ks0107 tabanlı glcd proteus similasyonu sorunu

Başlatan picman, 08 Aralık 2011, 12:15:54

picman

arkadaşlar herkese hayırlı günler. glcd üzerinde çalışıyorum. kullandığım lcd ks0107 tabanlı problem şu herşey normal fakat bir türlü glcd nin ram hafızasından ekrana yazılan veriyi okuyamadım. yani lcd den veri okuyamıyorum. gerçek ortamda test etmedim. proteusta denemeler yapıyorum. acaba proteus un glcd nin okuma özelliğini destekleyip desteklemediği konusunda bilgi sahibi olan var mı. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim...
Bilgi paylaştıkça artar..

picman

Arkadaşlar konu hakkında bilgisi olan yok mu acaba.. :(
Bilgi paylaştıkça artar..

mozkan87

Hocam birçoğumuz lcd den geri veri okumayla hiç uğraşmıyoruz hatta lcd'nin ilgili bacağını sadece yazma moduna alıp bırakıyoruz, bu yüzden ilgilenen olmamıştır. Ama ben daha önce 16x2 lcd ilede  veri okuyamamıştım proteusta, gerçekte denediniz mi derseniz denemedim ama belki geri veri okuma implement edilmemiş olabilir. Kolay gelsin.

Kabil ATICI

Grafik LCD üzerinde veri gönderirken meşguliyet durumu için veri okuması yapıyorum. Daha önce yaptığım glcd uygulamasını proteus (isis) üzerinde denedim  128x64 çözünürlükteki iki ekranda simülasyon çalıştı. (ismini hatırlamıyorum) Ama doğrudan GLCD belleğine yazdığım bir veriyi okumadım.
ambar7

picman

ilginiz için teşekkürler ben glcd de cizgi ve geometrik şekiller oluşturma ile ilgili uygulamalar yapıyorum üst üste yapılan çizimlerde mesela iki adet cizgi birbirini kestiğinde ilk önce cizilen cizginin bir kısmı siliniyor. bende veriyi ekrana yazdırmadan önce ekrandaki veriyi okuyup yazdırmak istediğim veri ile or işlemine tabi tutup ekrana öyle yazdırmayı düşünmüştüm böylelikle cizimler üst üste gelse bile silinme problemi olmayacaktı . ama glcd den veri okuyamadım bir türlü .
Bilgi paylaştıkça artar..

Kabil ATICI

Bunu işlemcinin hafızasında yap. Böylece glcd ile uğraşman gerekmez. işlemcinin ram'inin bir bölümünü bu işe ayarı. Her işi burada yap. Ekranda göstermek istediğin işlemler bitince  bu bellekteki veriyi glcd'ye gönder. 128x64 için 1kbayt veri ayırman gerekir. Yada kendi kullandığın ekrana göre bu bunu kendin belirlersin.

kolay gelsin
ambar7

picman

arkadaşım verdiğin fikir işe yaradı çok güzel çalışıyor şimdi. birşey sorayım, profesyonel uygulamalarda bu yöntem mi kullanılıyor yoksa bu sizin fikrinizmiydi..  :)
Bilgi paylaştıkça artar..

mozkan87

Hocam bu yöntem kullanılabilir ancak bence tercih edilmemeki. Özellikle parazitli çalışan ortamlarda lcd'den geri veri okumak önemli olabiliyor. Bazı durumlarda özellikle lcdnin verisinin sürekli güncellenmediği, mesala veriyi gönderdikten 1-2 saat sonra veride bozulama olabiliyor. Bu durumda veriyi okuyup kontrol etmekten başka çare kalmıyor. Ama size yeni veri gönderirken gerekeli olduğu için ramden kontrol etme ile sizde sorun çıkmayacaktır. Kolay gelsin.

Kabil ATICI

Alıntı yapılan: picman - 10 Aralık 2011, 08:43:48
arkadaşım verdiğin fikir işe yaradı çok güzel çalışıyor şimdi. birşey sorayım, profesyonel uygulamalarda bu yöntem mi kullanılıyor yoksa bu sizin fikrinizmiydi..  :)
beni fikrim değil. İncelediğim uygulamalardan edindiğim bilgi. (osilaskop, mekanik görünümlü saat uygulamalarında).
Bu çoğunlukla GLCD uygulamalarında kullanılan bir yöntem. Özellikle görüntü doğrudan resimden elde edilmemişse ve ekranda birkaç görüntü parçanın birleştirilmesi gerekiyorsa kullanılan bir yöntem. (bilgisayarlarda bile kullanılıyor.-  bütünleşik ekran kartı olan bilgisayarlarda.)
Profesyonel uygulamalara bir şey diyemem. Henüz bu tip ekranları herhangi bir profesyonel uygulamada kullanmadım ve profesyonel uygulamaları inceleme şansım olmadı.

Ama buna benzer olarak karakter LCD'ye dört buton yardımıyla (veya doğrudan ps/2 klavyesi üzerinden) bir yazı girilmesi veya ayar girilmesi amacıyla aynı yöntemi kullandım. Çünkü yapılan her değişiklik ekrana girilmesi yanında girilen yazının veya değerin projenin başka bir bölümünde kullanımı için gerekli olduğundan ram bölümünde saklanması gerekiyor.
ambar7

picman

güzel bir yöntem çok da iyi çalışıyor, birşey daha sorayım o zaman ks0107 gibi bir glcd de karakterleri biz kendimiz yazılım ile oluşturuyoruz peki kendi karakter hafızası olan bir glcd var mı mesela t6369 nasıl o da benim kullandığım glcd gibi mi birşey yoksa karakter lcd ler gibi karakter hafızası varda biz sadece ascii kodu mu gönderiyoruz, şimdi t6369 glcd leri araştırıyorum en hızlı çalışanı hangisi sizce çok sık aralıklar ile görüntrü tazelemek gerekirse en sağlıklı sonucu hangisi veriyor tecrübeniz var mı bu konuda....
Bilgi paylaştıkça artar..

Kabil ATICI

Kendi karakter ürteci olarak glc ürünler var fakat o tür ürünlere henüz ulaşamadım. Sadece karakter gönderilen ürünler elbette daha hızlı çalışacaktır. Çünkü gönderdiğin veri miktarı sadece karakterlerle sınırlı biraz da kontrol verisi. Ama normal 128x64 glcd'de 1024 tane veri göndermen gerekir ki buna daha kontrol verileri dahil değil.
Ama karma bir görüntü oluşturuyor mu onu bilmiyorum. (hem karakter hem de grafik şeklinde?)

Ama  grafik LCD illede karakter LCD olarak kullanılacaksa ayrı bir birim olarak bağımsız bir işlemci ile sürülebilir böylece ana konrol işlemcisinden sadece gerekli veriler gönderilerek hızlı bir iletişim sağlanabilir. Yani gösterilecek veri sadece yazı ise, glcd için bağımsız bir işlemci ünitesi ile devre oluşturulur. Ana devren sadece bu ekran işlemcisine ne görüntülenmesini istiyarsan ya da ne yazıdırmak istiyorsan onun komutunu gönderir. (böylece ana işlemcin ekranda gösterilecek verilerle meşgul edilmemiş olur.) Bazı bilgisayar yazıcılarında bu yöntem kullanılıyor.

Tabii bu tür  seçenekler kullanılacak projeye göre değişiklik gösterebilir.

ambar7