STM32F4 Discovery - Vizeler

Başlatan bunalmis, 24 Aralık 2011, 15:13:13

CoşkuN

Bence öğrenme aşamasındayken işlemcileri iyice tanımak için register'larla çalışmakta fayda var. Ama iş birşeyler halletmeye ve proje yapmaya gelince CMSIS kullanmak daha mantıklı (rahat) geliyor. Özellikle taşınabilirlik açısından avantajlar getiriyor. Bu da tek bir üreticiye bağımlı kalmak istemeyenler için önemli bir özellik olabilir.

muhittin_kaplan

Alıntı yapılan: bunalmis - 27 Aralık 2011, 13:12:30
Emin olmamakla birlikte evet. Fakat bir elektronikci olarak guzelim registerler varken kafani bir suru ivir zivir fonksiyon isimleriyle dolduracaksin. Degermi?
Yazilimci olsan neyse.
Derste PIC anlatırken "Direncin Ne olduğunu Bilmeyen Birilerine"
Programlama biliyormusunuz Sorusuna "Hayııırr" cevabı ile birlikte sözlü olarak Yumurta Haşlatır çay demletirim.
Sonrasında Mutfaktaki Malzemeleri bilmeden yemek yapamaz, çay demleyemez, yumurta haşlayamazsınız derim. Sonrasında Stack reg, PC, Program Memory dalarız konuya.
Biz Böyle gidelim CAMIŞ dursun orada şimdilik. Donanıma Hakim olalım nerede neler yapılıyor?

AMa Katılım az neden ?

z

Yok oyle kacmak.

Simdi mantigi yeni yeni kavramaya basladiniz.  Su ana kadar temel mantigi az bucuk anlamis olmaniz gerekiyor.

Hangi cevre birimini kullanmak istiyorsak o cevrebiriminin temel ayarlamalarini yapiyoruz.

Ornegin ADC kullanmak icin.

Oncelikle CPU clock ayarlamalarini yapiyoruz. AHB , ABP bus frekanslarini ayarliyoruz.
ADC cevre biriminin clock sinyalini harekete geciriyoruz.
ADC girisi icin kullanilacak pini Analog moduna geciriyoruz.
ADC icin diger ivir zivir ayarlari yapiyoruz.

Ivit zivir diyorum su ana kadar ben de ADC mizi kullanmayi denemedim.

Rehberin: REHBER
Labaratuvarin adi: Keil
Kitin adi: STM32F4 Discovery
Damarlarindaki kan: TURK KANI

Dot kadarcik kart sana pes dedirtiyorsa bu meslegi birakmalisin bosuna meslekte zaman kaybetme.

Kendini komutan yerine koy. Registerler de senin askerlerin. Sana bir gorev verildi. Senin yapacagin tek sey
askerlerine emretmek.

Yep yeni bir islemci ile calisiyorsunuz. Fazla tanimiyorsunuz. Isin basindasiniz. Gozunuz korkmasin.
Bu dunyada zor olan hic bir sey yoktur. Eksik bilgi ve bu bilgiyi temin etmeme vardir.

Basarisizligimizin tek sebebi problemin ustune gitmek yerine kacmaktir.

Boyle kacacaksaniz islerimizi yapsinlar diye bu ulkeye gavur teknisyenler gavur muhendisler mi getirecegiz?

-----------------------

ADC donanimini bastan asagi adim adim kullanmayi aciklayan not yazacagim. Zaman taniyin.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Zaman Sizin Hocam Ama Biraz Hızlı Gidiyoruz Sanırım.
Bence Giriş Çıkış işlemleri Pekişmeden Diğer Donanımlara Geçmemeliyiz. Sonrasında Birkaç Fonksiyon yazıp denemeliydik.(For, vs gibi yavaşlatma bekleme fonksiyonları gibi.) Sonrasında Ledler 7 segmentler gibi basitten gidip PWM ADC DAK gibi int gerektirmeyen sistemler ve Sonunda int rutinleri olabilirdi.
Şöyleki, Sorular bölümündeki verdiğiniz soruları çözemeyince  Sönümlenme yaşayabiliriz.
Ama Hoca Sizsiniz Saygım Sonsuz Son Karar Sizin

CoşkuN

Ben de uzun zamandır yoğunluktan uzak kalmıştım ARM işleriyle... Bu kitle oynamaya başladım ben de bugünlerde... Notlarımı paylaşacağım ben de ilerledikçe...
Bence de kimsenin gözü korkmasın. Datasheet'i 1300 sayfa görünce bende "oha" dedim ama sonra bakınca:

300 küsür sayfa usb on the go
100 küsür sayfa ethernet modüllerinin

Geri kalanlardan da 300-400 sayfa başlangıçta işimize yaramayan şeyler...
Yani asıl odaklanmamız gereken temelde 100-200 sayfa ve ilgilendiğimiz ana modüllere ait bölümler. Onların da her biri ortalama 30 sayfa felan...

Bence bu kit ve Bülent hocamızın emekleri herkes için büyük bir nimet... Artık şu memlekette "elektronik" diye bir sektör olmasının vakti gelmedi mi?

muhittin_kaplan

Yukardaki Yazımda, Kendi Üzerime Alarak Genelleme Yapmaktı amacım. Yazılımdan Yana Sıkıntım Olmaz. Ama C bilmeyenler Fonksiyonu/Parametreyi bilmeyenler olduğunu ve Register Kavramının nasıl oluştuğunu bilmeyenler vardır diye düşünüyorum.

CoşkuN

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 27 Aralık 2011, 13:43:19
Yukardaki Yazımda, Kendi Üzerime Alarak Genelleme Yapmaktı amacım. Yazılımdan Yana Sıkıntım Olmaz. Ama C bilmeyenler Fonksiyonu/Parametreyi bilmeyenler olduğunu ve Register Kavramının nasıl oluştuğunu bilmeyenler vardır diye düşünüyorum.

Yürümeden koşulmaz tabi. Bence ARM ile oynamaya başlamadan önce biraz temel gerekli:
1- Temel C programlama
2 - Temel Mikrodenetleyici bilgisi (en azından 8 bitlerle biraz oynamış olmak)

Belki bu konular başka bir başlık altında ayrıca işlenebilir. Zaten Bülent hocamız C programlama için başlıklar açmıştı.

fryrmnd

dediğiniz mantığı anlamada sıkıntım yok. tüm ayarları yapıyorum. yanlış anlamıyorsam tabii. gelgelelim öyle bir kod yazıyorum ki. stlink utility ile kodu yükleyip resetleyince karttan bağlantı kopuyor. diyorum bir yerde büyük bir hata yapıyorum işlemci çküp mü kalıyor artık. tabii aynı kod debug etmeye çalışınca da bilmem kaçıncı adresten okumada hata oluştu diyor. program hatasız derleniyor. ama int rutininde işlemcinin işlemcinin doğasına mı dilin doğasına(meşhur doğa  ;D) mı aykırı bir yazım yapıyom bilmiyom.

muhittin_kaplan

@fryrmnd
Download lamı yüklüyorsun ? eğer öyleyse bağlantıyı koparıyor doğru. ben önce debug yapıp programın yüklenmesini sağlıyor sonrasında debug ı kapatıp normal çalışmasını göslüyorum.

fryrmnd

ben st link utility ile yüklüyorum hocam. programı yükleyince bağlantı kopmaması lazım. tabii düzgünse. bunalmış hocamın programlarda sıkıntı olmuyor mesela.

z

Bahsettigin hataya neden olan programin bulundugu klasoru oldugu gibi rarlayip bir yere yukle. Biz de soruna bir bakalim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sayment

Hocam açıkçası benim de kafam iyice karıştı. Dersler hızlı, karmaşık ve bana göre üst seviyede gidiyor.
Çalışmaya okumaya nereden başlayayım hepten şaşırdım bir sürü konu var. C var, örnek proramlar var, örnek sorular var, bir sürü şamata var..
Çalışırken nereden başlayalım, nasıl bir yol izleyelim yardımcı olabilir misiniz?

muhittin_kaplan

stlink in vin7 64bit sürücüsü yok sanırım.
şimdi masaüstüne kurayım dedim yok.

fryrmnd

muhittin hocam ben kullanıyorum 64bit win7 de . gayet güzel çalışıyor.