim sonraki vereceğiniz dökümanlarıda bekliyeceğim.dökümanlar ingilizce ama mecbur  bi şekilde anlamaya çalışacağım .siz ankarada hangi şirkette çalışıyorsunuz?

mufitsozen

tesekkure gerek yok. Onemli bir buyugumuz, komsusu ac iken tok yatan bizden degildir demis. Bilgide ruhun gidasidir onun icin kim olursa olsun bilmek istiyorum diyen herkese yardimci olmaya calisiriz.

Yanliz benim size nacizane onerim boyle iddali projelere girmeden once:

- matematik ve teorik electronic bilginizi artiriniz
- Ingilizce bilginizi derinlestirmeye gayret gosteriniz
- RF vb zor konular yerine daha basit uygulamalarla baslayip sonra bilgi ve tecrubeniz artinca zor projeleri dusununuz.

kolay gelsin

hi_cret

Merhaba,

ben de TI CC2530 kitleriyle çalışmaktayım, RSSi değerleriyle mesafe tahmini yapıyoruz, ancak RSSi çok değişkenlik gösterebiliyor ve mutlak konum tespiti için yetersiz kalıyor, bunu yanın da kullanılan çeşitli yöntemler var, ben şimdilik ikisi üzerinde duruyorum; TOA ve TDOA. Temel olarak ikisi Mustafa arkadaşımızın bahsettiği rf sinyalinin alıcıya varış süresiyle alakalı ,ve bunu ölçebilmemiz gerekiyor. Daha önce bahsettiğiniz gibi bu iş ultrasonik sesle yapılabiliyor. Bunu da daha önce Uğur hocam dan öğrendim, kendisine saygılarımı sunuyorum. vericiden RF sinyaliyle ses sinyali aynı anda gönderiliyor; rf ilk önce varacağı için alıcıda timer ı harekete geçiriyor ve ses sinyalı daha geç geldiğinde timer ı durduruyor ve TDOA uygulanmış oluyor.

Benim problemim de bunu ayrı bir ekipman ultrasonik ses gibi, kullanmadan yapabilir miyiz? TDOA yı destekleyen chipler var mı?

İyi çalışmalar dilerim.