Bu saatten sonra neden ARM islemcilerle calismaliyiz?

Başlatan bunalmis, 12 Şubat 2012, 02:15:21

fahri-

ilhan_mkp:
Pic'i öğrenen ARM i de renesas'ı da öğrenebilir. Temeli aynı. Bu formda bile birçok arkadaşımız var. 3-4 çeşit mcu yu kulanabilen. Bence öğrenilmesi gereken mcu dan ziyade algoritma üretebilmek, bunun için de çok iyi matematik bilmek . Teknolojide ileriye gitmenin farkı burada yoksa mcu nun en iyisini kullanabilme de değil. 

z

Ok teşekkürler. Öttürme konusuda tam olarak açıklık geldi.

Şimdi de 8 bitlik bir mikroya hiç olmazsa 1mikrosaniyede erişim yapılabilecek 1MB Rom, 64K lık Ram ilavesinin getireceği külfeti hesaplayabilecek varmı?

Neden 1Mbyte rom ve 64K Ram diye sorarsanız. Örnek projede buna ihtiyaç var diyelim.

Buna cevabını da uicarm dan rica edelim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

8 bitlik Mcu'da 1 Mbyte ROM...
200 gr lık hassas terazi ile bi kamyon dolusu karpuzu tartmaya çalışmak gibi bişi...

Mantıklı değil ve bunlar aynı yolun yolcusu değil :)

EFESU

#48
Ben derimki .. eğer birileri bişeyler  öğretmek isityor ise açığız..
ama yok şunu öğren bunu  öğren derse zor olur..

herkesin bulunduğu imkanlar aynı değil..
bi zamanlar ben bulunduğum ilde trsitör bulamıyordum kimse satmıyodu ..  gelin görünki arm
şimdi demeyin internet çağı sipariş et  gelsin .. geldi diyelim  neyapıcam  arm kitiyle.. hiç bişey ..

ama biri düzgün aralıklarla ders verir anlatır .. ben o zmanlaırım öğrenirim..
uğraştığım  konular

dmx512
spwm metodu
ac motor hız kontolü
ısıtıcı kontrolü ve sıcaklık kontrol
kayan yazı
PID ufak bir proje
bir kaç bişey daha

hemen hemen hepsini PIC yapıyor en azından yapmak istediklerimi.. bunlar bile ihityaç olduğundan değil ben kendim  uğraşıyorum..

hatta atmel avr ye bakıyorum yaklaşık bir aydır ... attiny2313 yukarıdaki listeyi fazlasıyla yapabiliyor.. PIC e göre daha hızlı olması pwm timer vb  özlellikelri gelişmiş olması birde parazitten daha az etkileniyo olması sanayi  ortamında biraz daha kullanım sahası bulmuş

biz biri laf der tatşırız bi güzel bi süre sonra bu yazı kapanır.  tartışmış  oluruz kimse bir arpa boyu  ilerlemiş  olmaz...
bi formda ben bi ara elektronik yada  bişey seçelim konu belirleyelim ders verelim dedim...
süper herkes atladı şunu yapalım bunu yapalım fikir yağdı..ben konuyu belirledim herkesten anlatacağı döküman ı
mail atmasını  istedim sıraya  koyup düzenleyip her hafta yayınlayacaktım
30  kişi şunu yapalım bunu yapalım dedi 3 kişi mail attı ..   
ve ben formdan ayrıldım...

şu an ki lise  öğretmenlerim almanyaya gittiler festo için . anlatılanlar  çok ilginç .. varsa tanıdığınız sorun  orda  insanlar nasıl  çalışıyor nasıl yardım ediyor yada  teknolojik hayata bakış açıları ney

kimse şunu yanlış anlamasın  bildiği şi para kazandığı geçimini sağladığı işi öğretsin demiyoruz..

ben bu kiti aldım şu program kullanılıyo . özellikleri şu yol göstersin ufak tefek kod örnekleri .. hayata diğerlerinei göre avnatjları .. yapılan işe göre nasıl seçilir.. vb şekilde  adam bi  iş yapacaksa o kısmını araştırsın yapsın..  parmaklarım ağrıdı
inşallah yanlış anlaşılmış olmam .. yazdıklarımda kırıcı bulduğunuz yer varsa şimdiden özürdilerim

ahfxg

Lafı çok ayrı yere çekiyorsunuz. Hakaretinizi geçtim lafı ayrı yere çekmenizi sizin bir huyunuz olarak görmeye başladım. Diplomamda ODTÜ Elektrik Elektronik mezunu yazıyor, mesleğe ilk atıldığımda enerji sektöründe Smart Grid uygulamaları üzerine çalıştım. Eminim ki google'a sormadan ne olduğunu bile bilemeyeceksiniz ya da neye hizmetle kullanılacağını. Bu tartışmaya hiç girmiyorum.

İkinci kısma gelecek olursam biz millete ARM kullanma mı dedik. Sanki bu işlerin gurusu olmuşsunuz gibi ciddi iş yapacaksanız ARM kullanın lafınıza istinaden yazdım o kadar cevabı. Piyasada ciddi iş sayılabilecek binlerce projede hala 8/16 bit PIC kullanılıyor. Ben 8 bitte hobi olarak evimde uğraşıyorsam PIC, bir firmada uğraşacak olsam NEC, STM8; 16bitte yine evde uğraşacak olsam PIC, firmada 16 ile uğraşmaz direk ARM'a atlardım. Orada da bana en iyi fiyatı çeken firma ile çalışırdım ki bu genelde STM olur, NXP ile çalışmışlığımız da vardır.

Ben emekli olmaya yakın Cypress işlemcilere geçişi planlıyorduk. Ne olduğunu gidin de araştırın. O bayıldığınız logic analyzer'ın içinde ne var bakınız. Bu işlemci neden dikkatimizi çekti bir bakınız. Sonra ARM fanboy'luğuna devam edersiniz.

Ayrıca forumu araştırdığımda bir çok ARM dersi anlatmışsınız. Yüzlerce kit alınmış. Hani proje, hani ilerleme!? STM kiti aldıracağınıza şu öğrencilere PIC/ATMEL programlayıcı aldırsaydınız daha iyi olurdu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Genç arkadaşlara önerim datasheet okumayı ve register mantığını iyi kavramaları. Okul bitinceye kadar da bütçenizi zorlamayacak 8-16 bit işlemcilerle mümkün olduğunca çalışmak. PIC ilk öğrenimde önerimdir. Hem bol bulunur hem sizi oldukça geliştirir. Detaylı projeler geliştirin, hobiden uzak durun. Bol bol PWM/ADC kullanın.

Son olarak ATMEL'e de değineyim. Çoğu firma fiyatları dolayısıyla kullanmıyor. Ünlü bir beyaz eşya üreticisi piyasayı o konuda domine etmiş durumda. İlk öğrenim için onu da önerebilirm 8bit'lik cephede.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

Erol YILMAZ

Bence Bunalmış hocam ARM işlemcileri görünce çok mutlu oldu ve bunu paylaşıyor haklı olarak,
ama birçok arkadaş farklı seviyede old. için anlayamıyor Bunalmış hocamızı...

skara1214

@ahfxg bu kadar yorum yapacağınıza bunalmış hocanın yaptığını yapmayı denedinizmi?ben kişisel olarak ne sizi tanırım ne bunalmış hocayı.Ben şunla ben bunla çalıştım demek çok güzel oluyor heralde banane bunlardan bana bir katkısı varmı?burası forum buranın amacı bilginin paylaşılması(tabiki bildiğiniz tüm bilgiler değil) ,arkadaşlar nec kullandım sizde kullanın ben yardımcı olurum giriş mahiyetinde sunları sunları gösteririm alın basit bir  kod su işi yarar ,zaten kendini geliştirmek isteyen  buradan geliştirir.Surada toplam 40 mesajınız var ve bana saldırıyorlar v.s deyip duruyorsunuz acaba 40 mesajda nasıl bu hale geliyorsunuz?Söyle olacak böyle olacak diyorsunuz siz böyle konusunca aklıma steve jobs geliyor oda böyle konuşuyordu teknolojiye yön verdik microsoft bizden çaldı şöyle olacak v.s diye ama o apple'ın ceosuydu yaptıkları ortada  siz hariçten gazel okuyorsunuz

Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

ilhan_mkp

#52
Alıntı yapılan: fahri- - 13 Şubat 2012, 12:10:17
ilhan_mkp:
Pic'i öğrenen ARM i de renesas'ı da öğrenebilir. Temeli aynı. Bu formda bile birçok arkadaşımız var. 3-4 çeşit mcu yu kulanabilen. Bence öğrenilmesi gereken mcu dan ziyade algoritma üretebilmek, bunun için de çok iyi matematik bilmek . Teknolojide ileriye gitmenin farkı burada yoksa mcu nun en iyisini kullanabilme de değil.

evet bu  konuda haklısınız.

aklın yolu bir.

ahfxg bu dediğimide ukalalık olarak almayın ama emeli olmak üzeresiniz vede eleştirdiğiniz adamın burada bize ilk öğretmeye çalıştığı datasheet okumak bülent hoca guru değil ama bildiğini anlatmaya çalışıyor. biz buraya felsefe dinlemeye üye olmadık yazılımdaki elektronikteki beceriksizliklerimizi en aza indirgemek için kendi çapımızda bişiler paylaşıyoruz 

CLR

Alıntı yapılan: bunalmis - 13 Şubat 2012, 12:17:46
Ok teşekkürler. Öttürme konusuda tam olarak açıklık geldi.

Şimdi de 8 bitlik bir mikroya hiç olmazsa 1mikrosaniyede erişim yapılabilecek 1MB Rom, 64K lık Ram ilavesinin getireceği külfeti hesaplayabilecek varmı?

Neden 1Mbyte rom ve 64K Ram diye sorarsanız. Örnek projede buna ihtiyaç var diyelim.

Buna cevabını da uicarm dan rica edelim.

Böyle bir ihtiyaç için sana önerim, cortex m3'ü bırak A8 öğren derim ama oda tek kişilik iş değil ama, ekip işi, F4 bile zaman kaybı olur. Tabii 1MB flash'a  const data gömmeyeceksen.

Bu arada 1MB'lık programdan bahsediyorsun, hiç 100KB'lık program yazdın mı? Ben yazmadım en gelişmiş programım 40KB  ve bir trafik kontrol programı.
Knowledge and Experience are Power

CoşkuN

#54
Şu anda gerçekten tartışılan şeyin ne olduğunu ben kaçırdım... Niye herkes bu kadar hiddetli?
(Bunalmis hocamıza da neden bu kadar yüklenildiğini de anlamadım. Kendisi bu forumda en çok emek harcayan ve fayda veren kişidir sanırım)

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: CoşkuN - 13 Şubat 2012, 13:32:14
Şu anda gerçekten tartışılan şeyin ne olduğunu ben kaçırdım... Niye herkes bu kadar hiddetli?

bir dk,
uicroarm, Bunalmış'a ciddi bir soru sordu,
vereceği cevabı bekliyorum :)

ahfxg

Benim yaşamım sadece forumdan ibaret değil, staja gelen gençlere kadar bir C nefretidir almış gidiyor.

Niye mi bir şey öğretmiyor muşum? Bunu bana sormadan önce kendinize dürüstçe benim alt yapım hazır diyebiliyor musunuz? Alt yapınız hazırsa C biliyor musunuz çünkü bu yaştan sonra kimseye C öğretecek değilim. C biliyorsanız geriye sadece işlemciyi tanımak kalıyor. Bunun için de ne diyorum datasheet okumanızı ilerletin, Türkçe dökümanın gelmesini beklemeyin.

Siz hem üstünüze düşeni yapmayacaksınız sonra da bizlere bir şey öğretmiyorlar diye ağlayacaksınız, yok öyle bir şey bu hayatta!

Haaa işlemci öğrenmek istiyorsan kurslar ,özel dersler var gider orada sıfırdan öğrenirsin. Ama sana en güzel yolu önereyim;

Renesas mı öğrenmek istiyorsun sevgili kardeşim, başlangıcı SEN yapacaksın, takıldığın konuyu foruma SEN yazacaksın, sana yardımı BİZ yapacağız. Foruma bakın bu işlemci böyle kullanılır diye BEN YAZMAYACAĞIM. İlk adımı benden atmamı bekleme, ben ilk adımı 20 sene önce attım, atarken de çok zorlandım. Bu zorluğa karşı yenik düşüyorsan bu senin bileceğin iş.

Şimdi sıra sen de siz de! Bulun bir işlemci, girişin işe. ARM'mış Atmel'miş bırakın bu tartışmayı biz boş işler uzmanları yapsın. Siz kendinizi geliştirin.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

memo333

Alıntı yapılan: CoşkuN - 13 Şubat 2012, 13:32:14
Şu anda gerçekten tartışılan şeyin ne olduğunu ben kaçırdım... Niye herkes bu kadar hiddetli?

valla hocam bende.

benim takıldığım nokta şu: stm32ler pahallı işlemciler değil ki. özellikle f103 serisi oldukça uygun. tabii stm8ler çok çok uygun ama projede canbus var, o zaman stm8s20x serisine geçmen gerek oda 103 serisi ile aynı ücrette. can yoksa tabii ki stm8 yeterli.

mesela kod yükünüz ağırdır adam DSP kasar, kimi başka bişey yapacaktır FPGA kasar.

bir başka noktada (tartışma çıkartıcam ama neyse) : maliyeti eşit olmak şartı ile aynı işi 8bit ile yapsam ne olur 32 bit ile yapsam ne olur? 8 bit ile yapınca madalya mı takacaklar? 32bit işlemci romu boş kaldı diye küsecek mi? garip bir tatmin anlayışımız var...

Bülent hocam'a katılıyorum. merak ediyorsanız da evet ST Fanboy'um. Adam bana hazır kütüphaneleri vermiş, işlemci ucuz, CAN'i ADC'si  bilmemnesi üstünde işlemciyi ben picten daha ucuza alıyorsam evet Fanboy'um. yarın başkası yapsın onunda FanBoy'u olmaya razıyım. Pragmatistim.

ilber ortaylı'nın sözü ile bitireyim : "methiye de yerme de sınırımız olmadığından.." 
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

muhittin_kaplan

Bülent Hocaya Teşekkür ederim..
En azından "Takıldığınız yerde yardım ederim" diyebildi. Bunu "Bu işi bilen" diğer kişilerden de bekleriz ki bir arpa boyu yol alalım.

salih18200

Asm, basic, jal vs. buna benzer diller kullanarak microişlemci programlamaya çalışan arkadaşlar. Kimse bana arm öğret şunu öğret bunu öğret demesin.
Arm öğrensen o hafızayı asm ilemi dolduracaksın, sağlam proje  çıkarmak isteyenler hemde platform bağımsız önünüze gelen mikro işlemciyi bir günde kavramak istiyorsanız eğer, hemde kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan bunu yapmak istiyorsanız ingilizce ve C öğrenin gerisi teferruat..