USTALARIM LÜTFEN YARDIM EDİN

Başlatan tolga83, 10 Haziran 2004, 18:07:46

tolga83

SAYIN USTALARIM
BEN BU SİTEYİ YENİ BULDUM GERÇEKTEN ÇOK ŞEY KAYBETMİŞİM AMA BUNDAN BÖYLE DEVAMLI BÜTÜN KONULARI TAKİP EDECEĞİM USTALARIM BEN PIC DEVRELERİNE YENİ BAŞLADIM PİCBASİCPRO İLE KENDİ ÇAPIMDA PROGRAMLAR YAPIYORUM SON ZAMANLARDA KAYAN YAZILARA
KAFAYI TAKTIM KENDİM YAPMAK İSTEDİM YAPAMADIM ANCAK WWW.EPROJE.COM DA BİR DEVRE BULDUM VE YAPTIM GÜZEL ÇALIŞIYOR ANCAK BEN KENDİMİ GELİŞTİRMEK VE BU İŞİN MANTIĞINI YAKALAMAK İÇİN AYNI DEVREYİ KULLANARAK ANİMASYONLU VE HARİCİ EPROMLU BİR PROJE ORTAYA ÇIKARMAK İSTEDİM AMA ENTEGRELERİN DOT MATRİSDEKİ TARAMA MANTIĞINI BULAMADIM BU KONUDAN ANLAYAN USTALARIMDAN YARDIM BEKLİYORUM YANİ BEN BİR HARFİ EKRANDA KAYDIRABİLSEM YANİ KAYDIRMA MANTIĞINI YAKALAYABİLİRSEM KENDİMİ GELİŞTİREREK DİĞER İŞLERİ BAŞARACAĞIMA İNANCIM VAR.YANİ BİRAZ BASİC DEN ANLIYORUM

USTALARIM PİCBASİCPRO İLE  KAYAN YAZI MANTIGI NASIL. EKRANDA TARAMA NERDEN BAŞLIYOR NE TARAFA DOGRU TARIYOR İLK ÖNCE HANGİ BİLGİ NERDEN BAŞLIYOR BUNA BENZER BİLGİLERİNİZİ BENİMLE PAYLAŞIRMISINIZ
bana balık verme, balık tutmasını öğret : bilgi paylaştıkça güzeldir.

axanc

ne tür bir ekran kullanıyorsun, hangi PIC? bu soruları şimdiden cevapla bence, diğerleri de bunu soracak öncelikle...

dediğin gibi dotmatrix kullanıyorsan, ondan pek anlamam; ancak LCD'de bu işin komutu vardı sanırım...

bu arada internette BÜYÜK harf kullanmak "bağırarak" söylemek demektir, hem küçük harfleri okumak daha kolay...
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

tolga83

pic16f84 kullanıyorum ama 16f628 de kullanabilirim her ikisindede kolaylıkla yazılım yapabiliyorum satırları ve kolonları 4094 ile sürüyorum  data pic den cıkdıkdan sonra ilk olarak satır sürücüsü olan 4094 giriyor ondan çıkıyor kolonları süren 1. 4094 giriyor ve daha sonrası böyle seri baglantılı bir sekilde 6 adet 4094 devam ediyor ve bunların clk,output enable ve strobe ucları tüm entegrelerde paralel baglı

büyük harf için özür, bilmiyordum.
bana balık verme, balık tutmasını öğret : bilgi paylaştıkça güzeldir.

axanc

hey,  :)  özür dilencek bişi yok, sadece bilmeni istedim... ben bunu chat yaparken öğrenmiştim, hatun beni rezil etmişti... "ne bağırıyorsun" felan demişti, ha hah  :D
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

tolga83

ustalarım forumda herkese yardımcı oluyorsunuz bana neden kimse yardımcı olmuyor yani cok zor bir iş değil sanırım benim ögrenmek istegim yanlızca bu işin mantıgını yakalamak gerisini sanırım kendim yaparım
saygılar
bana balık verme, balık tutmasını öğret : bilgi paylaştıkça güzeldir.

elektromer

Alıntı yapılan: "tolga83"ustalarım forumda herkese yardımcı oluyorsunuz bana neden kimse yardımcı olmuyor yani cok zor bir iş değil sanırım benim ögrenmek istegim yanlızca bu işin mantıgını yakalamak gerisini sanırım kendim yaparım
saygılar

Merhaba tolga83,
Önce eleştirilerim.
Borda gelir gelmez sitemlere başlıyorsun bu yanlış, 2.si kimsenin sana karşı özel bir tavrı yok, ama düşüncelerini ifade şeklin bu şekilde olmaya devam ederse, sana karşı bir tavır oluşabilir.
Neyse bunları iyi niyetli uyarıcı eleştiriler olarak algılamanı ümit ederim.

Problemine gelince,
Bu çok kapsamlı bir olay.
1. karakter jeneratörü diye tanımlayabileceğin tablolar olmalı. Yani tüm harfleri 5x7 matrix (normal modda) tanımlamaları olmalı. Hazır örnek istersen (Karakter tanımlama olarak) HD 44780'nin datasheet'indeki tabloyu inceleyebilirsin.

2. Mesajında 6 adet 4094'ten söz ediyorsun. Bunun ilkinin satır taramada olduğunu belirtmişsin. Geri kalan 5 adet 4094 kolon bilgileri sürülüyor. Buda 5*8=40 kolon her karakter 5 kolon 7 satırdan oluştuğu ve karakterler arasında 1 kolon boşluk olduğu düşünülürse ekranta 6 tam karakter görüntüleyebilirsin.

3. Kayan yazıdan önce sabit yazıyı incelersek, görüntüyü oluşturmak için (Multiplex tarama nedeniyle) ekranda oluşturacağın, 6 karakterli yazının 1. satırını en üst satır olduğunu düşünelim. Adresleme ve tablolama kullanarak, 1. maddede belirttiğim karakter jeneratörü diye tanımladığım tablodan ilk karakterin üst satırındaki 8 bitlik datayı al. bunu 5 kez sağa kaydırarak başka bir registere aktar. 1 bit boş kaydır (Karakterler arası boşluk için).

4. Ardından 2 karakterin (1. karakterin en sağdaki olduğunu kabul ediyorun.) üst satırındaki 8 bitlik datayı al. bunu 5 kez sağa kaydırarak başka diğer registere ekle. 3. bitte register dolmuş olacağından 2.register kullan. 1 bit boş kaydır.

5. Bu işlemi 6. karaktere kadar tekrarla dolan her register'den sonra yeni registere geçmeyi unutma. Bütün bunları tamamladığında, 6 karakterlik yazının en üst satırı için 36 bitlik bir data elde etmiş olacaksın. 4094'ler nedeniyle buna 4 bit daha ekle buda 5 Byte'lık bilgi eder.

6. Bu işlemlerin en üst satır için yapıldığını ve 4094'ün Q0 çıkışının bu satıra bağlı olduğunu düşünürsek, 6 Byte bilgimizde b'00000001' (h0X01, tasarıma göre h0xFE, b'11111110' olabilir) olur.

7. Artık bunları 4094'lere aktarmak kalır. LSB bitini ilk önce çıkararak, Son olarakta 48. MSB biti gönderilir ve latch edilir. Nihayet ekranda ilk satırımız görüntülendi. Bu kaç mili veya mikro saniye tululacaksa, gecikme bittikten sonra, 2 satır hazırlanır ve sürülür.

8. Bu çevrim bu şekilde devam eder. Yukarıdaki sözlü algoritmada ifade hatalarım yoksa yorumlayarak. Bunun nasıl kaydırılabileceğini ve kayma hızını tanımlaya bilirsin.

Bunun PicBasic Pro'daki uygulamasına gelince, Bilmiyorum. Ben Assemblerciyim.

Problemine bir ölçüde çözüm olabildiğimi dilerim.

Saygılarımla..
Her şey gönlünüzce olsun..

tolga83

elektromer hocam ilgine teşekkür ediyorum yazmış oldugunuz gibi  program yazdım ekranda sabit duran bir yazı elde ettim şimdi burdan sonrasını sanırım picbasicpro uygulamasından anlayan hocalarım  yardım ederler çünkü kaydırmayı hala başaramadım.
saygılar.
bana balık verme, balık tutmasını öğret : bilgi paylaştıkça güzeldir.

XNHCX

Dostum öğrendiklerinize ek olarak aşağıdaki siteyi mutlaka ziyaret edin.5*7 led grubunda tek bir ledin yakılmasından tutun da yazı oluşturulup kaymasına kadar,  sırayla , basitten zora doğru asm kodlalarıya birlikte anlatılmış.Resimli simülasyonu da var.

http://www4.tpg.com.au/users/talking/5x7_experiments_page1.html
http://www4.tpg.com.au/users/talking/5x7_experiments_page2.html
http://www4.tpg.com.au/users/talking/5x7_experiments_page3.html
http://www4.tpg.com.au/users/talking/5x7_experiments_page4.html
...
.........
...............

elektromer

Alıntı yapılan: "elektromer"....

5. Bu işlemi 6. karaktere kadar tekrarla dolan her register'den sonra yeni registere geçmeyi unutma. Bütün bunları tamamladığında, 6 karakterlik yazının en üst satırı için 36 bitlik bir data elde etmiş olacaksın. 4094'ler nedeniyle buna 4 bit daha ekle buda 5 Byte'lık bilgi eder.

...

Eğer dediğin gibi duran bir yazı elde ettiysen, kaydırma için şu sırayı takip et.

1. Sistem mültiplex çalıştığı için tazelemeyi ihmal etmeden, bekleme için bir süre belirle ve süre bitene kadar tazele.

2. Daha sonra elde edilen 36 biti 40 bite tamamlamak için 4 bit ekliyorduk. Artık 5 bit ekle. Satırın 1 kolon kaymış olacak.

3. Tüm satırlar için 2. adımıı tekrarla.. 1. adımı uygula.

4. 2. adımda bu kez 6 bit ekle. Bu şekilde 9 bit eklemeye kadar devam et.

5. Artık 1 karakter ekrandan çıktığı için onun datasını tablodan almana gerek yok.

Sanıyorum bu bilgilerlede 1 tur attırırsın. Mesaj uzunluğunun arttırılması, elde edilen database'in tekrar tekrar işlenmemesi için işe epromlar ve ramlarin girmesi gerekiyor...

Saygılarımla...
Her şey gönlünüzce olsun..