ups yapalımmı.?

Başlatan salim ALTIN, 28 Haziran 2004, 19:15:27

salim ALTIN

Merhaba.

Arkadaşlar elimde pic16c73 ile yapılmış kare dalga çıkış verecek şekilde çalışan, rs232 optik izalasyonu olan, 12volt akü girişi bulunan , aküyü elektrik olduğunda ,aynı zamanda çıkış trafosu olarak kullandığı trafo vasıtasıyla ama pwm olarak akü seviyesine bakarak şarj eden, Aynı zamanda AVR otamatik voltaj regülasyonu yapan,sesli ikaz için buzer i bile bulunan bir ups var.
Ne olacak yani demeyin açık şeması bile var. :D
Bununla çok hızlı program geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Ben 16f73 e mahkummuyuz araştırmadım. yani pin to pin eşdeğeri olursa kapasitesi uygun o zaman avantaj olabilir belki. hafıza ve debuger e bağlanma açısından. Bu cihazdan bir kaç tane var. bunlardan faydalanıp denemeler yapmak veya kendi kullandığımız programlarda pcb çizimini yapabiliriz.
Bu konuda vakit ayırıp projeye katılmak isteyen varmı.?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

entegrenin bacaklarına gelen bilgiler.
1- MCLR            
2- AVR-DCC    A0        Voltaj seviyesi için analog
3- BAT            A1         iç besleme için analog
4- 0/p F/B       A2         çıkış sinyali için geri besleme.
5- Line J/P       A3         çıkış voltajı için analog değer.
6- Shon          RA4 - output  sistemi on - off yapmak için kontrol voltajı izni
7- Load           A4         Akım miktarı okuma, yük tesbiti.
8- Vss
9- Osc1
10- Osc2
11- OVRLD                  Kısa devre koruma. Sürücüler kısa devre olmasın.
12- BATMG-                 Akü eksi ucu.
13- Özel kullanım için 1 ve 0 olarak seçimli.
14- BVL  (stl)          Output  haberleşme ile ilgili optik izoleli çıkış.
15- Özel kullanım için  1 ve 0 olarak seçimli.
16- Batarya şarj için pvm çıkışı
17- Ext-shon           uzaktan on-off için optik izoleli giriş
18- Backup1           output dış ortam ile haberleşme için optik izoleli çıkış
19- vss1
20- Vdd
21- Zro-crs             Sıfır geçiş bilgisi girişi.
22- Res- rly            Role sürüyor. Role çıkış voltajına izin veriyor.
23- AVR-RLY           otomatik voltaj regülatörü için bobin ucu seçiyor
24- Buzer                Sesli uyarı.
25- AC-LED             Ledli uyarı. şebeke var uyarı ledi.
26- DRV2                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
27- DRV1                Çıkış tarnsistörü için sürme sinyali.
28- Özel kullanım için 0 veya 1 seçiliyor.

arkadaşlar 16c73 entegresi ayaklarına gelen bilgiler bunlar. Bu soket bilgileri kullanıp adaptör kart yapılarak istenilen pic te kullanılabilir. Geliştirme için ne lazımsa. Çıkış olarakta kare dalga değilde pwm olarak sinyal üretirsek sinüs çıkış oluşturabiliriz.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

microprofessor

Arkadaş, tamam UPS yapalım. Bunun yapan arkadaşa ne faydası olacak? hibe şeklinde mi olsun. Hayır kurumuna mı yapılacak? böyle bir kodu yazan arkadaş (ben yazabilirim) 5000$dan aşağı vermem. Bu işin piyasası budur. altın yumurtlayan tavuk öyle ucuza satılmaz. hediye de edilmez.

mmengi

salim usta bu bahsi geçen ups in gücü ne kadar acaba çünkü 600VA lik ups ler 30-40$ satılıyor bunu biz yapmaya kalksak ne kadara malolacak düşünmek lazım.

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "microprofessor"Arkadaş, tamam UPS yapalım. Bunun yapan arkadaşa ne faydası olacak? hibe şeklinde mi olsun. Hayır kurumuna mı yapılacak? böyle bir kodu yazan arkadaş (ben yazabilirim) 5000$dan aşağı vermem. Bu işin piyasası budur. altın yumurtlayan tavuk öyle ucuza satılmaz. hediye de edilmez.
Merhaba.
Arkadaşlar insanlar niye önce tereddüt ve önyargı ile yaklaşırlar karşılarındaki insanlara. Bu başlık altındaki yazılarımı bir kere daha okudum ama bana ters gelen bir kısmı yok varsa açıklayın eksiğimi bileyim.Çünki derler ki - eksiğini bilmek kadar büyük erdem yoktur.
Bu şekilde yorum veya bir cevap daha öncede başka konularda aldım. Hatta piyasada da bu tip cevaplar ile karşılaştım. Bu borddada bazı arkadaşların ve piyasada da genel olarak pek çok insanın "kendini kullandırmamak "  ,  " gaza gelmemek " , "ucuza çalışmamak " olarak algılayıp birlikte çalışmaktan kaçındığı veya ayağı yere basmayan rakamlar ile konuştuğu durumlar karşıma çıktı.Bu arkadaşların aslında tam olarak piyasa bilgisinede sahip olduklarını zannetmiyorum.
Şimdi yukarıdaki düşünce tarzını sorgulayalım biraz.:
  1-     Bir mühendis arkadaşın, hemde pic programlayan bir arkadaşın piyasada aylık maaşı bürüt bir milyar 500 milyon liradır ve vergi ile sigorta dahildir bu rakama. Çalışanın elinede bir milyar filan geçer.
  2- 5000$ yaklaşık olarak yedi buçuk milyar yapar ve bu para beş aylık personel gideri kadardır.
  3- Bir milyar maaş ile işe başlatılan programcı elektronik bilmeli ve örneğin ups konusunda en az çalışan bir cihazı olacak kadar bilmelidir.
   4- Böyle bir mühendis bu tip bir projeyi 3 ayda bitirmelidir ki bitirir.( tüm çalışma testleri dahil) proje maliyetindeki yeri 3000$ olur.
   5- Böyle bir projenin bir firmaya maliyeti sıfırdan başlayarak prototipler için harcanan para dahil olmak üzere en az (personel hariç) 3000$ dır.
  6- Böyle bir projenin imalata başlanması için hedef miktar ve hedef maliyet analizi yapıldığında en az 1000 adet başlanır ki bunun maliyeti de bu piyasada  en az 30.000.$  dolardır. Plastik kalıp bedelinin 10 milyar olduğunu düşünülürse.Bakınız endüstriyel elektronikte kutu yapımı konusundaki benim mesajlarım.
  7- Şu anda tanesi 34 dolardan satılmakta olan ups dir ki yukarıda bahsi geçen proje, yukarıda saydığımız 36.000$ otuzaltı bin dolar ile( %27 civarında gümrük+sigorta bedeli )+ navlun bedeli + antrepo bedeli + finansman giderleri + komisyonlar a 16.000 dolar verdiğiniz takdirde 34 dolar fiyat ile bile 588 adet ups satın alınır. daha mantıklı bir rakam ile her bir ups yi 17 dolardan alsanız 1176 adet ups satın alabilirsiniz. Ki ben bunun tayvan fabrika teslimi 11 $ olduğunu biliyorum o zaman 1818 adet ups alabilirsiniz.
 8- İmalat yapmak ile iş bitmez bunun nakliye, garanti vs. kısımları da vardır. 34 dolardan bu malınızı satacak firma ( daha fazlasına satamazsınız alan olmaz.) para kazanmak ister. en az %25 indirimli fiyattan mal vermelisiniz ki satılsın.
  8- Her imalatın bir süreci vardır. bu süreç zarfında harcanan paranında bir maliyeti. Yani ben bu parayı başka bir enstürümanda değerlendirsem para olarak ne kadar kazanırım diye.
 
Benim yanlış ve eksiklerimi düzeltin lütfen. Bu arada genç arkadaşlar öğrenmiş, tecrübe kazanmış olurlar. Eksik ve detayları görmeden düşünen arkadaşlar var ise onlarda düşüncelerini gözden geçirmiş olurlar.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Merhaba.
Arkadaşlar maddi olarak beklentimiz olan projeleri ne şekilde açtığımızı bu başlık altınada benim mesajlarıma bakarak görebilirsiniz.
Arkadaşlar yukarıda bahsettiğim ups projesinde projeyi bu bordda açmamın sebebi sistemin açık olması, kodların şemaların burada paylaşılması ve okuyacak herkezin ilgisi oranında bilgi sahibi olmasını sağlamak tı. Bu konuda özel mesajlar ile bazı arkadaşlar ile yapmak istediğimiz şeyin ana fikrini paylaşmıştık zaten. Burada bahsettiğim cihazların montajlı plaketlerini bile verebilirim çalışabilecek arkadaşlara ama bunlar sınırsız değil. Ayrıca 5 tane İCD1 bile hazırlamıştım ortak proje çalışması için imkanı olmayanlara diye. atelyeme gelen arkadaşlar bilirler. Ve şimdi diyorum ki bu bordda paylaşılacak olan proje kodları burada yazılmalı aksi takdirde ben kendi imkanlarımla desteklemeyeceğim. Şemasının ve bordun fotosunu bile koyacağız borda ama ah o arkadaş avcılara taşınmasa idi. :D
Yok eleştiri veya "uyanıkça" imalı olarak yaklaşan arkadaşların "paylaşmak " istedikleri şeyleride görmek isteriz...
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "mmengi"salim usta bu bahsi geçen ups in gücü ne kadar acaba çünkü 600VA lik ups ler 30-40$ satılıyor bunu biz yapmaya kalksak ne kadara malolacak düşünmek lazım.
Dostum bende 600 VA lık tan bahsediyorum ama, maksat bunu yapıp satmak değil ,yapabilmek, çalışan bir urünü ortaya çıkarabilmek. Bunun bilgisine sahipsen istersen istediğin güçte yaparsın. Önemli olan önce bir ürünü çalışıyor olarak yapabilmek değilmidir.?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

mmengi

dostum bende nacizane olarak piyasanın içinde olduğumdan bahsettiğin maliyetlere ve sıkıntılara sonuna kadar katılıyorum. Amaç paylaşım ise uğraşılabilir ama buna ayrılacak biraz zaman ve para gerektiği açık. Zaten sorunda bundan sonra başlıyor bu zaman ve parayı bulmak. Hadi ikiside var ama sonuçta karşılığı alınamayacak bir proje. Bu işten kimin karı olacak konu hakkında tecrübesi olmayan arkadaşlar olacak. Bu güzel bir şey olurdu ama bahsettiğim bu potansiyelleri daha akılcı ve karşılığı olabilecek bir projede harcamayı şahsen daha uygun bulurum. Çünkü benim gibi kaynakları kısıtlı olunca harcanacak 1 kuruşun bile hesabını yapmak zorunda oluyorsunuz. :cry:

salim ALTIN

Hocam haklısın ama bu projede imalata yönelik olmayacağı için maddi harcama çok az. Burada alıp satmaktan filan söz etmiyoruz zaten. Benim elimde arıza yaptığı için birikmiş 5 - 10 tane kart var zaten bunları geliştirme aracı olarak kullanırız diye düşünmüştüm. Akü de var. Yanlız trafo konusu sıkıntılı o da bir iki tane var. 8 tanesini başka bir arkadaşa verdim çünki. Ama bunları paylaşacaksak gurup iyi niyetli olmalı. Maddi bir amaca hizmet etmeli yoksa boşa vakit harcamış oluruz diyorsun ya, benim penceremden o konudada güzel şeyler görünüyor ama benim uğraşı alanım değil. ben motor hız kontrolcüyüm. bu arada Sen kuruşmu dedin? ben sinek yağı satıyorum.  lazımmı .? :lol:
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

cozturk

Ya üstad bu kartın aynısını yapmak şart mı? rs232 filan zaten lazım değil. sonuçta eğer kare dalga isteniyorsa pic 3525 işlevine benzer bir işlev yerine getirecek. trafo uşlarını anahtarlamak için röle çektirecek. çıkıştan g. besleme alacak. olay bu.  Yok eğer sinüs lazımsa o zaman bunu yeniden yapmak daha uygun görünüyor. Osiloskaopla mevcut kartı incelemek filan çok uzun iş.
eskiden Aster arkadaşımız skopla picin çıkışlarını okumaktan bahsetmişti. YAni çalışan devre üzerinde picin icra ettiği komutlar ayıklanabiliyormuş? Hatta bir upsin bu şekilde çözüldüğü filan anlatılıyordu galiba " nasıl oluyorsa artık. okuyorsa bir cevap verse de dinlesek.

z

Bir projenin yazılım ayağı için ne kadar kafa patlattığımızı hepimiz biliyoruz.

Belki de yazılım geliştirennin sarfettiği zamanın kat ve kat fazlasını da tersine mühendislik (reverse engineering)  yapanlar harcıyor ve başarılarını takdir etmemek mümkün değil.

Değişik sitelerde karşıma çıkan yazılardan hatırladıklarımı aşağıda yazıyorum.

1- Program erişim engelli (code protection) içlemcilerin koruma donanımları aldatılabiliyor. Bunun için, besleme, programlama voltajı ile çip sıcaklığıyla vs  oynuyorlar.

2- İşlemcinin çektiği akım, işlemekte olduğu komuttan komuta değişmektedir. Besleme akımı, işlenen komutlara göre modüle olduğundan işlemci içindeki programa bu şekilde ulaşılabilmektedir.

3. İşlemcinin paketi (üst kapağı ) açıldığında, silikon çipe erişilmekte ve mikroskop altında, korumayı sağlayan devreye müdahale edilebilmektedir.

4. Gene işlemcinin paketi açıldığında çipte yeni PN yapıları enjekte edilebilmekte ve çipe yeni elektronik devreler eklenebilmektedir.

5. Bu konulara önem veren IC tasarım firmaları bazı çiplerinde bu tür müdahalelere karşı en üst katmana özel paternler ekleyerek üçüncü şahısların çipte fiziksel değişiklik yapmasına engel olmaya çalışılmaktadırlar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ete

Arkadaşlar,

Konuya yararı olur düşüncesi ile daha önce üzerinde çalıştığım bir UPS sistemine ait linki aşağıda veriyorum. Lütfen bir inceleyiniz.

http://www.technology.niagarac.on.ca/people/mcsele/i2k.htm

Mutlaka yararı olacaktır.

Selamlar
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

sezgin05

Arkadaşlar yapmışken Ferrit nüve yapalım.PWM için daha uygun olacaktır.

cozturk

Alıntı yapılan: "bunalmis"İşlemcinin çektiği akım, işlemekte olduğu komuttan komuta değişmektedir. Besleme akımı, işlenen komutlara göre modüle olduğundan işlemci içindeki programa bu şekilde ulaşılabilmektedir.
Vay be ,

  • Aynı picten 1 adet boş alıp, 35 komut icra edilecek şekilde prog yükleriz.
  • Sonra pice düşük bir direnç ile besleme bağlarız. gerekirse kristali değiştiririz. yavaş çalışsın.
  • Digital storage skopumuzla komutlara göre çekilen akımları (gerilim düşümünü de)elde edebiliriz.
  • 1- 10 dk arası depolayacak skop zor bulunur.  bu durumda ses kartı ile saatlerce kayıt bile yapabiliriz. tabi çalışma frekansı düşürülecek.
  • Acaba CPye rağmen okuyan  cihazlar da böyle mi çalışıyordur?

aster

@cozturk senin bu konuyu aştığını sanıyordum, yanıldımmı yoksam ?
bu yazma işine kafası çalışanlardan daha fazla kafası çalışanların
ilk akıllarına gelen iş, bunu nasıl çözerimdir.
sonuç çözülür hocam
alet edavatla ıncığı bile çözülür
sorun varsa illaki çözülür, yeterki siz inat edin
Salim usta devam. Bu iş başka türlü olmaz, ver ayarı sen  :P