PWM ve HPWM komutları hakkında...

Başlatan tekniker_murat, 14 Kasım 2011, 02:14:24

tekniker_murat

Herkese selamun aleyküm hayırlı işler dilerim...

Ustalarım şimdi proton basic ile bir proje yapıyorum ama kafama takılıp duran birkaç soruyu size sormak istedim...

Proton basic i  açıp helpinden  içindeki PWM komutuna bir baktım komut dizilimi şu şekilde geçiyor ;

PWM Pin , Duty , Cycles ' komut çıkış pini Duty değeri ve Devir / çevrim 

Sormak istediğim konu şu  :  PWM portb.0,255,1  dediğimizi var sayalım şimdi duty değerinde sorun yok pwm komutunda sorun yok çıkış pininde sorun yok ama bu en sonda Cycles e verdiğimiz değer 1 saniyede gerçekleşen değer mi oluyo yani orya girdiğimiz değer kadar sinyali 1 saniyede mi üretiyo yoksa zaman sorunu yok girdiğin sayı  kadar değeri zaman sorunu olmadan üretip işini bitiriyor mu ?


Diğer sorum ise HPWM komutu :
Komut dizilimi şu şekilde : HPWM Channel , Dutycycle , Frequency ' burada Channel dediği değeri ben portb.0 yada herhamgi bir portun herhangi bir pini ile denedim derlemede sorun olmuyor... Peki ya çalışmasında bu channel dediği yere yazdığımız portun yazdığımız pininden çıkış verebilir mi ?

Ve bu komutu girdiğimiz zaman dikkatimi çeken şu oldu donanım olarak PWM yi desteklemeyen denetleyicilerde derlemedi hata verdi.Peki donanımı olan entegrelerde bu komut bütün pwm için gerekli olan registerleri otomatik olarak kurupta mı işlem yapıyor yoksa herhangi bir alt program şeklinde mi çalışıyor Yani bu komut bir kesme yada farklı bir programlama tekniğinin arka planda çalışması ile mi işlevii yürütüyor yoksa bütün pwm için gerekli registerlere hükmedip onları pwm için kurupta mı çalışıyor ?

[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

OG

Cycles, 0-255 arasında bir değer. pwm in çevrim sayısı. Dolayısı ile çıkışta pwm in üretilme süresi. Çalışma frekansı (kristal) de süreyi etkiler.

HPWM de Channel = 1, 2, 3 gibi bir değer alır. Çünkü HPWM donanımsal pwm komutudur. PIC'de donanımsal pwm ünitesi varsa kullanabilirsin. Örneğin 628 de 1 adet , 877A da 2 adet, 777 de 3 adet donanımsal pwm üretesi vardır. Bunların çıkış uçları bellidir, herhangi bir uçtan çıkış alacağım diyemezsin. Örneğin 628 de 9 nolu pin. Çok çıkışlı olan pic'lerde ikinci veya üçüncü hpwm çıkışı için altenatif bir pin daha verebilir, yazılım ile ilgili pinden birisini seçersin, gösterdiği ve seçtiğin pini kullanmak şarttır. O pinden değilde filan pinden çıkış alacağım dersen olmaz. Çünkü içerideki HPWM donanımını belli bir pine bağlar.

Son sorunu anlamadım ama frekans ayarı diyorsan eğer 16 serisinde tüm donanımsal pwm üniteleri tek frekansa ayarlanır. Farklı olanı görmedim.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.