Bu saatten sonra neden ARM islemcilerle calismaliyiz?

Başlatan bunalmis, 12 Şubat 2012, 02:15:21

ahfxg

Lafım HOBİ ile uğraşanlara değil. İsterseniz FPGA kullanın hobinizde, isterseniz VGA sürün.

Çin zırvasını da çok abartıyorsunuz. Siz farklı içerisinde matematik kullanılan hesap yapılan bir iş yapın. Ürününüz orjinal olsun millet sizin tabiri caizse köpeğiniz olur.

Bakın bakalım rüzgar türbünlerinde, yenilenebilir enerji kaynaklarında Çin'in yeri nerede. Kim üretiyor asıl ürünü. Danimarkaya, Almanyaya bakın.

Şunu unutmayın, teoriğin çok güçlü olduğu bir sistem ile Çin uğraşmaz, uğraşamaz. Bizler uğraşırız bizler kazanırız!

Siz yok VGA süreceğim yok logic analizör yapacağım yok başka birşey ile ilgileneceğim diyorsanız Çinliler hazır entegre yapmışlar zaman kaybetmeyin.

Başlığa da geri dönecek olursam ne ARM bu işin kralı ne 8-16-32 bit. Ben neyi İYİ ve UCUZ kullanıyorsam o kral.

Sonrasında sırf şirketimi ilerletmek için ARM seçtim, işlemci fiyatım yüksek olduğundan İHALELERİ kazanamadım diye ağlamayın.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

pwm.c

Bu forumda herkes ticarimi devre üretiyor? herkes öyleyse ozaman birtek ben yapmıyorum.

ARM derken kullanım kolaylığı faktörünü hesaba kattınız mı? bencede kullanımı pek kolay değil.

8 bit ile 32 bit farkını iyi biliyorum. ayrı yerde kullanılmaması gerektiğinide iyi bilirim. örneğin, 12f lerin kapladığı alana ARM sıkıştırmak pek mantıklı gelmiyor bana.

bu ARM dediğiniz şey her elektronikcide satılıyor mu? illa internetten sparişmi verecekler hemde kredi kartı numarasıyla. oldu mu şimdi?

32bit işlemciyle büyük işler yaptırmak kolay bu marifet değil. asıl marifet 8 bitlik işlemciyle aynı işleri yaptırmak. 8 bitlik ile yapabilme imkanım varsa neden 32 bit ile abartayım yada proteus varken neden herkes altium kullanmıyor sizce?

tüm elektronikciler mikrodenetleyici kullanmıyor değilmi. kullananlar ise ya asm ya basic ya jal yada ccs de yazıyor. şimdi çıkıp bu adamlara tüm öğrendiklerini sil gitsin git Kail ile ARM yaz başka iş yapma diyorsunuz. bütün elektronikciler mühendis olmak zorunda mı?

neyse... zaten bende elektronikci değilim. elektronik okumadım ve elektronik sektöründede çalışmadım. kendi başıma asm, proton basic, ccs c pic programlama, ARM den ise stm32f100, analag elektronikten ise güç elektroniği, bunların haricindede web tasarım var. bir fizikci için anca yeter.
kendi navigasyon cihazımı ARM ile üreterek amerikayı yeniden keşfetmenin bir alemi yok.

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Klein

Bu forumda herkes ticari ürünler yapmıyor muhakkak. Ama Açılış yazısına baktığımda , yazının hitap ettiği kitle , ticari ürün üretecek olanlar , yüksek katma değerli , PIC12F ler ile yapılamayacak şeyleri yapmayı hayal edenler.
Eğer kendinizi bu kitle içinde görmüyorsanız zaten kimse size PIC12F işlemcinizi bırakın demiyor ki. 



F.T

Bülent Hocam tebrik ediyorum.Büyük düşünmek insanı ileri götürür.Eğer özellik olarak farklı olmak isteniyorsa herkesin yaptığıyla değil yapamadığı ile uğraşmak gerekir.Ben bu aralar BAKER AVAIV-6 motor sargı ölçüm test cihazı alacam.bana pic ile yapında 50 bin dolara satın ne mutlu olurum.işte para bu tip endüstriyel cihazlarda.elin ingilizi gere gere gelip pazarlıyor bize sunum yapıyor ve tek tabanca...hani rakip yok.
Hocam herkese saygılar....
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

CLR

Orta ve büyük ölçekli projele için @Bunalmış haklı. Küçük ve adetli projeler için ucuz işlemci önemli, pic serisini bıraktım sayılır sadece istek üzerine proje gelirse yapıyorum yoksa tercih etmiyorum. 8bit için artık STM8'e geçtim, pic'e göre çok daha kabiliyetli ve fiyatı çok daha ucuz. 
Knowledge and Experience are Power

EFESU

Evet arm ile çok kısa bir geçmişim  oldu sağolsun üniversitede hocamız arm eğitim seti vardı 2 gece bende kaldı .. sadece bakıp durdum  hazır  programları denedim felan . evet çok farklı olabilir..

Peki ARM bilen abilerim..
Siz kaç  kişiye arm öğrettiniz  _?
bu öğle kolay öğrenilen bişey değil..
yada kaç projeyi paylaştınız .. bu form bir paylaşım platformu genel olarak bakıldığında
forma bakıldığında genel oalrak insanlar ..8 bit  işlemcilerden yukarı giden kaç kişi vardır bakın _?

Şu bir gerçek bir şey yapılacaksa ve güvenli olması isteniyor  ise arm kesin çözüm oluyor ...
ama  arayüz olsun genel kullanım  olsun kolay şeyler deil...

                                                                                                       saygılar
 

ahfxg

Alıntı yapılan: uicroarm - 12 Şubat 2012, 23:05:46
Orta ve büyük ölçekli projele için @Bunalmış haklı. Küçük ve adetli projeler için ucuz işlemci önemli, pic serisini bıraktım sayılır sadece istek üzerine proje gelirse yapıyorum yoksa tercih etmiyorum. 8bit için artık STM8'e geçtim, pic'e göre çok daha kabiliyetli ve fiyatı çok daha ucuz. 

STM8'lerin fiyatları üretildiği silikon fiyatına indi neredeyse. Belki daha da ucuzdur.
NEC yani Renesas hakkında ne düşünüyorsunuz?
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

ilhan_mkp

hocam şimdi bazı konularda çok yanlış düşünülüyor.
sizin tiye aldığınız lojik analizörü bursada üretip amerikaya satan var.
adam kazanıyor.
hani renasası veya x işlemcisini bizlere elinden geldiğince anlatan oldu biz hobiciler hadi ya kim uğraşaşacakmı dedik.
burdaki konu işlemci dövüştürmek değil.

renasası anlatırsanız onuda dinler 1$ işlemcilerede hayır demeyiz yani ;D

ahfxg

Alıntı yapılan: ilhan_mkp - 13 Şubat 2012, 00:18:06
hocam şimdi bazı konularda çok yanlış düşünülüyor.
sizin tiye aldığınız lojik analizörü bursada üretip amerikaya satan var.
adam kazanıyor.
hani renasası veya x işlemcisini bizlere elinden geldiğince anlatan oldu biz hobiciler hadi ya kim uğraşaşacakmı dedik.
burdaki konu işlemci dövüştürmek değil.

renasası anlatırsanız onuda dinler 1$ işlemcilerede hayır demeyiz yani ;D


Kimse alınmasın sevgili kardeşim. Herkes bir armut piş ağzıma düşçü olmuş.

Bizler annemizin karnından öğrenmedik bu işlemcileri, bize hiç kimse gelip bakın bu böyle olacak da demedi, ders kitap vb. zaten yoktu. İnternet dahi olmayan bir dönemden bahsediyorum. Siz derya denizin içerisinde hala öğretin geçelim diyorsanız bir dönün kendinize bakın. Burada hala basic mi C mi tartışması yapılmıyor mu? Ben bu ortamda ne dersi anlatayım, adama C'ye geç diyorum küfür etmişim gibi bana saldırıyor.

Olay şudur, C'yi bilen biri Register ne demekdir bilir, Register ne demektir bilen biri her türlü işlemciyi programlama yetisine sahiptir demektir. Kimsenin anlatmasına muhtaç değilsiniz.

Elbette zaman kaybınız olacak. Bu da size tecrübe kazandıracak.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

ilhan_mkp

hocam alıncak bişi yok gayet güzel mesleki bir konuda tartışıyoruz.
anlatın derken bülent hocam gibi ders verin demiyorum.
incelemek içinde olsa derleyici şudur bu özellikleri için öğrenilmeye değer gibi.
c öğren dediğinizde tepki veren arkadaş zaten aklında olanı oynuyordur.
ben şu an avr öğrenmeye çalışıyorum ve basic kullanıyorum
milletin yazdığı kodu işlemciye soktum bir hata var nerde bimiyorum şu an ama kütüphanedeyse gerçekten c öğrenme zamanım gelmiş demektir
arm konusuna gelecek olursak büyütülecek bişi yok ama hazır dersler varken bizler gibi kapasitesi belli insanlar için bir nimet


CLR

Türkiye'de üniversiteden bile çıkan öğrencilerin büyük çoğunluğu bişey bilmiyor. Bunun en büyük sebebi öğrenmenler/eğitmenler hazırcı öğrenci yetiştiriyor yani sınavda derste anlattığının biraz farklısını sorsa öğrencilerin %90'ı çakılıyor.  2. sebep öğrenciler öğrenmek istiyor ama anlatan hoca işi bilmiyor ki, yıllardır anlata anlata ezberlemiş konuları ama öğrenmemiş, hep aynısını anlatıyor, hiç hocalar kendini geliştirmiyor. Asıl bilim üniversilerden başlar, Türkiye'de üniversite hocaları kendini geliştirirse Türkiye'de gelişir, arm, fpga vs her alanda. Herşeyi hazır beklerseniz kendi başınıza birşey yapamazsınız. Bu nedenle temeli iyi öğrendiyseniz herşeyi yapabilirsiniz. Azimli insan herşeyi yapar. Yoksa türkçe eğitim birisi versin diye beklerseniz, herkes gibi olursunuz, sıradan elektronikçi olursunuz, sizin bildiğinizi herkes bilir. Araştırın, yabancı sitelere girin, çok ilgilendiğiniz bir konu olduğunda ingilizceniz yoksa bile kelime kelime çevirin, en azından teknik ingilizceniz gelişir.   

Eğer üniversitede öğrenciyseniz veya lisede farketmez, kütüphaneye gidin, ingilizce elektronik kitapları üzerinden çalışın, 1yıl sonra kendinize şaşarsınız.

Alıntı yapılan: ahfxg - 13 Şubat 2012, 00:05:02
STM8'lerin fiyatları üretildiği silikon fiyatına indi neredeyse. Belki daha da ucuzdur. NEC yani Renesas hakkında ne düşünüyorsunuz?

NEC mükemmel bir işlemci, fiyatı oldukça yüksek ama hakkını veriyor. IO'ları korumalı, hatta PC programcısı bilgisayar mantığında program yazmış, adamın programı mükemmel çalışıyor. Programı inceledim,
gerçekten doğrudan yazmış adam, bana göre ne koruma var ne programı kitleyecek yerlerde önlemler almış. Pcb desen Allah'a emanet ama cihaz için piyasadaki en iyi cihazlardan biri diyorlardı.

Eğer CE,TSE,EMI gereken durumlar varsa bence NEC en iyi tercih.
Knowledge and Experience are Power

skara1214

Alıntı yapılan: ahfxg - 12 Şubat 2012, 16:40:33
Şunu unutmayın, teoriğin çok güçlü olduğu bir sistem ile Çin uğraşmaz, uğraşamaz. Bizler uğraşırız bizler kazanırız!
sizin pek eğitim camiasıyla bağlantılı olmadığınızı düşünüyorum.Dünyanın en iyi üniversitelerindeki hocaların %20-30 u çin %10 %15 i hindistanlı.Adamlar işin teoriğindede çok iyiler sizin yaptığınız,yada türkiyede yapılabilen ama çinde yapılamayan herhangi bir örnek verebilirmisiniz? Çakma i phone diyip dalga geçiyoruz ama çakmasını yapmak bile bir meziyet varmı türkiyede yapabilen türkiyede sadece pickit2 nin klonu yapılır.
Bülent hocada gidip led panoda arm kullanın demiyor armı iyi öğrenin katma değeri yüksek işlerde hep arm ,fpga kullanılıyor,önemli  sayılabilecek projeler yapın diyor,zaten bu ikisinde çok iyi olan kişi dediğiniz micro işlemcilerle herşeyi yapabilir .Çok para kazanmakla katma değeri yüksek iş yapmak çok çok farklı şeyler birbirinden.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

The Gariban

#27
Alıntı YapKimse alınmasın sevgili kardeşim. Herkes bir armut piş ağzıma düşçü olmuş.

Bizler annemizin karnından öğrenmedik bu işlemcileri, bize hiç kimse gelip bakın bu böyle olacak da demedi, ders kitap vb. zaten yoktu. İnternet dahi olmayan bir dönemden bahsediyorum. Siz derya denizin içerisinde hala öğretin geçelim diyorsanız bir dönün kendinize bakın. Burada hala basic mi C mi tartışması yapılmıyor mu? Ben bu ortamda ne dersi anlatayım, adama C'ye geç diyorum küfür etmişim gibi bana saldırıyor.

Olay şudur, C'yi bilen biri Register ne demekdir bilir, Register ne demektir bilen biri her türlü işlemciyi programlama yetisine sahiptir demektir. Kimsenin anlatmasına muhtaç değilsiniz.

Elbette zaman kaybınız olacak. Bu da size tecrübe kazandıracak.

Malesef mühendisler teknik adamlar bu konudaki bazı şeyleri tam olarak anlayamıyorlar .
sayın agxfg burada anlatılmak istenen özetle şu:
Bu register denen meşhur olayı  okuyor birşeyler öğreniyorsunuz ama o internet ummanında doğru dürüst bu meşhur registerları anlatan bir zatın türkçe kitaplarına (yada bir pdf e) ben denk gelmedim.
Hep "CCRP yi kullan" "DDR  interruptını kullan" cümleleri (atıyorum şimdi bu kesme isimlerini)Adama soruyorsunuz hocam bir kesmenin  8 bitin 1 biti neyi gösteriyormuş diyorsunuz ."Onu burada kullanmanıza gerek yok diyor"  yada benzeri bir cümleyle geçiştiriyor.Kitaba bakıyorsunuz adam o 8 bitin kısaltmalarını en küçük puntolarla yazmış harfler bile okunmuyor.Kitaptada ya çok az geçiyor yada hiç anlatılmıyor.
İnanın türklerin yazdığı kitaplar adamların helplerinin manuellerinin birebir çevirisi ,yarım yamalak ingilizcemle adamların yazdığı bu kaynaklara hayran oluyorum.

Bu yüzden yukarıda anlatılmak istenenin ana fikri bana göre şu:
Bu MICROCHIP denen firma MCU larında kaç tane kesme kullanıyorsa bunları anlatan birisi olduda biz dinlemeyizmi dedik.Siz bana bunların ne olduğunu anlatın bakın benim 49 yıllık beynim o MCU ya ne taklalar attırıyor
Malumunuz algoritma üretmek için diferansiyel yada intergral bilmekle pek bir ilgisi yoktur
Ama tabi sizde cevap olarak dersinizki.
" Eeee  bizde zamanında çok uğraştık ama  hazıra konmadık "
o zamanda biride doğal olarak diyebilirki:
"15 tane kesmeyi 10 ar cümle ile anlatmak gerçekten zor olmalı "

ahfxg


Yıllarca transistörle yoğrulduktan sonra elektronikte yavaş yavaş mikroişlemciler vazgeçilmez olunca piyasa şartları kırbaç vurarark öğretiyor insana her şeyi. uicroarm'ın dediklerine katılmamak elde değil.

Ezberci ve araştırma yapmayan öğretmenler -> Ezberci ve tembel nesil -> Sonra vay efendim elin çinlisi çakma i-phone yaptı.

Bir kere şuna itibar etmiyorum I-Phone muş, Linux'muş bunlar benim işim değil. Emekli oluncaya kadar da geçimimi bunlardan sağlamadım.

Kendinizin ne olduğuna karar verin; elektronikten az buçuk anlayan yazılım mühendisi misiniz, yoksa GERÇEK bir elektronikçi misiniz!?

Adam almış bilmemne board üstüne çakmış Linux üzerinde program geliştiriyor. Transistörden haberi yok arkadaşın. Sonra da çıkmış ben elektronikçiyim diyor. Bu arkadaşın sıfatı yazılımcıdır. Öncelikle ben elektronikçiyim ve buna göre deneyimlerimi sunuyorum.

Eğitim camiasıyla iç içe çalıştım çoğu zaman. Çok boş olan kişilerin prof diye geçindiklerini biliyorum. Eğitimden uzak sayılmam, Çinlinin yapamayacağına bir örnek söyledim: Rüzgar türübünü, asenkron jeneratörler falan filan.

Elektronikle uğraşıyorsanız, hayatınızı bundan geçindirecekseniz TÜRKÇE kavramını kafanızdan siliniz. Burada milliyetçilik oynamaya hiç gerek yok. İngilizce öğrenmek kadar yararlı bir iş varken, hazır kitabı başka bir dile çevirmek gereksiz bence. Bu benim fikrim. Ben bugüne kadar Türkçe kaynağa milyonda 1 kez başvurmuşumdur.

"Malumunuz algoritma üretmek için dif ve integral bilmeye gerek yok" demişsiniz. Yalnız küçük bir noktayı atlamışsınız. İşlemcide yaptığınız tüm işlemler aslında matematiksel bir işlemdir. Onun için matematiği zayıf olan biri programcılıkta da geridir!

PIC için 15 kesme olabilir, bugün orta çapta bir işlemcide 100 üzeri kesme kaynağı var. Bunu satmak isteyen üretici firmalar bırakın bir kelimeyi romanlar anlatmışlar haklarında. Bunu kuru havaya kimse kimseye anlatmaz bir kaç bol boş zamanı olan dışında.

Zor olanı kötüleme, ondan kaçma hepimizin yaptığı şeyler. Bundan uzak durmak en iyisi.

Katma değeri yüksek bir iş, çok büyük parçalardan oluşur. Bu parçaların her birisi kendi içerisinde farklı olacağından tek bir hedef her zaman yanlış olur.

Konunun başına gelirsek katma değerli babalar gibi iş yapın, bu işi de ARM kullanarak yapın demek çok saçma! İşin ne olduğu bilinmeden milyon dolarlık proje yapacaksanız ARM kullanın diyemezsiniz.

Yabancı kaynaklarda ARM mı ATMEL mi PIC mi falan mı filan mı diyenlere çok güzel bir isim veriyorlar: FANBOY

FANBOY'luğun lüzmu yok, herkes ucuz iş yapsın, çok kazansın. Temennimiz budur.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

z

Konuyu acan olarak FanBoy nitelendirmesini doğrudan üstüme alındım.

Aşağıda verdiğim linklere gözatıp ardından da Çinlilerin neden  Rüzgar türbünü ve asenkron jeneratörler yapamadiklarini izah etmeniz gerekiyor ki sizi ciddiye alayım.

http://www.allwindenergy.com/

http://tr.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCzg%C3%A2r_g%C3%BCc%C3%BC

http://www.normenerji.com.tr/menu_detay.asp?id=9376





Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com