l297 l298 surucu sorunu

Başlatan justice_for_all, 09 Aralık 2011, 18:32:35

justice_for_all

merhaba arkadaslar soyle bi devre yaptim step motor icin devreyi deniyorum ama motor titriyo fazlari tek tek degistirdim ama hep ayni sonuc acaba cizdigim devreye bakip nerde hatam oldugunu soyleyebilirmisiniz?sorun step motordami yoksa surucude mionu kontrol ediyorum..

[IMG]http://img7.imageshack.us/img7/8964/23666898.th.jpg[/img]

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

fryrmnd

sol alt tarafı resimden pek anlayamadım ama deve doğru gözüküyor.

justice_for_all

tesekkur ederim hocam l297 kontrol ediyorum calisirken cikis veriyor l298 entegresine ama l298 entegresinin 1. ve 3. cikislari gerilim vermiyor acaba l298 entegresi bozulmus olabilirmi.enable pinlerine +5v gidiyor sense direnclerindeki gerilimi okudum 0.5 ohm da 320 mV gibi bi deger cikiyo.
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

fryrmnd

sorunun nedenini söyleyebilecek kadar tecrübeli değilim. bu devreden geçenlerde ben de yaptım. fazla akım çekemedim. ama dönüyordu. elemanlarda sıkıntı yoksa ve fazları doğru şekilde bağladıysanız dönmesi lazım.  bir tara dönmeye çalışıp titriyor veya kesikli takılarak dönmeye çalışıyorsa bir de l297 nin kontrol ucunu 5v ye verip deneyin.

justice_for_all

kontrol ucu ne ise yariyor tam olarak

fryrmnd

kontrol ucu chopper olayının ınh1 ınh2 yada fazlarda(abcd) aktif olmasını sağlıyormuş. bunun motorun dönüşü üzerinde nasıl bir etkisi var açıklayamam.  bu uç high olduğunda chopping fazlarda etkili oluyormuş. benim devrede 5v verince düzgün dönüyordu. eksiye verince takılmalar oluyordu. bilmiyorum belki bu pin ile ilgili değilde devremde sıkıntı vardı. emin değilim.

justice_for_all

ben her ikisinide denedim ama ayni hata devam ediyo motor bi adim ileri gidiyo sonra bi adim geri geliyo bi adim ileri gidiyo geri geliyo boyle devam edip gidiyo..

fryrmnd

daha fazla birşey söyleyemeyeceğim. tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlar umarım. l298 yada fazların sırasında problem var gibime geliyor ama... ???

emekli

justice_for_all

fazlarla ilgili butun kombinasyonlari denedim fazlarla ilgili olabilecegini sanmiyorum.cok tesekkur ederim yeni bir l298 alip denerim artik iyi calismalar..

justice_for_all

evet gordum o projeyi benim devremle asagi yukari ayni sadece orda control ucu bos birakilmis benimkinde ise artiya bagli bende neden calismiyo onu merak ediyorum ..

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

justice_for_all

yok bulent hocam 4 uclu motorum bu surucuyu universitede yapmistim calisiyodu ama simdi yaptigim da nedense calismadi.l298 entegresinin bozulma ihtimali varmi?

fryrmnd

ben bir tane yaptım. fazla akım çekemdim(gerilim fazla yükseltmedim ondan mı artık neyse).ama 555 ve çok turlu pot ile hızlandırıp yavaşlatabiliyordum. 2 kHz e kadar olcak şekilde ayarlamışım. neyse başka bir tane yaptım onda sadece chopping yapan kısımda trimpot ve direnci birde 555 kısmındaki çok turlu potu değiştirdim. bunların neden olcağını sanmıyorum. abuk sabuk hareketler yapıyordu motor. baya bir kurcaladım ve l298 den bir parlama. hala yeteri kadar anlayabilimiş değilim. bu devrede sıkıntıların ne olduğunu.

z

Alıntı yapılan: justice_for_all - 10 Aralık 2011, 00:17:41
yok bulent hocam 4 uclu motorum bu surucuyu universitede yapmistim calisiyodu ama simdi yaptigim da nedense calismadi.l298 entegresinin bozulma ihtimali varmi?

L298 bozulmayi cok sever.

Elektronikle ugrasanlarin iyi yada kotu bir scop almasi gerekir. Scop sizin goremediklerinizi size gosterir. Goruntuye bakip kisa bir muhakeme sonunda sorunu sip diye anlarsiniz.

Su anda ortada bir muamma var. L298 le bir devre yaptiniz motor tir tir ediyor.  Sorun, sari cizmeli mehmet aga.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com