Senkron paralel 8 bit kamera

Başlatan bunalmis, 05 Aralık 2011, 15:03:02

ErsinErce

tamamdır hocam adres ve tel bilgilerini gönderirseniz yarın kargolayabilirim

Saruman

Bu projede son durum nedir ? Bişeyler yaptınız mi @z hocam ?

SERRO EFE

@z hocam kamera projesi ile ilgili bir gelişme varmı ? Bende bir CCD sensör ile denemeler yapmayı planlıyorum. Tecrübeli arkadaşlardan önerilerde bekliyorum..

z

Kamera kartı da hazır olmasına rağmen elimi bile süremedim henüz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Zamanında TCM8240MD kamera almış hatta sağolsun Ersinerce de bana pcb yapmıştı. Bu günlerde bunu STM32F4 discovery kitine bağlamak istiyor ve bununla ilgili bir iki fonksiyonu da ZIOS'a gömmeyi düşünüyorum.

1) Bu kameranın kullanıldığı bir proje gördünüzmü? Şemaya bakmak istiyorum.

2) İlk projem, çizgi izleyen robotlar için çizgiyi Kamera ile tespit etmek. Amacım, PID kontrol için büyük aralıkta hata sinyali elde etmek. Bu projede sadece 1 satır taraması yapmak bana yetecek.

Internal registerlerde Vcount ve H count registerlerini gördüm.

Bunları her defasında aynı degere set ederek hep aynı hattı taratmak mümkünmü?

----------------------------------------

Bazı açıklamalar

FULL Mega  2560 x 960  yada 2560 x 1024 modu
VGA           1280 x 959 modu
VGA           1280 x 480 modu (x2 zoom)

QVGA         640 x 956 modu
QVGA         640 x 240 modu (x4 zoom)

QQVGA       320 x 952 modu
QQVGA       320 x 120 modu (x8 zoom)

CIF            704  x  957 modu
CIF            704  x  288 modu

QCIF          352 x 954 modu
QCIF          352 x 144 modu (x6.67 zoom)

subQCIF     256 x 950 modu
subQCIF     256 x 96  modu  (x10 zoom)

z

TCM8240MD nin detayli dokumanini bulan varmi?

Internette buldugum 30 sayfalik dokuman cok yuzeysel. http://fab.cba.mit.edu/classes/MIT/863.09/people/labrune/files/camera/old/TCM8240MD.pdf

Programmers manuel gibi bir dokumani daha olmasi lazim.

iyildirim

http://www.generalfiles.pw/download/gs5b04189ah32i0/TCM8240MD_E150405_REV13.pdf.html

Hocam pek bir farkı olmasa da datasheet'in ver1.3 ü var. Ek olarak 2-3 sayfalık bir app note(?) ve breakout şema vs. var linkte.

cnc üzerinde monte edip çift taraflı kazıma ve delik delme de diğer yüzün g-code larının rotasyonu için referans olarak kullanacaktım.
PCB yi de referans örnek şemalara sadık kalarak izdüşümü min olacak şekilde tasarlamaya çalıştım. Regülatörleri bulmak sıkıntı çıkarmıştı. Onları beklerken araya başka işler girdi kaldı.

Tek line okumak kısmına gelirsek, hcount vcount app note dediğim dökümanda biraz açıklanıyor.
Anladığım istediğiniz olurmuş gibi. Ama tam olarak şu line ı  okumak istiyorum nasıl denecek karışık.
Birde L8P100, L8P120  registerlerinden bahsedilmiş. Ama ilgisi varmı anlayamadım.

z

Kameralardan birisine pcb olmadigi icin teller baglamistim. Sonra Ersin pcb yapinca o kamerayi pcb'ye monte ettim. Nerede ise 1..2 sene sonra karti ancak elime alabildim.

Kameranin bir beslemesinde cok fazla ripil var. Muhtemelen fazla akim cekiyor. Kamera daha onceki calismamda hasar gormus olabilir. Bir de reset pini cok dusuk empeadansla kamera tarafindan H da tutuluyor.

Kamerayi sokup elimdeki diger kamerayi takayim dedim ama namussuz kilifi sokmek cok zor. Plastik aksam kameradan ayrildi ama kilif hala pcbye simsiki tutunuyor.

Hazir pcbye montajli bir kart alsam iyi olacak gibi.

Mucit23

Hocam ov7670 veya ov9655 gibi bir kamera kullansanız daha iyi olmazmı.

z

Bu kameralarin ozelligi nedir?

----------------

Aslan ErsinErce.

Zamanında 2 tane PCB yolladı diye hatırlıyordum ama 2.sini çok aramama rağmen bulamayınca her halde 1 tane yolladı diye düşünmeye başlamıştım.

Bugün hurdaları yere serip arayınca 2. sini buldum.

2.sine sıfır kamerayı lehimleyip bir daha deneyeceğim.

----------------------

Discovery çıkışına doğrudan kamerayı bağlıyorum. Arada 100 ohmluk seri dirençler var. Kamera 3.3v dan daha düşük gerilimle çalışıyor. Umarım bir şeyler bozulmaz.

Mucit23

Hocam ikisininde örnek uygulaması çok fazla olduğu için söyledim.  Ebayda ikisinide pcb montajlı halde 15-20 tl ye temin edilebiliyoruz.

z

Elimdeki pcbye  kamerayı monte edip bir daha bakayım. Kameranın beslemesinden birisindeki aşırı rıpıl ve reset pinindeki acaiplik aklıma kameraya daha önceki çalışmada zarar verdiğimi söylüyor. Eğer olmazsa o kamerayı alayım.

STM32F4 beslemesi, extradan bağlanan ıvır zıvırlardan dolayı düşmeye başladı ve en başta LCD saçmalamaya başladı. Kamera ile durum dha da kötüleşecek.

Discovery kitine harici besleme olayını araştıran varmı?

Mucit23

Aynı sorun bende de var. Discovery kitin üzerinde ki 3.3v hattında 2.85 volt civari bir gelirim var. Ama bendeki kronik bir sorun galiba çünkü kart yalın haldeyken bile aynı gelirim var. Acaba üzerindeki 5v >> 3.3v regülatör mü arızalı?

Kite harici 5v veriyorum 3.3v hattında yine 2.80 küsür volt var. Anlayamadım bu problemi

z

Semaya bakinca gordum, STM32F4'de +5v zaten USB den gelip bir diyod uzerinden +5v pinine ulasiyormus.
Zaten 4.7 civarinda  bir voltajimiz var. Biraz zorlayinca bu biraz daha dusuyordur.

-----------

@Iyildirim Link icin tesekkurler.

----------

Iyildirimin verdigi linkte http://www.generalfiles.pw/download/gs4bd0c805h32i0/TCM8240MD_Breakout-v12.zip.html zipindaki semayi bmp yada jpg formatinda verebilecek varmi? (proteusum yok)

----------

Elimdeki kullanilmamis kamerayi bos pcb ye taktim. Bahsettigim voltaj problemi ve reset pinindeki gariplik gitti. Demekki ilk kamerayi bozmusum.

Yeni kameram calisti. I2C rutinlerim de yoluna girdi. Kamera ile konusabiliyor register iceriklerini okuyabiliyor ve degistirebiliyorrum.

Simdi tek sorun kaldi kamera registerlerinin aciklamalarinin olmayisindan dolayi hangi rege ne yazacagim belli değil.

Bu konuda bilgi lazim.

Mesela;

VGA modlari, zoom katsayisi vs nasil degistirilir?

ErsinErce