OSC Frekansını anlık olarak öğrenebilirmiyiz?

Başlatan Mucit23, 23 Şubat 2012, 16:55:40

Mucit23

Arkadaşlar Pic İle çalışırken (16F-18F-24F vs) anlık olarak picin çalışma frekansını(clock hızını) görebilirmiyiz.? Bu mümkünmüdür.

Kabil ATICI

Teorik oarak OSC bacaklarından OSCclkout bacağı üzerinden görebilmemiz lazım. Bir ölçü aleti bağlandığında frekansa etkisini bilemiyorum.  (frekansmetre ile ölçümü için araya tampon koymak gerekebilir. eviren veya evirmeyen 74HCxx türünden bir kapı) . sonuçta pic entegrelerin harici saat girişi var. Ve config ayarlanarak çıkış olarak da verebiliyor..
Pratik bir uygulamasını gerçekleştirmedim.

Not: pic konusunda bilemiyorum ama Atmel işlemcilerde osilatörde üretilen saat sinyali paylaşımı yapılabiliyordu.
ambar7

Mucit23

Anladım teşekkür ederim. Yarın bi oscout bacağına osiloskop ile bakacağım. Bakalım neler çıkıyor. Daha önce hiç bakmadım.

aslan_korhan

Araya seri bir direnç ile bir kondensatör ( 1nF + 1K olabilir ) üzerinden skopa bağlarsan temiz bir sinüs görmen gerekir...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

mcan

Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Şubat 2012, 16:55:40
Arkadaşlar Pic İle çalışırken (16F-18F-24F vs) anlık olarak picin çalışma frekansını(clock hızını) görebilirmiyiz.? Bu mümkünmüdür.

Forumda osc frekansi ölçümü diye aratırsan zamanında kod paylaşmıştım. Picin kendisine ölçtürebilirsin osc frekansını.

Mucit23

Arkadaşlar teşekkür ederim. Dün OSC out bacağına baktım. Bi Frekans alıyorum ama düzgün değil. Birde Aslan korhanın dediğini deneyeyim. Çekebilirsem resmini çekerim.