PIC besleme koruma

Başlatan Gökhan BEKEN, 12 Ekim 2011, 19:27:29

Gökhan BEKEN

5 voltluk regülatör kullanıyoruz ama yaptığımız devreleri bilmeyen birisi daha yüksek değerde bir güç kaynağına bağlayabilir veya + ve gnd yi ters bağlayabilir. Girişe diyot bağlasam 0,7 volt gerilim düşer diye biliyorum(yanlış biliyorsam düzeltiniz)
Amacım kısaca:
1) Ters bağlantıyı önlemek.
2) 5 volttan yüksek değerde gerilim bağlanırsa picin bozulmasını engellemek.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

OG

Direk 5V giriş kullanıyorsan,
Evet kullanabilirsin, zaten genelde de bu tip koruma yöntemleri kullanılır. Diyot hızlı tip ve yüksek akım kapasiteli olmalı. Genel doğrultma diyotları da olabilir ama hızlısı makbuldur.

Diyottan önce de sigorta bağlarsan tam koruma sağlarsın.

7805 gibi bir eleman ile 5V a düşürüyorsan ve giriş voltajı yetiyorsa diyot paralel değil seri olur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Gökhan BEKEN

Devre üzerine regülatör takmıyorum hocam. LM2576t5 kullanıyorum bazende PC güç kaynağı kullanıyorum. Diyot 0,7 volt düşürürse sorun olur diye kafam karıştı sizce ne tür diyot kullanmalıyım?

OG

O zaman seri bağla, paralel bağlamak voltajı düşürmemek gereken durumlarda mecburen kullanılır ve ters bağlantıda kısa devreye sebep olur. Seri diyottan sonra da bir kondansatör bağla ki regüle elemanı rahat çalışsın.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Kabil ATICI

Schottky diyodu olabilir. 0.15–0.45 volt aralığında gerilim düşümü var.

Aslında sorun olmazsa işlemcini beslemesini kart üzerinde tutmak veya harici besleme kullanılacaksa yönlü konnektör kullanımı olası sorunları engeller. (belki besleler arasına zener diyot kullanımı; özellikle yüksek güçlü zener diyot bir noktaya kadar yardımcı olabilir.)
ambar7

fatihinanc

Konuyu biraz değiştiriyor gibi olacağım ama kusura bakmayın.
Bugün Altera DE0 FPGA kitimle uğraşırken yanlışlıkla +5v pinini kısa devre yaptım. Şu an kit çalışmıyor :/
Ama problemi de bulmam uzun zaman almadı çok şükür.

Adaptör ile USB girişini beraber bağlarsam çalışıyor fakat sadece USB girişi ile çalışmıyor. USB girişindeki scottky diyodu(D7) yanmış.
Diyot modeli PMEG2010AEG.
Aslında ters voltaj parametresi 20v olarak geçiyor ama nasıl yandı anlayamadım.

Bunun yerine eşdeğer olarak kullanabileceğim bir diyot veya aynısından temin edebileceğim bir yer var mıdır ?
Ne tavsiye edersiniz ?

Güç kısmının şematiğini ekliyorum.

[IMG]http://img825.imageshack.us/img825/5023/altera.png[/img]
Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz.  (Galileo Galilei)

fryrmnd

Hocam sorunuza cevap değil ama diyodun voltajı mı sıkıntı yoksa kısa devre anında üzerinden geçen akıma dayanamaması mı? yanlış anlamayın öğrenmek için soruyorum.

fatihinanc

Alıntı yapılan: fryrmnd - 12 Ekim 2011, 22:04:48
Hocam sorunuza cevap değil ama diyodun voltajı mı sıkıntı yoksa kısa devre anında üzerinden geçen akıma dayanamaması mı? yanlış anlamayın öğrenmek için soruyorum.

Evet muhtemelen ondan kaynaklanıyor.

Aslında normalde USB'den gelen akıma dayanması lazım. Çünkü kısa devre ettiğim zaman sadece USB girişi takılı idi.
20v - 1A olarak geçiyor diyot.

Ben 5v çıkışına harici bir ADC bağlamıştım. Belki o bir sıkıntı çıkardı diye düşünüyorum.
Normalde yanan diyotu kısa devre ettiğimde deve USB'den çalışıyor.
Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz.  (Galileo Galilei)

fryrmnd

Kısa devrede diğer elemanlar sağlam kaldı ise aynısından takmak uygun değilmidir?

tacettin

Alıntı YapBen genelde sorun olmuyorsa bir köprü atıyorum girişe. Özellikle 24 veya 12V trafo varsa AC/DC artık farketmez. İstediği yöne bağlayabilirsin devreyi. Yalnız unutmamanız gereken bir şey var; 0.7 eşik gerilimi x çekilen akım kadar bir kayıp oluşacaktır.

Kesinlikle katılıyorum. bence en güvenli yol...

fryrmnd

köprüyü usb beslemeli devredeki diyot için mi söylediniz. biraz açabilirmisiniz.

askuzucu

eğer pic in sürdüğü devreler için sorun değilse ve pic çok yüksek osilator frekanslarında kullanılmıyorsa 0,7 volt sorun olmaması lazım. Yanlış hatırlamıyorsam katoloğunda besleme 2.4-5.5 volt arası yazıyor  idi.

tayyar

Alıntı yapılan: FxDev - 12 Ekim 2011, 22:56:35
Ben genelde sorun olmuyorsa bir köprü atıyorum girişe. Özellikle 24 veya 12V trafo varsa AC/DC artık farketmez. İstediği yöne bağlayabilirsin devreyi. Yalnız unutmamanız gereken bir şey var; 0.7 eşik gerilimi x çekilen akım kadar bir kayıp oluşacaktır.

Aynı yöntemi bende kullanıyorum.

Genelde LM2575 ile mcu ları besliyorum. 2575 ten öncede devreye bir köprü ekliyorum. Cihaz beslemesinide genellikle 12v'lik psu ya da adaptör ile yaptığım için sıkıntı yaşanmıyor.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: tayyar - 13 Ekim 2011, 08:22:49
Aynı yöntemi bende kullanıyorum.

Genelde LM2575 ile mcu ları besliyorum. 2575 ten öncede devreye bir köprü ekliyorum. Cihaz beslemesinide genellikle 12v'lik psu ya da adaptör ile yaptığım için sıkıntı yaşanmıyor.

diyelimki LM2575 veya herhangi bir regülatör 5volt vermesi gerekirken, nasıl olduysa gitti 12volt verdi? PIC'i nasıl koruyacaksınız?  Bir de 18F4550 gibi 15TL lik bir pic (+ kargo) ise...

Okan AKÇA

güc kısımlarınla mcu beslemeyi daima ayrı tutacaksın