pic16f886 veri RX,TX uçları

Başlatan secretagent, 13 Ocak 2012, 12:03:31

secretagent

arkadaşlar picin RX,TX bacakları sürekli bozulyor yenisiyle değiştirmek zorunda kalıyorum acama sorun nedendir?

Kabil ATICI

Sinyal seviyelerini osilaskop ile bakma imkanın var mı? TX RX yoluna örneğin 5V6 gibi zener diyot takabilirsin. (veya besleme gerilimine uygun) Veri yolu üzeri seri 100 Ohm direnç takabilirsin.

RS232 entegresi kullanıyorsan ve alınmazsan,devre bağlantılarını gözden geçir derim. Bir yerde kısa devre veya yanlış bağlantı olabilir.

kolay gelsin!.
ambar7

secretagent

http://hotfile.com/dl/141572972/a17e968/aradevre.LYT.html

devremin ares şemasını ekledim picin bacakları yaklaşık 1-2 ay çalıştıktan sonra bozuluyor bazen daha uzun sürede çalışıyor .

Kabil ATICI

Devrenizi inceleyip ancak yarın yorum yapabilirim. Kullandığım bilgisayarda proteus yüklü değil.
ambar7

ete

Görebildiğim yegane kusur Pic'in  RX pininde ayrıca bağlı olan diyotlar vs mazlemeler mevcut. Bu bacak aslında yalnızca haberleşme için kullanılacak ise başka bir şey bağlı olmaması gerekir. Mutlaka fazlalıklardan bir sorun oluşuyordur. AYrıca neden RX bacağında bu diyotlar ve dirençler bağlı. Aynı bacak başka bir amaçla dahamı kullanılıyor. Şema olmayınca karar vermek zor oluyor.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Kabil ATICI

Anladığım kadarıyla kart bilgisayar ile çevre birimler arasında köprü oluşturmak üzere tasarlanmış.
6 tane RX girişini (okumayı) bilgisayara gönderiyor) Ayrıca bilgisayardan gelen veriler opto kuplörler üzerinden çıkış yapılıyor.
Sonucta RX ucuna 7 tane veri bağlantısı diyotlarla VE oluşturularak kullanılıyor.

Buradaki bilmediğim IC1,IC2 ve IC3 yönünde. Gerçi bunlarda diyotlar üzerinden kullanılıyor. Genelde devre üzerinde bir sorun olmaması lazım gibi görünüyor.

Burada önerebileceğim diyotlar yerine lojik kapı kullanman yönünde. içinde iki tane 4 girişli VE kapısı bulunan 7421 işin görecek gibi görünüyor. (besleme bacağındaki 100nF ile birlikte.) (diğer aletlerden işlemciyi yalıtmak için)

Yada denemek açısında R4 direncine paralel 5.1V veya 5.6V zener bağlanabilir. Aslında bu noktanın geriliminin yükselmemesi gerekir. IC1,IC2 ve IC3  entegrelerinin besleme bacaklarına  100nF gibi küçük kondansatörler bağlanabilir.

işlemcinin RX bacağı çalışma esnasında osiloskopla izlenebilir. Bu noktanın gerilimi yükseliyorsa yüksek veri hızı nedeniyle bir veya birkaç eleman yüksek hızlarda bobin gibi davranıyor olabilir.

Belki D1-D7 diyotları 1N4148 kullanılıyorsa, schottky tipi diyot ile değiştirilip denenebilir..

kolay gelsin.
ambar7