PWM hakkında yardım?

Başlatan emrah, 04 Eylül 2011, 21:16:29

emrah

selam,

16f877A ile PWM sinyali üretip bu sinyali ile mosfet kontrol edip RGB ledlerin ışık şiddetlerini kontrol etmem lazım şöyle bir yol izliyorum dogrumu yanlısmı eksik varmı yardım ederseniz sevinirm. şimdiden teşekkürler.

ilk önce RGB ledleri verimli yakabilmek için kaç khz pwm sinyali üretmeliyim?

ürettigim sinyali 100R luk direnç ile dogrudan mosfetin GATE ucunamı girmeliyim yoksa picin pini ile mosfetin GATE ucu arasında TLP250 sürücü kullansam dahamı iyi olur ? mosfet ile 12V u kontrol edeceğim.

herhangi biryerde filtre felan kullanmam gereklimidir? farklı tasarım önerilerinizde bekliyorum.


omereliusuk

bildiğim kadarıyla mosfet leri direkt olarak süremiyorsun. mos sürücü kullanman gerekir. ama illa mosu direkt süreceğim diyorsan o zaman özel mosfetlerden bulman gerekir onlar da biraz pahalı. bir de pwm olarak 877a da 2 tane var. ama sana 3 tane lazım. bir de pwm entegresi gerekir. bütün bunlar yerine motor sürücüleri için özel olarak üretilmiş picler var. onlara bir bak bence.
veya daha kolayı özel rgb için üretilmiş entegreler var. forumda yazılıp çiziliyordu. tam hatırlamıyorum. eğer kullanacağın tek led bile olsa f877 sana pwm olarak yetmez. tabi ayrıca kesme yaparak ben 3. pwm i üretirim diyorsan o da ayrı bir konu. bu cevaplar size pek yardımcı olmadı biliyorum ama en azından fikir sahibi olabilirsiniz.

emrah

cevap için sagolun. 877 yi sadece pwm için kullanmayacagım devrenin bir kısmı bu sadece.

jozzef

IRFZ44'le direk sürebiliyorsun galiba (https://www.picproje.org/index.php/topic,35125.0.html) Mosfetler elime geçmediği için benim de deneme şansım olmadı.  Frekans konusunda  bilgim yok, sadece mosfetin uygun olduğu bir frekansta sürmeyi düşünüyorum.

emrah

cevap için sagol. sordugum sorular hakkında  daha net cevap verecek arkadas yokmu?

t2

#5
* Gözün algılayamayacağı kadar yüksek bir frekans olması yeterli. 200Hz yeter mesela.  Picle daha yüksek frekans üretebilirseniz zararı olmaz. Frekansı artırınca verim artıyor veya azalıyor muymuş, az enerjiyle çok ışık?

* Mosfetten geçen akım  yani her kanaldaki akım 3 Amperi geçmiyecekse irfz44ün geytini  doğrudan pice bağlayabiliyormuşuz önceki günlerde öğrendik.  100R  gereksiz. TLP250 kullanmak izolasyon gerekiyorsa akımlar da yüksek ise gerekebilir.

* filtre felan kullanman gereken yer yok. 7805 girişine 470uF -1000uF bağlanıcak bunu filtre sayarsan sadece bunu kullanmalısın.

emrah

t2 hocam kafamdaki soru işaretlerini cevapladıgınız için teşekkür ederim..

omereliusuk

https://www.picproje.org/index.php/topic,34771.msg249187/topicseen.html#new
pwm ile ilgili bazı bilgiler var burda. gayet de güzel açıklamış fxdev
filtre yapmak da gerekiyor. filtresiz gerçekten çok da iyi gözükmüyor videolar herşeyi anlatıyor.

pwm entegresi tlc5940
MM5451 LED display drivers

t2

RGB ledlerin ışık şiddetlerini kontrol için filtreyi nereye takacaksınız? 

Daha önce RGB ledlerin ışık şiddetlerini kontrol için filtrelenmiş bir PWM sinyali ile mosfet kontrol edildiğini hiç gördünüz mü?

omereliusuk

bilmiyorum ben yazılanların yalancısıyım.

t2

Filtre gereken yer var da orası değil. Mesela pwm ile ses ürettin. Bunu mutlaka filtrelemek gerekir. Mesela şu sayfadaki yöntemle akımı kontrol edeceksek opamp girişindeki pwm filtre edilir. Fakat RGB led süreceksek, mosfet girişinde geytteki pwm dalgayı filtre edersek mosfeti saturasyonda süremeyiz ısınma ortaya çıkar. Güç düşükse ısınma önemli olmaz. 7805 gibi ısınır.

LukeSkywalker

RGB şerit leddeki amaç dimm etmek olduğu için filtre kullanılmaz. LCD kontrast ayarı sabit voltaj ile yapılacağından, orada alçak geçiren filtre gerekir..