DC motor devir olcme

Başlatan justice_for_all, 31 Ekim 2011, 02:14:03

justice_for_all

Merhaba arkadaslar elimde bi DC motor var bunun devrini olcmek istiyorum.Kontrol kartini ve surucu devresini yaptim sadece devir olcme isi kaldi.Bu devir olcme isinide eski tip farelerde bulunan ir led ve foto transistorle yapayim dedim ama biturlu gnd sinyalini elde edemedim fototransistoru 10K ile yukari cekiyorum ama sinyal 4.9 v ile 4.7 volt arasinda oynuyor elemanlarin uzerindeki yazilarida silmisler hic belli olmuyor. bunu nasil halledebilirim devir olcme isini veya yaptigim bi hatami var acaba..
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

skara1214

transistör fotodiyotla nasıl yaptınız yani bunları nasıl konumlandırdınız?
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

fryrmnd

cny70 lerle yapılabiliyormuş.  ???

Okan AKÇA

enkoderli  dc motorlar var

justice_for_all

Alıntı yapılan: skara1214 - 11 Kasım 2011, 00:22:54
transistör fotodiyotla nasıl yaptınız yani bunları nasıl konumlandırdınız?

Bende eski tip farelerden vardi onun icini actim bitane cark vardii zaten direkt foto diyotla foto transistor arasina yerlestirilmis carki motorun ucuna bagladim ve foto diyot ile foto transistor arasina koydum normalde cark dondukce kare dalga uretmesi gerek ama benim yaptigimda hic 0 (sifir ) seviyesine dusmuyo...

Alıntı yapılan: fryrmnd - 11 Kasım 2011, 00:36:46
cny70 lerle yapılabiliyormuş.  ???

onla yapildigini biliyorum ama ben elimde olan malzemelerden kullanmayi dusundum hersey hazirdi olacagindan emindim cunku eski tip toplu farelerde o sekilde calisiyo ama benimki olmadi nedeninide anlayamadim
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

Saruman

Alıntı yapılan: justice_for_all - 11 Kasım 2011, 09:59:45
Bende eski tip farelerden vardi onun icini actim bitane cark vardii zaten direkt foto diyotla foto transistor arasina yerlestirilmis carki motorun ucuna bagladim ve foto diyot ile foto transistor arasina koydum normalde cark dondukce kare dalga uretmesi gerek ama benim yaptigimda hic 0 (sifir ) seviyesine dusmuyo...

onla yapildigini biliyorum ama ben elimde olan malzemelerden kullanmayi dusundum hersey hazirdi olacagindan emindim cunku eski tip toplu farelerde o sekilde calisiyo ama benimki olmadi nedeninide anlayamadim

Sensör çıkışına bir adet schmitt trigger kullanın,ya da opamplı fark alıcı kullanarak da çıkıştan kare dalga sinyali edebilirsiniz.

Ayrıca:Sensör ismiyle ifade ettiğimiz cihaz da bir fototransistor ve üzerine düşen ışık şiddetiyle orantılı olarak çıkış veriyor, mükemmel şartların oluşması dışında çıkışın sıfıra düşmesi ya da verilen beslemeye göre sensör çıkışından logic-1 elde edilmesi her zaman olası bir şey değildir.

justice_for_all

tesekkurler deneyecegim yarin

caliskan

Resimdeki optokuplörü kullan ve motora delikli bir disk yap.
transistör çıkışındaki palsleri göreceksin...
İnsanların ne kadar kötü olduğunu görmek beni şaşırtmıyor; fakat bu yüzden hiç utanmadıklarını görünce hayrete düşüyorum....

skara1214

Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

Kabil ATICI

Ortamdan ışık alıyor olabilir. Test ortamında özellikle akkor flemanlı lamba varsa bu lambanın ışığı devreni etkiliyor olabilir.  ( farelerin için ortam ışığından yalıtılmış olarak çalışıyor.)

Deneme  led ve fototransistör arasına saydam olmayan bir nesne ile kendin kesmeyi ekleyebilirsin.

Hatta fototransistörün frekansı çarkın dönüş hızına yetmeyebilir.

Hatta fototransistör  sağ/sol dönüş ölçüm için hazırlanmış bir yapıda olabilir. (Tekerlek için tek bir çift led-fototransistör var ise bu şekilde olabilir)

kolay gelsin.
ambar7

justice_for_all

yok hocam sonuc aynı resimdeki optokuplorlada yaptm yine aynı gerilim hc sıfır volt seviyesine dusmuyo  opamplı veya smitli nasıl yapcagmı biraz anlatırmısınız

Mucit23

Şu şemayı bir deneyin

[IMG]http://img708.imageshack.us/img708/1577/adszntu.png[/img]

Uploaded with ImageShack.us

Ben birkaç uygulamada kullanmıştım.
Ben şemada ldr kullanmıştım ama siz gerçekte foto diyotu ters polarlanacak şekilde ldr yerine bağlamanız gerekir. Pot ile gerekli ayarları yaparsınız.