Mikroişlemci besleme izolasyonunda 485 entegresini nerden beslemeli?

Başlatan esensoy, 01 Ekim 2011, 11:06:25

esensoy

Selam arkadaşlar,
Ben PLC den rs485 üzerinden veri alan ve lcd ekrana basan bir devre yaptım, devreyi önce pic ile yapmıştım fakat kontaktör çekip bıraktığı bazı anlarda pic reset alıyordu,
Daha sonra devreyi Renesas M16C tiny ile kurdum, şu an resetlenmeden çalışıyor fakat 5 V a osiloskop bağladığımda aşağıda ki gibi gbir görüntü var,
(V/div 50 mV ta iken küçük testere dişi genliği 0.2 kare kadar, aynı zamanda testere dişinin resimde çıkmamış olan tam tepe noktalarında 2 kare genliğinde sinyal de var)

[IMG]http://i54.tinypic.com/205fpxu.jpg[/img]

24V a osiloskop bağladığımda ise herhangi bir parazit görmüyorum, 5V tarafında ki parazit te panoda ki AC inverter lar çalışmaya başladıktan sonra oluşuyor.
(yani parazit devreye beslemeden değil de havadan manyetik olarak indükleniyor sanırım)

Şimdi devreyi M16C ye aldıktan sonra devre problemsiz çalşıyor fakat ben ileride korkulu rüya görmemek adına LM2575 5.0 ile yaptığım besleme katını mornsun marka izoleli DC-DC ile yapmak istiyorum,

Soruma gelince;
İzolasyon yaparken devrenin dış dünya ile bağlantısı MAX485 ile olacak (6 ve 7 nolu bacaklar), MAX485 in beslemesini DC-DC konvertor çıkışından versem izolasyon mantığına aykırı bir hareket mi olur?
485 iletişiminde bit durumları A ve B hattının farksal olarak değerlendirilmesiyle elde edildiğinden A ve B ye binen parazitin mikroişlemci tarafına geçmeyeceğini düşünüyorum, doğru mudur sizce?
Yoksa max485 i DC-DC konverter dışında bir 5V tan besleyip data uçlarını opto ile mi işlemciye girmeliyim?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

emrahmrcn

Burdaki mantık şu olmalı, DC-DC uygun çözüm ve birde data hatlarını opto ile izole etmen lazım. Yani hem DC-DC hemde opto kullanacaksın. İyi Çalışmalar
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

mcan

485 bağlı olmadan da pic reset alıyormuydu? Yada 485 bağlı değilken inverter çalışmaya başlayınca da parazit oluşuyor mu?. Eğer devre havadan elektro-manyetik olarak etkileniyorsa güç katını değiştirmenin faydası bu anlamda nasıl olacaktır?
LM2575 ile çalışıp havadan gelen em ile parazit oluşan devreyi ,DC-DC(izole flyback) ile izole ettiğimiz zaman havandan gelen em ye karşı nasıl bir koruma sağlamış oluyoruz?
Yanlış anlaşılmasın benzer problemlerle bende karşılaştım ve  izole flyback tarzı güç katı denemeyi istiyordum , ancak elimin altında böyle küçük modüllerden hiç olmadı ayrıca skop da yok sonuç nasıl olucak merak ettim.

esensoy

Havadan indukleneni metal kutu ve kutuyu şaseleyerek çözmeyi düşünüyorum, dc-dc yi olası besleme sıçramalarına karşı kullanmayı planlıyorum,

485 varken de yokken de pic ile resetleniyordu,
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

EMG81

Ben kesin olarak önce bi İşlemciyi izole ediyorum.
Sonra diğer tüm kompanentleri aynı besleme üzerinden besliyorum.
Şemanı paylaşma imkanın varmı?

Erol YILMAZ

Benim de buna benzer bir devrem var.

I-O işlemlerini opto ile izole ettim ve beslemelerini ayrı bir güç kaynağından veriyorum!
I-O işlemlerine RS232 ve RS485 ve diğer harici haberleşmeler de dahil olmalı ! :)

ferdem

Alıntı yapılan: emresensoy - 01 Ekim 2011, 11:06:25
Ben PLC den rs485 üzerinden veri alan ve lcd ekrana basan bir devre yaptım, devreyi önce pic ile yapmıştım fakat kontaktör çekip bıraktığı bazı anlarda pic reset alıyordu,
Daha sonra devreyi Renesas M16C tiny ile kurdum, şu an resetlenmeden çalışıyor
Reset alan PIC in beslemesini nasıl veriyordunuz ve VDD-VSS arasına bağladığınız kapasite ne kadardı merak ettim. PIC in reset alıyor olması PICin(veya x mikrodenetleyicisinin) kabahati değildir, etrafta bir şeyler kontrolsüz kalmıştır. Mikrodenetleyicilerden lojik fonksiyonlar beklenir, beslemesinin düzgün verilmesi veya çevre elemanlarının düzgün sürülmesi sistem tasarımcısının sorumluluğundadır.

mcan

Devreyi topraklamak yeni problemler yaratır mı? Sonuçda tüm o parazitik aletler vs.. onlar da toprağa bağlı oluyor genelde.
Devreyi  toprağa bağlayıp da toprak sebebiyle sorun yaşadığınız oldu mu? Topraklamanın da ne kadar iyi olması gerekiyor acaba?

Bir konu daha var, dc-dc ıle yalıttıgımız kısmı topraklamalımıyız? Eger topraklarsak dc-dc nın her iki tarafıda topraklanacağından sanki devre yalıtılmamış gibi oluyor.Sonucda her iki yanınada bağımsız topraklama hattı bulmak bence çok zor olur.Eğer topraklamazsak metal kutu vs. üzerinde indüklenen gerilimi nasıl söndüreceğiz?

Klein

8 yıldır Renesas kullanıyorum.
İşlemciye çok güvenmeme karşın yine de  giriş-çıkış katlarını izole yaparım.
Ben izole yapıyorum , ama sahada bağlantıyı yapanlar kendi aygıtları için beslemeyi benim güç kaynağımdan alıyor. Haliyle izolasyonun çok anlamı kalmıyor.
Bu yüzden yeni tasarımlarda izolasyonu kaldırma kararı aldım.
Girişlere gerilim bölücü + transzorb+shmit-trigger atarak yoluma devam etmeyi düşünüyorum.  Hem giriş akımı ihtiyacım azalacak , hem hız sorunum ortadan kalkacak , hem PCB de ciddi miktarda yer artacak, hem de giriş voltajı aralığım genişleyecek. Belki çıkışları izole etmeye devam ederim. O kısma kesin karar vermedim. 
Zaten RS485'i çoğunlukla izole etmiyordum. Bu güne kadar da bir sorun yaşamadım.  850m civarında 19200 baud haberleşen cihazlardan 5-6 yıldır ses çıkmadı. demekki sorun yok.