16F628A da dahili osilatör ve dahili reset nasıl kullanılır?

Başlatan elektroacemi, 02 Mart 2012, 21:43:58

elektroacemi

Arkadaşlar pic16f628a da picbasic ile kod yazarken dahili osilatör nasıl aktif edilir....
Ayıca pic lerde dahili reset yani pic düzgün çalışmadığı zaman, donma veya herhangi bir problem olması durumunda kendini resetlediğini duydum, bunu nasıl aktif ederiz?

Ayrıca pic e gömdüğüm kodun pic üzerinden kopyalanmasını nasıl engellerim, yani pici programıra takıp okumamasını nasıl sağlarım...?

Evren KILIÇ

@ DEVICE pic16F628A                     'hangi işlemciyi kullandığımızı belirliyor
@ DEVICE pic16F628A, WDT_ON             'bekçi köpeği denilen geri plan sayıcısının aktif ediyor, WDT_OFF olursa da kapatıyor
@ DEVICE pic16F628A, PWRT_ON            'Power On Timer özelliğini aktif ediyor. Pic beslemesi belirli voltaja ulaşıncaya kadar pic reset de tutulur.
@ DEVICE pic16F628A, PROTECT_OFF        'kod koruması kapalı, açık olursa pic kopyalanamaz.
@ DEVICE pic16F628A, MCLR_OFF           'Reset bacağı iptal edilebiliyor bu picde. Dolayısıyla Pullup direncine gerek yok.
@ DEVICE pic16F628A, INTRC_OSC_NOCLKOUT 'Pic ini içindeki dahili OSC si kullanılıyor dolayısıyla kristal bağlanması gerekmez.
[email]evren1623@hotmail.com[/email]

ete

Dahili reset denilen şey Watch Dog Timer dır. Program herhangi bir nedenle bir yerde takılır veya sonsuz döngüye girer ise WDT pici resetler.
Bu nedenle sigorta ayarlarında bu seçeneği WDT_ON şeklinde ayarlamalısınız.
Bazen istemediğiniz halde program sürekli resetlenir. Bununda sebebi WDT dır. Bu nedenle kullanımına dikkat etmek gerekir. Gerektiğinde "OFF" yapılarak bu özellik kapatılabilir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

elektroacemi

WDT min açık olmasının dezavantajı var yani, peki power on reset için herhangi bir ayara gerek var mı?

elektroacemi

Alıntı yapılan: evrenk - 02 Mart 2012, 22:53:28
@ DEVICE pic16F628A                     'hangi işlemciyi kullandığımızı belirliyor
@ DEVICE pic16F628A, WDT_ON             'bekçi köpeği denilen geri plan sayıcısının aktif ediyor, WDT_OFF olursa da kapatıyor
@ DEVICE pic16F628A, PWRT_ON            'Power On Timer özelliğini aktif ediyor. Pic beslemesi belirli voltaja ulaşıncaya kadar pic reset de tutulur.
@ DEVICE pic16F628A, PROTECT_OFF        'kod koruması kapalı, açık olursa pic kopyalanamaz.
@ DEVICE pic16F628A, MCLR_OFF           'Reset bacağı iptal edilebiliyor bu picde. Dolayısıyla Pullup direncine gerek yok.
@ DEVICE pic16F628A, INTRC_OSC_NOCLKOUT 'Pic ini içindeki dahili OSC si kullanılıyor dolayısıyla kristal bağlanması gerekmez.

Ben proton kullanıyuorum derleyici olarak, bu kodlar hata veriyor ? Neden olabilir

Mucit23

Proton PicBasicden farklı bir derleyicidir. Çoğu komut birbirine benzesede farklılıklarıda az değildir. Verdiğin Yazım şekli PBP için Geçerlidir. Protonda ise Protonun kendi eklentilerindem olan Fuse Configurator programını kullanarabilirsin. Forumdan Maxim vermişti
https://www.picproje.org/index.php/topic,32231.0.html

elektroacemi

Alıntı yapılan: Mucit23 - 06 Mart 2012, 01:02:08
Proton PicBasicden farklı bir derleyicidir. Çoğu komut birbirine benzesede farklılıklarıda az değildir. Verdiğin Yazım şekli PBP için Geçerlidir. Protonda ise Protonun kendi eklentilerindem olan Fuse Configurator programını kullanarabilirsin. Forumdan Maxim vermişti

PBP nun kendi derleyicisini ücretsiz bulma şansım var mı? programın tam adı ne ?

elektroacemi

Alıntı yapılan: Mucit23 - 06 Mart 2012, 01:02:08

Bunu yaptım ama kod koruma sigortası Fuse Configurator de yok, nasıl kod koruyabilirim

Mucit23

h13

merhaba ben microcode da derlediğim hex dosyalarını Usburn programıyla 16f628a'ya dahili osilatör seçerek atıyordum bilgisayarı tekrar kurdum aynı işlemi yapıyorum ama dahili osilatör çalışmıyor.mesela
TRISB=0
DONGU
HIGH PORTB.0
PAUSE 50
LOW PORTB.0
PAUSE 50
GOTO DONGU
GİBİ BİŞEY YAZDIĞIMDA LED SADECE YANIP KALIYOR. daha önce çalışıyordu.
ne olabileceği konusunda fikri olan varsa şimdiden teşekkürler..

med

16F628 de 4Mhz ic osilator kullanmakla XT kristal kullanmak devrenin calismasini nasil etkiler?
Ayrica 12f675 icin de 4MHz ic osilator secmekle 4MHz XT kristal kullanmak arasinda bir fark var midir.
Devre hangisinde daha kararli calisir acaba

Saygilar
Önyargıları parçalamak ATOMU parçalamaktan daha zor. Einstein

lordsandman

Dahili osilatörlerin doğruluğu %10 civarında. XT osilatörler ise %1-3. Ayrıca dahili RC osilatörler sıcaklık gibi çevresel faktörlerden daha çok etkileniyor. Dolayısıyla hassas zamanlama gerektiren uygulamalarda harici osc kullanmakta fayda var. Zamanlamanın önemli olmadığı uygulamalarda iki osilatör arasında fark yok