hi tech c derleyici ve dil önerisi

Başlatan seçili, 15 Şubat 2012, 21:35:53

seçili

https://www.picproje.org/index.php?topic=16195.15

arkadaşlar mplab hi tech c ile burdaki derleyici farklı burdaki derleyeciyi nerden indirebilirim mplab ile gelen hi tech c kurduğumda aynı kendi derleyicisi gibi çıkıyor bu linkteki proğram görüntüsü farklı nerden indirebilirim nette çok baktım bulamadım birde şimdi pıc ile başladım ilerde arm-fpga-xlınx- gibi işlemcilere geçiş yaparsam hi tech c ile yapabilirmiyim bu   hi tech c herhalde ansı c oluyor bildiyim kadarıyla tek bir dil öğrenmek istiyorum ileride tekrar hadi olmadı yeni bir dile geçmek istemiyorum şimdiden herkese teşekkürler

elektronikhobi

Alıntı yapılan: seçili - 15 Şubat 2012, 21:35:53
https://www.picproje.org/index.php?topic=16195.15

arkadaşlar mplab hi tech c ile burdaki derleyici farklı burdaki derleyeciyi nerden indirebilirim

Aslında derleyici değil geliştirme ortamını demek istiyorsunuz sanırım. Bağlantısını verdiğiniz ilk sayfada indirme bağlantıları var.

Kendi sayfasından da indirilebiliyormuş:

http://www.htsoft.com/products/hitide/index.php

Ama sayfasında yazanlara göre artık Microchip bu geliştirme ortamını desteklemiyormuş. O yüzden MPLAB IDE (geliştirme ortamını) indirmeyi tavsiye ediyorlar:

http://www.microchip.com/mplab

Alıntı yapılan: seçili - 15 Şubat 2012, 21:35:53
birde şimdi pıc ile başladım ilerde arm-fpga-xlınx- gibi işlemcilere geçiş yaparsam hi tech c ile yapabilirmiyim

PC ve minidenetleyiciler için yazılmış olan C derleyicileri her ne kadar birbirine benzeseler de aralarında bazı önemli farklar vardır.PC için yazılmış olan bir C derleyicis genellikle daha büyük olup programcıya çok çeşitli fonksiyonlar sunmaktadır (örneğin dosya açıp kapama, dosya okuma vs..) Bunun yanında mini denetleyiciler için yazılan bir C derleyicisi daha küçük olup programcıya sunulan fonksiyon sayısı da sınırlıdır.

Alıntı yapılan: seçili - 15 Şubat 2012, 21:35:53
bu   hi tech c herhalde ansı c oluyor bildiyim kadarıyla

PIC denetleyicileri için yazılmış çok sayıda C derleyicisi bulunmaktadır. Örneğin Forest Electronics firmasının sunduğu FED C, Hi-Tech firmasının ürünü olan PICC, CSS firmasının PCM ve PCW derleyicileri ve bunun gibi daha bir çokları.

Ansı C ise bir programlama dilidir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/C_(programlama_dili)

Standart C dilini öğrenmiş olan bir programcı, kullanacağı mini denetleyicinin ("micro controller") de mimarisini bildiği takdirde kolaylıkla C dilinde program geliştirebilir.

Kitap olarak da ben Prof. Dr. Doğan İbrahim'in bir kitabını okuyorum. Çok kaliteli bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Gene aynı yazarın şöyle kitapları varmış.

C ile Programlama Öğrenciler İçin
PIC C İle PIC Programlama


Bunların da başlangıç için iyi olacağını tahmin ediyorum.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."


pwm.c

öncelikle yazılım öğrenmeye ASM ile başla daha sonra C ile devam edersin. ASM bütün dillerin temelidir. bu iki dili birlite kullanabiliyorsun yani ASM takviyesi bazen lazım oluyor.

Hangi C diyeceksen o senin insafına kalmış birşey.
Hi-Tech C ve IAR iyidir ama kullanacağın işlemcinin tüm register mimarisini ezberlemek zorunda kalırsın. eğer registerlerle boğuşmak istemiyorsan CCS öğrenebilirsin ancak sadece PIC ile sınırlı kalırsın. bunun haricindeki işlemcilerede geçmek istediğine göre sana IAR diyeceğim.
karar senin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seçili

cevabınız için çok teşekkürler peki hocam ansı c ile     hı-tech c aynımıdır hı-techc ansıc enin yeni ismimi öyle bir yazı okudum yoksa bu hı-tech c sadece bir derleyicimi yoksa proğramlama dilimi eğer saçmalıyorsam   kusuruma  bakmayın kafam çok karıştı ikisinin arasındaki fark nedir  birde ıar hiç duymadım şu anda sadece pbp ile led açıp söndürme,lcd uygulaması,seri iletişim,ır alıcı verici,yaptığım bu ama pbp ilede ileriye gidemeyeceyim için kendimi geliştirmek istemiyorum yorumlarınız için çoooooooooook sağolun

gogge

HI-TECH PICC bir derleyicidir. ANSI C standartlarını destekler. PIC 16,18,24 ... serileri için ayrı derleyicileri mevcuttur. Mevcut sistem üzerine hepsini kurup kullanabilirsin. Tabi 16 serisi ile başlamanı tavsiye ederim. Eğer C biliyorsan, donanım bilgini geliştirerek çok rahat yazılım geliştirebilirsin.

Donanım mantığını tam olarak anlayabilmen için ben de ASM yi es geçme derim.

Editör olarak MPLABX kullanmanı tavsiye ederim. Şu an v1.0 mevcut. Gayet sabil çalışıyor. http://ww1.microchip.com/downloads/mplab/X/
Türkçe işeltim sistemlerinde derleme hatası veriyor. Bu sorunu gidermek için "denetim masası - bölge ve dil - biçimler" den biçimi "İngilizce (Amerikan)" seçmek yeterlidir.

drmp

arkadaşlar siz ne derseniz deyin ben  zamanında z80  mikro işlemci ile başlamıştım bu programlama olayına  ilk önce asm yi öğrendim bir çok program yazdım  daha sonra farklı dillere hobby olarak geçtim  hala kafam eser c ile yazarım kafam eser pascal ile o da olmadı basic ile   ney se sadede gelecek olursak  bu iş asm olmadan olur mu olur 
ama register olmadan olur mu hayır malesef  hangi denetleyiciye geçerseniz geçin  hangi dili kullanırsanız kullanın  registerler olmadan olmaz
c ye gelince  bir yerden başlamalısın

pwm.c

 temel c öğrendiğin zaman ansi c uyumlu derleyicileri daha rahat kullanıyorsun. sanırım olay bu.
ek olarak, mikroelektronikanın c derleyicilerini öğrenebilirsin.
http://www.mikroe.com/eng/categories/view/97/mikroc/ 
ürün yelpazesi geniş ve bolca kaynak bulunuyor ama arm derleyicisi yeni çıktığı için şimdilik az ürün var, ayrıca msp430 desteği yok. bunlar için IAR kullanıyorlar. o nedenle IAR dedim ama bunu kullanmak sanırım pek kolay değil, tabi bu öğrenemeyeceğin anlamına gelmez.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seçili

#7
arkadaşlar tafsiyeleriniz için çok sağolun mıkroc yükledim deneme yaptım gayet güzel çalışıyor sadece bundan sonra sizleri c ile öğrenmeye başladığımda bilemediyim yerde rahatsız edecem  ;D