Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

ARM'ye geçiş ?

Başlatan kaypic38, 31 Ocak 2012, 00:36:03

kaypic38

PIC'de uzman olmasada kendimizi bayağı geliştirdiğimiz takdirde ARM yada ATMEL'e diyelim geçmek alışmak zor olurmu?
Bir şeyi gerçekten öğrenmek, yapmak istiyorsan o şeyi yapmışsın, öğrenmişsin demektir...

Mucit23

Zorluk derecesini sen kendin belirlersin.
Yeterli alt yapın var ise, datasheet nedir ne işe yarar biliyorsan,Yeterli derecede C biliyorsan pek zorluk çekmezsin.
Bunlar şart.

kaypic38

Bende bunlardan bahsediyordum Mesela PICde başlangıç için 84 veya 628 tavsiye edilir çoğumuzda bu şekilde başladı fakat dsPIC çalışmış biri tekrar atmele geçerken düşük seviyeli mikrolarla mı başlamalı yoksa ARM'ye direk geçiş yapılabilir mi ?
Bir şeyi gerçekten öğrenmek, yapmak istiyorsan o şeyi yapmışsın, öğrenmişsin demektir...

z

Bir işlemci ile çalışıp yeterince tecrübe edinmişsen ARM işlemci ile çalışmak için arada kalan diğer işlemcilerle çalışmanın anlamı yok.

Hatta işlemci dünyasına ilk adım atacak kişi doğrudan ARM işlemci ile yola çıkabilir.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kaypic38

@bunalmis,
haklısınız hocam bende bu şekilde düşündüm ama ARM nin daha doğrusu atmelin yapısı hakkında hiç bilgim olmadığı için sorma gereği duydum teşekkürler.
Bir şeyi gerçekten öğrenmek, yapmak istiyorsan o şeyi yapmışsın, öğrenmişsin demektir...

t2

Alıntı YapHatta işlemci dünyasına ilk adım atacak kişi doğrudan ARM işlemci ile yola çıkabilir.
Peki hocam seri üretim yapılacaksa, ucuz işlemci lazımsa, bu durumda  pic gibi ucuz ARM işlemci bulunabilir mi?

z

@T2

Demek istediğim, ARM işlemci ile çalışmak isteyip de daha önce hiç işlemci tecrübesi olmayan birisinin bu amaçla illaki 8 bit mikrolarla ön tecrübe kazanma zorunluluğu yok onu anlatmak istiyorum.

Fiyat konusunda ARM işlemciler, özellikle ucuz olması için uğraşılmış 8 bit mikro fiyatlarının altına inemez. Alan yada hacim hesabına aykırı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Klein

Pic fiyatlarını bilmiyorum, ama ST nin işlemcileri de oldukça uygun fiyatlı.  STM32F103C6 işlemcisini 1.6$ dan getirtti bir arkadaşım. O zaman STM32 ile uğraşmadığım için 50 tane aldım. Şimdi aynı fiyata bulabilir miyim bilmiyorum, ama özelliklerine göre 1.6$ oldukça iyi rakam.
Proje yaptığım bir firma  STM8'i  şu an 0.6 veya 0.8 Dolardan alıyor. 8 bit işlemci için oldukça uygun fiyatlı bir alternatif.  Ben şimdilik Renesas kullandığım için bu fiyatlar bana oldukça ucuz geliyor. Ama PIC'i  0.3 - 0.4 dolardan alıyorsanız ,  seri üretimde PIC'e devam etmek mantıklı.

kaypic38

@bunalmis
Hocam ARM ile ilgili Türkçe olursa çok iyi olur kapsamlı önerebileceğiniz bir kaynak var mı ?
Bir şeyi gerçekten öğrenmek, yapmak istiyorsan o şeyi yapmışsın, öğrenmişsin demektir...

z

Türkçe kitap varmı bilmiyorum. C kullanarak registerlerle boğuşmadan CMSIS ile tamamen yazılımcı mantığıyla detaylardan uzak şekilde uğraşabilirsiniz. Detaylara gireceğim derseniz çipin kendi dokumanlarını yakınen takip etmeniz gerekecek.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kaypic38

#10
@gerbay,
Hocam teşekkürler çok güzel bir kaynak...
Bir şeyi gerçekten öğrenmek, yapmak istiyorsan o şeyi yapmışsın, öğrenmişsin demektir...

haydarpasamikro

Ben mikroişlemciler dünyasına lisede 6502 ve z80 ile girdim. Üniversitede bunlara ek olarak 8051 ve 8086 öğrendik. 8051 ile haşır neşir olduk. Sonra Dallas ın DS89C420 gibi 8052 türevleri ile uğraştım. Dış dünyadaki profesyonel alanda ATMEL AT89C51CC03, AT89C51RD2 gibi güvenilir ve sağlam 8052 çekirdekli mikroları kullandım. Keil C derleyicisi ve Atmel ile müthiş işler çıkardım. Öğretmelik hayatımda öğrencilere PIC16F84A ve PIC16F877A PicBasic anlatıyorum. Hem kolay hem de birçok çevrebirim uygulamaları yapıyoruz. Şu an çevrebirimler daha çok gelişti. Daha düşük maliyet hız performans dengesine göre, aynı zamanda teknolojinin trendini de düşünürsek ARM trenine binmek şart. Ben NXP nin LPC1768 ile dalmıştım. Şu an yapacağım bir proje için maliyeti ve donanım yeterliliği nedeniyle LPC1343 kullanacağım. 2,5€ tanesi. LPC1768 ve AT89C51CC03 ise 8.0€ gibi. PIC ler bile pahalı.
Kısaca PIC temeliniz varsa, dijital bilginiz iyiyse, C dilini de biliyorsanız, ingilizce şart tabi, direk ARM a geçin. Bir Cortex M0 (LPC1114) veya Cortex M3 (Lpc1343) ile başlayın derim. Ha illa NXP marka şart değil. STM32xx ler de müthiş özelliklere sahiptir.
Mikro Dünyası.Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mikrodenetleyici Atl. Şefi

muhittin_kaplan

MCU yu hiç bilmezdim.
PC de veritabanı programlar (alt seviyeye inmez "banane" derdim) bunu masaüstüne alırdım. yada Web üzerinden Yayınlardım.
16F84 ile led yaktıktan sonra 877A ile çalıştım. 18F4550/2550 ile Usb gibi çalışmalar yaptım. Hiç PIC24 yada 32 ye geçmeden ST32F100discovery ile led yak söndür yaptım.
Şimdi Hocaların Yardımıyla 32F4Disco ile çalışıyorum.
Bu işin Sonu Nereye Varır bilmiyorum.

t2

Hocam çalışıp da ne yapıyorsun biraz bize de bilgi versen, bu bilgiler ve teknoloji nasıl paraya dönüşecek? ürün , pazar ne ? yoksa hobi, eğlence mi

diot

Merhaba. ben de çizgi elektronikten . stm32f407 li discovery kiti aldım ve arm serisine başlangıç yapmak istiyorum. Ama arm ler hakkında herhangi bir bilgim yok. Bazı sorularım olacak.  Öncelikle KEIL mVisuon mu , IAR Embeddet workbencmi ? . İkisininde full sürümü var elimde. sonra  projeyi nasıl açarım (ayarları falan) sonra yazdığım programı nasıl  stm32f4 discovery karta atarım ve nasıl çalıştırırım. Bu konuda fikrim yok (ingilizce de yeterli olmadığından ingilizcve dökümanlar bayağı zorluyor)

2. sorum stm 32f4xx serisi çipleri nereden alabiliriz.
3. sorum sadece stm32f4xx serisini programlayabilecek basi,t bir programlayıcı nasıl bulunur. Bende jetprog var fakat bu seriyi yapmıyor neyazıkki.