Otobüs Silecek Motoru Zamanla Devir Artması?

Başlatan mir_as82, 04 Ocak 2012, 13:15:54

mir_as82

Arkadaşlar elimde silecek motoru var. Otobüslerin camlarını yağmur yağınca silen motor.
Bu motor Sabit mıknatıslı dc motor
24 Volt ta çalışıyor.  3 fırçası var. (1.fırça ana devir için - düşük devir 2.fırça yüksek devir 3. fırçada negatif)

Benim anlayamadığım şu: Motor 4 newton da yüksek devirde test ediliyor. Normalde 40 devir dönmesi gereken motorun devri zamanla 50 devire çıkıyor. Bunun nedeni nedir acaba? Mekanik midir? manyetik midir? sarım ile ilgili midir?

pisayisi

Devrin artmasının birkaç nedeni olabilir birincisi bu motorlar redüktörlü olduğu için reduktor düzenin de bir sürtünme enerji kaybı var motor döndükde redüktör sistem mekanik olarak rahatladığı için devir artabilir. Bu redüktörlerin içinde katı bir gres yağ herzaman vardır.sistem hareket ettikce yağlanma artar sürtünme düşer devir artar.

ikinci faktör bu motorlarda kara mıknatıslar kullanılmakta ve bobinlerde oluşan manyetik alanın mıknatıslanmayı çalıştıkca artırma özelliğinden dolayı bir miktar devirr artışı yaşanabilir.Bu motorlarda hedef zaten devri kararlı bir değerde tutmak değildir. birim zamandaki tursayısını ölçüp geribesleme ile pwm kontrolu yapılırsa ilave devrelerle devir istenen değerlerde tutulabilir. ancak asıl amaç sileceği döndürsün yeter...
Murat

Kabil ATICI

Motor yataklarında kullanılan yağın ısısının artması ile ilgili bir konu olabilir.  motordan kaynaklanan (mekanik veya elektriksel) ısınma  muhtemelen yağı inceltiyor olabilir.

Elinizde sadece motor değilde dişli mekanizması içeriyorsa zaten durum aynı.
ambar7

mir_as82

Biz motorun miline delrin redüktör dişlisi kullanıyoruz. yani mil ile delrin arasına sürüyoruz yağı. Yağ incelince motorun devri nasıl artıyor hocam?

Kabil ATICI

Vizkozite. Yani sıvının sıvının akmaya karşı gösterdiği direnç. Işınma olduğu zaman özellikle  gres türü yağlanda viskozite düşüyor. Teorik olarak margarin gibi düşünebilirsiniz. buzdolabından çıkan ve oda ortamındaki yağın ekmeğe sürülmesini karşılaştırabilirsin.
ambar7

TA7R

12V arka cam silecek motorlarının hareket alanı nasıl azaltılabilir ?

mir_as82

hareket alanını mekaniği ile oynayarak yada elektronik kontrol kartını revize ederek yapabilirsin.

ambar7 benim motorum boşta 2800 rpm dönüyor. Redüktörlü ise hızlı devirde redüktür çıkışı 40 devir. Benim motorumun 40 devirden 50 devire çıkması demek devrinin 600-700 devir civarında artması demek. Bu olabilir mi?

Kabil ATICI

Geri besleme olmayan kontrol sistemlerin kararlılığı  garanti değildir.  gerçi o ölçtüğün devir boştaki deri. Redüktör takılı iken muhtemelen daha yavaş dönüyor. (redüktör aynı zamanda motor için bir yüktür.)  Redüktörün dişli hesabına göre yapmak lazım. (redüktör üzerinde  oran varsa zaten sorun yok)

Yani daha düşük bir devir değişimi olabilir.
ambar7

mir_as82

hocam problem şu:
motor redüktörlü olarak bağlanıyor ilk başta 40 devir olarak başlıyor 1 saat sonra motorun devri 50 devire çıkıyor.

65 tane kademe var dişlide. 65 x 50 - 65 x 40=650 devir . Motorun boş çalışması varsayılarak hesaplanan devir kayması.

yani motorda bu kadar değişim yapabilir mi motor mili ile redüktör arasına konulan yağ?

frat

Yağ yapmaz, kullandığınız gres yağı az bir oynama yaptırır o da %1-2 hız farkı yaratır ancak. Motordan elektriği kesip tekrar verdiğinizde yine 40 devirden mi başlıyor yoksa 50 devirden mi başlıyor bu sorunun cevabına göre durumu değerlendirebiliriz.

Tahminim motorun tam verebileceği maksimum torkta çalıştırıyorsunuz bu durumda da motor belli bir süre sonra ivmeyi kazanıp 50 rpm'de sabitleniyor. Tabi motorun maksimum torkunda çalıştırılıyorsa eğer bu ivmelenme çok yavaş oluyor.. Belki sizin durumunuzdaki gibi bir saat.

Yüksüz devri kaç rpm'dir? 50 Rpm'den daha yüksek olmalı..
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

mir_as82

motorun mil çıkışı 3000 devir civarı. Ama miline delrin dişli takılınca ki devri 40 rpm. normal şartlarda. Ama motorun orjinal devri bu kadar.
acaba mıknatısların ısınmasından dolayı %20 lik bir devir artışı olabilir mi? redüktörlü çalışmada.

frat

Motor devri güçlü mıknatıs çekimiyle artar ve mıknatısın ısınması da (özellikle yüksek derecede ısınması) çekim kuvvetini düşürür, hızı azaltabilir. Daha önce de bu tür bir durum başıma gelmiştir. Önceki mesajımda sorduğum sorunun da cevabını verebilirseniz sevinirim. Elektrik kesilip verildiğinde hız kaç rpm'den başlamaktadır.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

mir_as82

Buna bakmadım. Bence problem yağ değil. mıknatısın gauss larını ölçtüm . Isıtarak ölçüm yaptım ve normal ısıtmadan ölçüm yaptım. Bunu size göndersem yorum yapabilir misiniz? yaklaşık 70 dereceye kadar ısıtıp ölçtüm. orta bölümden ve mıknatısların iç bölümünden değerler aldım. Bunu göndersem bakabilir misiniz?

mir_as82

hocam dediğini yarın deneyeceğim. Bu devir artışının nedeni sende neydi? Ana devirde fazla bir değişim yok. Fakat ikinci devirde 10 devire yaklaşan bir artma olması çok garip. Bunu nasıl çözdün sen?

floresan

diğer arkadaşlarında dediği gibi bencede redüktörün ısınmasından dolayı dişlilerdeki yağ inceliyor ve boştayken daha rahat dönüyor. ayrıca dişlilerin ısınmasından dolayı çaplarda da değişmeler olabilir. motordada dönen kısımda bobinlerde ısınma oluyor. bu da bobin drencini bir miktar yükseltir ama bu motoru yavaşlatma yönunde olur. fakat dönen rotorun genleşmesinden dolayı mıknatıslara daha da yaklaşıyorsa hızı arttırır.  birde fırçalara yağ bulaşmış olabilir diye düşünüyorum. bu yağ zamanla ısındığından inceliyor ve elektrik iletkenliğini arttırıyor.