Step Motorda Hız ve Tork

Başlatan jozzef, 15 Ekim 2011, 20:30:51

jozzef

Merhaba arkadaşlar,
Bir test mekanizması tasarlıyorum. Test düzeneğinin temel amacı herhangi bir yayın ömrünü belirlemek. Bu bağlamda sistem bir yayı 10Hz-26Hz arasındaki bir frekansta çekip bırakmalı. Salınımın (çekilecek mesafenin) kontrol edilebilmesi gerekiyor. Çekilecek yayların gerilimi 70N/mm civarında olacak. Step motor kullanarak 10 adım ileri 10 adım geri şeklinde, çembersel hareketi doğrusal harekete çevirmeyi düşünüyorum; ancak aklıma takılan bir kaç soru var.

-Step motor ile belirttiğim frekansa çıkabilir miyim?
-Motorun sürekli ileri geri yapması kitlenmeye neden olur mu?

Teşekkürler.
İyi çalışmalar

justice_for_all

bu birazda step motorun kalitesine ve ozelliklerine bagli motorun modeli ne datasheetine baktinizmi peki
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

jozzef

Daha step motor almadım, step motor kullanarak yapmayı düşünüyorum. Daha çok istediklerimi yapacak step motoru piyasada rahat bir şekilde bulabilecek miyim telaşındayım.

justice_for_all

peki step motor verebileceginiz max fiyat nekadar?
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

necati

#4
http://www.stepmotorcu.com
en uygun bu firmadan alabildim

rampasız 100 devire bile zor çıkarsınız
ben 2sn de rampa ile tam yukte 600 devire çıkabildim

rampa   bayır

yanı 10devirden baslayıp yavas yavas hızı istediginiz yere kadar artırmak
arabayı vitese takıp hızlanır gibi 600d/dak baslayıp 4000d/dak cıkmak
4000devirde arabayı vitese atarsanız araba stop eder

Kusura bakmayın ben daha yeni basladım tecrübem az
elektronik e gönül verelı 42 yıl
mühendis olalı 34 yil oldu

[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

jozzef

Piyasayı çok tanımıyorum. Motor için en fazla 150TL verebilirim.
Temel olarak merak ettiğim şu:
Necati Beyin verdiği siteye baktım, 50TL ye 5000 devir motorlar var. Ancak bunlar tek yönde giderken belirtilen devir sayısına ulaşıyor. Ben motoru ileri-geri şeklinde çalıştırdığımda yine aynı devire ulaşabilecek mi?

cncroutersanayi

Alıntı yapılan: necati - 16 Ekim 2011, 00:40:40
http://www.stepmotorcu.com
en uygun bu firmadan alabildim

rampasız 100 devire bile zor çıkarsınız
ben 2sn de rampa ile tam yukte 600 devire çıkabildim

rampa dediğin nedir dostum

muhendisbey

Alıntı yapılan: necati - 16 Ekim 2011, 00:40:40
http://www.stepmotorcu.com
en uygun bu firmadan alabildim

rampasız 100 devire bile zor çıkarsınız
ben 2sn de rampa ile tam yukte 600 devire çıkabildim

rampa   bayır

yanı 10devirden baslayıp yavas yavas hızı istediginiz yere kadar artırmak
arabayı vitese takıp hızlanır gibi 600d/dak baslayıp 4000d/dak cıkmak
4000devirde arabayı vitese atarsanız araba stop eder

Aslında dediğinizin bir ilgisi yok. Dediğiniz şey çok farklı bir olay. İçten patlamalı motorun torkunun yetmemesi yoldan kayıp kuvvetten kazanç olayı, bunu elektrik motorları için söyleyemezsiniz sonuçta mekanik yada vitesli bir olay değil. Tam adım yarım adım yada ikisinin ortası şekliende sürerek  (hem yarım hem tam adım sürmek) torku ayarlarsın, yani mekanik değil tamamen yazılımsal. Kalkış rampası kullanmadan da bu hızı elde edersin zaten. Rampa sadece motorun fazla sarsılmamasını ve bir anda çok fazla akım çekmesini azaltır. Motorun hızı tamamen üretimi ile alakalı. Yani etiketine bakarak ne kadar hızlanacağını bulabilirsiniz.
Ama şu da var. Bir anda yüksek devirde başlamak demek motor sürücüsünü yakmayı, motora zarar vermeyi göze almak demek. Durma ve kalkış rampaları kullanmak gerekli. İster 2-3 hız moduyla hızlandırarak kullan ister yavaş yavaş artır tercih sizin.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

iyildirim

@muhendisbey
x kg ağırlığındaki bir köprüyü veya tablayı 1 mikro saniye veya 1 milisaniye içerisinde 10cm/sn hıza çıkarmak arasında gereken güç-tork farkı nedir?

Eğer fark yok ise 10 n/m  torklu motor ile 100 n/m torklu motor arasında da fark olmaması gerekli.

Dediğinize göre sürücüye akımı fazla fazla basarız olur.  Sürücüyü sağlam alalım yeterli gibi bir sonuç çıkıyor yazdıklarınızdan.

muhendisbey

Ben maksimum hızdan bahsettim yanlış anlaşılma olmasın. Belli bir yükü bosta çalışma olarak düşünmek motorun torkuna göre mümkündür. Bunu aşarsa istenilen hıza cıkması zaman alır. Genede böyle bir durumda gerekli sürtünme kuvvetleri çıkarılırsa maksimum hızı hesaplanabilir. Torku ne kadar düşerse maksimum hiza ulaşma zamani o kadar artar. Ve evet eger surucu yeterince guclu olmali ki yanlis bir kuvvet rampa hesabinda yanmasin. Bazen bu surucu motor icin sinirda tasarlaniyor yada kullaniliyor. Bu durumda yanmasi kacinilmaz. Ayni sey motor icinde gecerli.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ete

Jozeff,
Önce sorularına cevap vereyim.
Birincisi step motora bir ileri bir geri hareket vermen motoru etkilemez ve kilitlenmeye neden olmaz.
İkincisi -Step motor ile belirttiğim frekansa çıkabilir miyim? sorusuna frekans dan neyi kast ettiğini bilmeden cevap vermem imkansız derim.
Bunun ne demek olduğunu anlaman için biraz bilgi vereyim istersen.
Step motorlar genelde adım ile tanımlanırlar ve hareketleri de adım ile dir. Her bir motorun birim adım başına kat ettiği dairesel (açısal) bir yol miktarı vardır. En çok kullanılan açısal adım miktarı 1,8 derecedir. Bu şu demektir. Motora 1 pals lik bir emir verdiğin zaman motor 1,8 derece döner. Peki aynı motor 1 tam tur atması için kaç adım gerekir 360/1,8=200 adım. İşte bu motorun 1 dev/sn hızla dönebilmesi için motora 1 saniyede 200 puls vermen gerekir ki bu 200 Hz lik bir frekansa tekabül eder. Bu durumda senin belirtmiş olduğun 10 Hz 26 Hz lik frekanslar ne anlama geliyor pek anlaşılmıyor. Peki motora 200 Hz den daha az bir frekans uygularsan ne olur?. Tabiiki motor inler , titrer ve sonunda yerinden kalkamaz olur. Çok düşük frekanslar hem motoru zorlar hemde sürücüyü epeyce zorlar. Elbette bir miktar frekansı düşürebilirsin. Örneğin aynı motora 100 Hzlik bir sinyal de uygulayabilirsin bu durumda motor 2 sn de bir tur atacaktır.

Yapacağın işte yayın gerilme mesafesi bence en önemli olan husus dur. Elindeki yayı kaç santim uzatacaksın burası önemli. Diyelimki 50 cm uzatacaksın. Bu durumda dairesel hareketi doğrusal harekete çevirmek için motora bir kasnak bağlaman ve kasnağa bağlayacağın bir ip mekanizması ile yayı çekip bırakacağını düşünürsek, motora takacağın kasnak çapı burada önem kazanacaktır.
Şayet motoru 1 tur döndürüp yayı 50 cm gerecek isen kasnak çapın 50/3,14=yaklaşık 16 cm olmalıdır. Şayet motoru 2 tur döndürüp yayı yine 50 cm çekecek isen kasnak çapın 8 cm olmalıdır. 4 cm lik bir kasnak ile 4 turda yayı gerebilirsin.
Şimdi 1-4 tur atacak olan bir motorun rampa ile kaldırılması gibi bir konunun burada göndeme getirilmesi gerçekten anlamsız. Evet doğrudur step motor rampa ile kaldırılmalıdır. Yani düşük frekansla kaldırıp yüksek frekansa yavaş yavaş çıkarılmalı yani devri yavaş yavaş artırılmalıdır. Ama bu devir adedinin çok fazla olduğu durumlar için geçerli bir hususdur.
Diğer bir konuda yayın gücüne bağlı uygun motorun seçilmesidir. Yay 70Nmm gibi bir güç istiyor. Bu yaklaşık 7Ncm dir. Bu ise 1 cm lik bir kasnakla uygulanacak güç 7 N. olacak demektir.  Siz 4 cm lik kasnak kullanırsanız 4*7=28 Ncm lik bir motor işinizi görecek demektir. Siz biraz tolerans koyarak bunu 30 hatta 40 Ncm olarak alabilirsiniz buda yaklaşık 0,4Nm lik bir motor demektir.
Bütün bu hesaplar teorik hesaba dayanmaktadır. Elbette motor gücü hesaplanırken devir de hesaba katılmalıdır. Ancak sizin işde devir sayısı çok düşük olacağı için göz ardı edilebilir.

Ete


Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

pisayisi

STEP MOTORLARLA BU FREKANSI BU TORKU YAKALAMAN İMKANSIZ. AC İNDUKSİYON MOTOR, DC MOTOR YADA ANAHTARLAMALI RELUKTANS MOTOR KULLANABİLİRSİN. DOĞRUSAL HAREKETİDE BALL SCREW LİNEER HAREKET ELEMANLARI İLE SAĞLARSIN. BAŞLARDA MEKANİK DÜZENE BELKİ BİRKAÇ YÜZ DOLAR HARCARSIN ANCAK EVLADİYELİK BİR SİSTEM OLUR:)
Murat