dijital güç kaynağı.

Başlatan Erkan Gench, 15 Haziran 2004, 02:13:50

nurim

Alıntı yapılan: "balkes10"adj bacağı şasede değil ki

İfade olarak hatalıyım, sen haklısın.Şema üzerinden daha iyi anlaşılacak.



Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

balkes10

teşekkür ederim ben uğraşırken birşeyler oldu pic sizlere ömür yeni pic alınca devam edicem
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

bzirapli

Değerli arkadaşlar;

Devreyi yaptım çalışıyor fakat ayarlamalarda sıkıntı var.  

LCD'de üstte;
         1.000A SET>>>25.0 V      Altta ise
         000.1A    .......   xx.0V  gibi bir değer çıkıyor.  Butonları tıkladığımda. bu değerler değişiyor.


Çıkışı ölçtüğümde ise yyy gibi bir değer var.  Bunlar ne anlama geliyor.
Ayarlamayı nasıl yapacağım.

balkes10

devreyi çalıştırdım


ancak

displayin üstünde 1,000  set 11,00
altta ise               0,000 <<<11,00
yazıyor gerilim değerini değiştirdiğimde sağ kısımdaki değerler üstteki ve alttaki aynı anda değişiyor normal çalışması bu mu?

bir matkap bağlayıp denedim alttaki amper değeri matkabın ne kadar akım çektiğini gösterdi sanırım ancak amper değerini 1-10 değişimi yapamadım devredeki pinleri birleştirmeme rağmen değişme olmadı amper kısmını 1a üzerine çıkartamadım
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

nurim

Alıntı yapılan: "balkes10"devreyi çalıştırdım


ancak

displayin üstünde 1,000  set 11,00
altta ise               0,000 <<<11,00
yazıyor gerilim değerini değiştirdiğimde sağ kısımdaki değerler üstteki ve alttaki aynı anda değişiyor normal çalışması bu mu?

bir matkap bağlayıp denedim alttaki amper değeri matkabın ne kadar akım çektiğini gösterdi sanırım ancak amper değerini 1-10 değişimi yapamadım devredeki pinleri birleştirmeme rağmen değişme olmadı amper kısmını 1a üzerine çıkartamadım

Sağ taraftaki Gerilim ayarları aynı anda değişir doğrudur.Üstteki set edilen değeri ,alttaki çıkıştaki değeri gösterir.
Sol üst tarafta, set edilen akım değeri görülür.1 A modunda "1.000A "şeklinde görülür.10A modunda ise" 10.00A" şeklinde görülür.Sol altta ise her hangi bir yük yokken 1A modunda "0.000A" şeklinde,10A modunda ise "00.00A" şeklinde görülür.Yük bağlanınca çekilen akımın değeri buradan okunur.10A moduna geçmek için hangi pinleri birleştirdiğini söylememişsin.10A moduna geçmek için hem pic'in 4 nolu(RA2) bacağını şaseye çekeceksin,hemde RV3 (5K)trimerinin bir ucunu IC3:B nin çıkışına bağlayacaksın.S2A,S2B kontaklarına bak.Bunlar birleşecek.

Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

balkes10

s2b yi şaseye çektiğimde düzeldi bir matkap bağladım akımı 3a yaptım 10 dakika çalıştırdım transistörlerden sadece bir tanesi ısınıyor diğer üçünde faaliyet yok gibi acaba bağlanan yüke göre mi devreye giriyorlar yoksa bir hata mı var
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

nurim

Alıntı yapılan: "balkes10"s2b yi şaseye çektiğimde düzeldi bir matkap bağladım akımı 3a yaptım 10 dakika çalıştırdım transistörlerden sadece bir tanesi ısınıyor diğer üçünde faaliyet yok gibi acaba bağlanan yüke göre mi devreye giriyorlar yoksa bir hata mı var

Yükü tüm transistörlerin paylaşması gerekir.Isı bütün transistörlerde aynı olacak.Tekrar kontrol etmeni öneririm.

Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

balkes10

peki lm317 zaten -1.2v veriyor adj bacağını şaseden ayırıp araya ayarlı direnç koyarsak bu voltajı nasıl yükselteceğiz direnç değerini arttırdığımızda voltaj düşüyor yükselm,yor ki bir de 2200 lük kondansatörün eksisini şaseye artısını lm358in + ayağına bağladım lcd 15v değerinden sonra sapıtmaya başladı....
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

balkes10

olmuyor defalarca kontrol ettim transistörlerden bir tanesi ısınıyor diğerlerinde faaliyet yok daha önce soru sormuştum ama cevap gelmedi...
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

nurim

Alıntı yapılan: "balkes10"olmuyor defalarca kontrol ettim transistörlerden bir tanesi ısınıyor diğerlerinde faaliyet yok daha önce soru sormuştum ama cevap gelmedi...

Kaç transistör bağladın bilemiyorum.Hepsi sağlam,ve aynı şekilde bağlanmış,kaç adet transistör varsa eşit şekilde çalışması gerekir.Sadece  transistörlerden bir tanesi ısınıyor diğerlerinde faaliyet yok diyorsun.O zaman şu yolu izle :
Isınan transistörü sök.Diğer transistörler çalışıyormu?
Çalışıyorlarsa    : bu transistör hatalıdır.Değiştirirsin.
Çalışmıyorlarsa : tek başına o bir transistöre yük bindiği için ısınıyordur.Kesinlikle diğer transistörlerin ya kendilerinde, yada bağlantılarında, hata vardır.

Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

bzirapli

Arkadaşlar,

Ben devreyi yaptım fakat ayarlamada sıkıntı çekiyorum. Çıkıştaki 0,05 Ohm yerine 0,15 lik 5w taş dirençlerden kullandım ve transistörler ve diğer elemanlar için baskı devre hazırladım. hatları ise tel ile çektim. Bu devrenin kalibrasyonuna etki edermi. Devreyi çalıştıranlar. Bu Girişteki ve çıkıştaki elemanları nasıl bağladınız.

Displayde üstteki değerler ile alttaki değer yaklaşık 8 volta kadar eşit oluyor fakat sonra sapıtıyor. Ne yapmalıyım.

pruva

Alıntı YapHer şeyden önce bu devre Elektor'un devresi değil. Kumanda kısmı çok benziyor. Hemen hemen aynı ancak ufak tefek farklılıklar var.
Alıntı YapLT1491 hem ana devreden (+ kısmı) hemde LM317 üzerinden besleniyor (- kısmı). Toplam 30 Volt civarında bir voltaj alıyor.
Alıntı YapLM358 kullandığınız zaman devrede bulunan LM317 yi ayarlı hale getirmeniz gerekiyor. Bunu doğru offset ayarı yapmanız için öneriyorum.
Alıntı YapŞemada LM317'nin çıkışı"-1.2v" olarak veriliyor.Bu değer LT1491 içindir,biz LM358 kullandığımız için "-1.2v"sabit voltaj yerine daha farklı voltaj değerleri elde etmek ve çıkışta"0v" ayarı yapmak amacı ile ayarlı hale getiriyoruz.

@ ete arkadaşım..

Bende 16F876 lı devreyi yapmaya karar verdim. Ancak bazı tereddütlerim oluştu. Elektor'un yayınladığı devreyi ve sizin yaptığınız devreyi inceledim. Sizinde belirttiğiniz gibi devrenin regülasyon kısmı aynı, devrelerde sadece kumanda kısmı farklı.

* Ben LT1491 temin ettim. LT1491 beslemesi Elektor'un devresinde direkt köprü çıkışından alınmış. 876'lı devrede ise -1.2V ile kullanılmış. Devrelerin regülasyon kısmı aynı. Neden 876'lı devrede -1.2V kullanılıyor ?

* 876'lı devreyi şemaya göre yaptığınızda, cihaz kapatılınca; devredeki büyük kondansatörler nedeniyle çıkış voltajının aniden yükseldiğini ifade edilmiş. Elektor'un devresinde böyle bir sıkıntı ifade edilmiyor.

* Regülasyon kısmını Elektor'un devresinden, kontrol kısmını ise 16F876 ile yapsak... ( -1.2V'u kullanmasak ) ....

Olabilirmi acaba ?

tatasoft

şu aralar digital güç kaynağı ile uğraşıyorum elektor devresini incelerseniz
lt1491 e voltaj diyot üzerinden gidiyor böylece opamp çıldırmıyor kumanda kısmını pic 877 ile yapmaya çalışıyorum inşallah 1 hafta içinde bitecek bu arada elektor dergisinde ki stabil çalışmıyor
Acıların Çapraz Çavuşu ŞAFAK 22  

ete

Arkadaşlar,

Bu digital güç kaynağını 2 yıldır kullanıyorum. Başlangıçta açıkladığım sorunların yine açıkladığım şekilde halledilmesinden sonra başka sorun çıkmadı. Çıkmadı derken amper göstergesinin çok sık değişmesi nedeni ile zaman zaman görünür olmaktan çıkması dışında tabiiki. O sorunuda sistemin programını kendim yazarak bir nebze olsun çözdüm.

Bu güç kaynağından 2 adet yapmış idim. Bunlardan birini encoder pot ile çalıştırmaya karar verdim ve yazdığım programı buna göre tadil ederek sistemi encoder pot ile de çalıştırdım. Şimdi güç kaynaklarımdan birisi pot ile diğeride buton ile çalışıyor.
Pot ile çalışanın tek kusuru ayarların geç değişmesi. Bu hassasiyeti artırıyor ancak voltajı artırmak için (diyelimki 5 volt seviyesinden 15-18V seviyesine gelmek için)  8-10 tur attırmanız gerekiyor. Bunu sorun olarak görmüyorum. Zira bu süreyi kısaltırsam bu seferde hassasiyet azalıyor. Bu hali ile yinede buton kullanımından daha uygun geliyor bana. Zaten bu sorunuda aşmanın bir yolu var aslında tur başına daha fazla pals üreten encoder kullanmak tabiiki.

İsteyen olur ise aşağıdaki linke programı koydum.

Yapılacak değişiklik ise şöyle;
Bunu anlatmadan önce encoder pot hakkında biraz bilgi vermek lazım. 3 adet bacağı var bunlar A-B ve C bacakları. C bacağı genelde ortak uçtur. Click pozisyonu haricinde ortak uç diğer iki uçtan birine temas halindedir. Buradan anlayabilirsiniz. Diğer click noktasına geçerken bu sefer ortak uç diğer uç ile kısa devre göstermesi gerekir. Bu aletler bir yerde mekanik rotary encoder dirler. Ortak uç GND ye bağlanacak diğer iki uç normalda pull up lı olarak Pic'e bağlanacak. Bağlantı düzgün yapılırsa saat yönünde çevirmede voltaj yada amper artacak tersi yönde ise azalacaktır. Bunun tersi olur ise A ile B nin yerini değiştirmeniz yeterli olacaktır.
Biz bağlantıyı B portuna yapacağımız için pull-up lar açık vaziyette olacaktır.(Programdan) dolayısıyla ayrıca pull up direnci bağlamamız gerekmiyecektir. Ancak başka işlerde kullanırken pull-up bağlamanız gerekir.
1. PCB üzerinde bulunan butonlara ait konnektör çıkartılacak.
2. Ön panelden butonlar sökülecek.
3. Aynı yere (ön Panele) 2 adet encoder pot takılacak. Benim aldığım pot click başına 4 konum atlıyor ve tur başına 16 pals üretiyor. (aslında 16x4 pals)
4. Voltaj ayar potuna (encoder) ait uçlardan  A ucu PortB.4'e ve B ucuda PortB.5'e bağlanacak. Amper potuna ait A ucu PortB.6 ya ve B ucu da PortB.7 ye bağlanacaktır.  Tabiiki her iki potun C uçları GND ye bağlanacaktır. Zaten ilgili dosyaya birde simulasyon dosyası koydum orada bağlantıları görebilirsiniz.
Hepsi bu kadar. Bu şekilde önceden, tamamı butonlar için kullanılan B portunun baştaki 4 pini boş kalacaktır.
Encoder ile ilgili data sheet görmek isteyenler, Google da  "Alps Encoder" yazıp çıkan linkleri incelesinler. Pdf ler orada var.
Zaten piyasada da genelde Alps ürünleri gördüm.

İşte program linki

http://www.4shared.com/file/27485653/aab49b2e/Power_ENC.html

Kolay Gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

pilot007

Dönem ödevi olarak yaptım çok süper çalışıyor. fakat yüke bağlanınca transistörlerden bir tanesi ötekilerden fazla ısındı karekteristik farklılığından olabilirmi acaba ?
Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var.  Ben yumurtamı sana verdim, sen yumurtanı bana verdin.  Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var.  Ama,  Sende bir bilgi var, bende bir bilgi var.  Ben bilgimi sana verdim.Sen bilgini bana verdin. Bende iki bilgi var, sende iki bilgi var.