DC Motor Sorusu

Başlatan ferdem, 16 Eylül 2011, 20:52:28

ferdem

Merhaba arkadaşlar, gözleyip de sebebini tam anlayamadığım bir olay vardı. Bazılarımıza kolay gelebilir ancak ben de jeton geç düştü. RFID reader lar üzerine düşünürken cevabım daha da netleşti. bunalmis hocanin bilmeceleri misal sormak istedim, gelsin yorumlar diyorum, sorumuz şu:

Uçları açık bir DC motor milini el ile döndürdüğümüzde(uygun torktaki bir motor olsun bu) uçlarda bir gerilim indüklenir(Faraday Yasası). Motorun uçlarını kısa devre yaptığımızda motor milini hareket ettirmek zorlaşmaktadır. Bu zorluğun sebebini açıklayınız.


"Enerjinin korunumu" da bir cevaptır ancak farklı cevaplar verilebilir.

kantirici

#1
Lenz kanunuda göre manyetik alan içerisinde hareket eden bir telden akım çekerseniz o iletkene hareketin tersi yönünde bir kuvvet indüklenir.Bu durum  HESlerde de vardır ve şebekeden çekilen akım arttıkça bu kuvvet artar ve devir sayısı düşer.Şebekeden istenilen akımın çekilebilmesi içinde yapraklara giden su miktarı arttırılır.

İletkene etki eden kuvvet ise;

F=i*l*B ifadesinden hesaplanabilir.(düzgün doğrusal hareket için)

i=akım
l=iletken boyu
B=Manyetik akı yoğunlugu.
Aklımda kalanlar bunlar.

ferdem

Beklediğim yorumlar gelmedi, ben kendi cevabımı vereyim konu kuru kuru kapansın artık :)
Motorun uçlarını kısa devre yaparsak mil dönerken rotordaki sarımlarda akım akıyor. Bu akım, sarımdan geçen magnetik alanın değişimine direnecek yönde akıyor(Lenz'in gözlemi) dolayısıyla mili döndürmek zorlaşıyor.

RFID reader ile alakası ise şu: Reader ın önüne uçları açık bir sarım yaklaştırırsak readerın bundan haberi olmaz[kendi magnetik alanını periyodik olarak oluşturmaya devam eder] ancak uçları kısa devre yaparsak sarımımızda oluşan akım reader ın alanına ters yönde oluşacağından yüklenme etkisi olarak reader da fark edilecektir. RFID transponder(tag) ların birçoğu içerisindeki veriyi bu yolla readear a iletiyor, reader tarafında ASK modüleli işaret alınıp yükseltiliyor.

z

Motordan gecen akimin yonunu degistirirsek motorun devir yonu degisir.

Motoru elle cevirdigimizde motor elektrik uretir, uclarini kisa devre edince akim akar ve bu akimin yonu, motoru dondurdugumuz yonun tersi yonunde dondurmek isteyen akimla ayni yonundedir. Dolayisi ile biz motoru dondurdukce motor ters yonde donme egilimine girer bunun sonucunda motoru zorlayarak dondurmek zorunda kaliriz.

Kagit uzerinde cizilirse daha kolay anlasilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ferdem

Enerji korunumu da bir cevap: DC motorumuzu dinamo gibi düşünürsek uçları açık bir dinamo hiç yük sürmezken uçları kısa devre yapıldığında bir yük(sarımın kendi direncini) sürmeye başlar. Yükte harcanan güç, mile w*T olarak döneceğinden T nin artması normaldir denebilir.

İlk mesajdaki cümlemi bir resimle destekleyip çekiliyorum.
Resim üstten görünüm; N, S statordaki kalıcı mıknatıslar, ortadaki çizgi rotordaki temsili sarım:
[IMG]http://img841.imageshack.us/img841/4485/lenzakimyonu.gif[/img]