Resim Datalarını Eproma yükleme

Başlatan Mucit23, 12 Kasım 2011, 00:04:40

justice_for_all

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

ErsinErce

Alıntı yapılan: justice_for_all - 08 Ocak 2012, 00:42:58
BS170 olabilir

az önce yardım etmiş olmadınız, sadece çok bildiğinizi göstermeye çalıştınız, bilginiz olsun

Mucit23

Hocam yarın bakayım umarım bulurum aradığım mosfetten. Burada bu tür mosfetleri bulmak zor bir iş bir ikitane malzeme içinde istanbuldan sipariş etöeye değmez diye düşünüyorum. Hani Bs170de bulunmazsa diye Diğer alternatiflere açığım.

Ersin Bey  Devreyi Transistörle çalıştırmak için neler yapılmalı.

ErsinErce

Alıntı yapılan: ErsinErce - 08 Ocak 2012, 00:26:21
Transistör nasıl çalışır?
Mosfet nasıl çalışır?

bunlar araştırılmalı ilk başta, bundan sonra tasarladığınız çözüme göre gereken tarifi yapmak mümkün

Mucit23

Hocam Transistör ile mosfet arasındaki farklardan biri Transistörün akımla iletime, mosfetlerin gelirimle iletime geçmesi olarak söyleyebilirmiyiz. Yani Transistörün beyzine verilen akıma göre kollektör-Emiter akımı değişir. Mosfetlerde ise giriş empedansları yüksek olduğu için gate ucundan yok denecek kadar az akım çekerler. Verilen gelirime göre Drain source akımı değişir. Yanlışım varsa düzeltin bilmemek ayıp değil derler  :-[

ErsinErce

bu işte mosfet nasıl kullanılmış, benzer çözüm nasıl üretilebilir?

Mucit23

Anladığım kadarıyla Mosfet 3V ile devamlı iletimde kalıyor mosfetin Source bacağı 3V ile pull up Drain bacağı 5V ile pull up yapılmış. Normalde Source Bacağı pul up yapıldığı için VGS=VS olur yani mosfet iletime geçmez. Dranin bacağı 5V ile pull up yapıldığı için hıgh konumunda kalır.  Source bacağı GND ye çekildiği Zaman  VGS>VS olacağı için mosfet iletime geçer Drain GND konumuna iner. Çalışması bu şekilde olması lazım öyle değilmi?

ErsinErce

3V kısımdan 5V kısma data akışı dediğin şekilde gerçekleşiyor, bu mantığına göre bir NPN transistörü her zamanki tetikleme yöntemimizle kullanabiliriz

fakat buradaki önemli nokta bu devreye bidirectional (çift yönlü) dedik, diğer yöne(5V->3V) data transferi nasıl sağlanıyor peki?

Mucit23

Hocam 5V>>3V yapma işini pek anlayamadım açıkçası. Tahminimce drain bacağı 5v iken, Gate bacağı 3V ile beslendiği ve Source bacağı 3V ile pull up yapıldığı için sourcede gate bacağındaki gelirim kadar bir gelirim oluşuyor. Fakat anlamadığım nokta Drain "0" iken neden sourcede "0" oluyor. Zaten source 3V ile pull-up yapılmış. Ozaman sourceden drainede bir akım akıyorki drain bacağı "0" konumunda iken sourcede 0 konumuna iniyor.

Peki biz transistörle uygun bir şekilde çalıştırmak için devreyi sadece transistörün beyzine uygun bir diren koymak yeterli gelirmi ?

ErsinErce

sana içinde diyotu olmasına dikkat et dememin sebebi 0 'a çekme durumunda gizliydi, içindeki diyot sayesinde 0'a yakın bir voltaja çekmesi sağlanıyor

aynen beyz direnci, beyzden toprağa boşta kalmasını engelleyecek bir direnç (CS seçili değilken SO, Z konumuna sahip oluyor)(3k3-1k değerleri 3V için ideal)
pullup yapılmış bir kollektör ile tek yönlü çıkış sağlayabilirsin

Mucit23

Mosfet içerisindeki Diyot hiç aklıma gelmedi açıkçası
Alıntı Yapbeyzden toprağa boşta kalmasını engelleyecek bir direnç
Bez direncini toprak ile beyz ucu arasınamı koymam gerekiyor tam olarak dediğiniz anlamadım. Beyz ucu yine 3V ile bağlantılı olacak ama aynı zamanda bir direnç ile gndye bağlanacak. Yanlış anladığımı düşünüyorum. Biraz mantıksız geldi.

ErsinErce


Mucit23

Anladım hocam.  Teşekkür ederim
Datasheetini inceledim uygun görünüyor. Yinede size bir sorayım 2N2221 uygunmudur

ErsinErce

elinizde npn transistör ne varsa uyar

Mucit23

Anladım hocam. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ben PCB üzerinde gerekli düzenlemeleri yapayım