120V AC akım güç hesaplama

Başlatan elektronikhobi, 13 Mart 2012, 15:34:59

elektronikhobi

Aşağıdaki resim 120VAC akım için gerilim zaman grafiğinde dalga şeklinin ilk 1/10 saniyesini gösteriyor.

Gerilim 120 * sqrt(2) * cos (2 * π * 60 * t) Volt. Eğer bu gerilimi 110.0Ω'luk bir dirence uygularsak, direnç zamanla değişen bir güç harcayacaktır.

Watt olarak direnç tarafından kullanılan gücün tepe değeri ("peak power") nedir?

Direnç tarafından kullanılan ortalama güç nedir? (Dalganın bir çevriminin integrali alınarak ortalama güç hesaplanabilir)

Evet arkadaşlar tüm alıştırmaları yaptım. Bir tek bu kaldı. Yorumlarınızı bekliyorum.

Eğer mümkünse güç hesaplamada integralsiz çözüm olsun lütfen  ::)
Hükmedemediğiniz bir hayat için, bir dünya için, bu kadar fırıldak olmanın anlamı yoktur.

Düz yaşayacağız, dik duracağız, doğru gideceğiz.

GreeN

Watt olarak direnç tarafından kullanılan gücün tepe değeri ("peak power") nedir? Hadi bu [120*sqrt(2)]^2/110 olsun.

Direnç tarafından kullanılan ortalama güç nedir? (Dalganın bir çevriminin integrali alınarak ortalama güç hesaplanabilir)

Ama bu ne demek anlamadım , cevap 0 'mı ? Edit : bu zaten aşağıdaki hesabı veriyor ?

Ueff= 120 Volt , (sinüsoidal olduğu için tepe değer / sqrt(2))

P= U^2/R = 1440 / 11 w. (bu dirençte harcanan güç)
Terörü Lanetliyoruz.

elektronikhobi

Alıntı yapılan: GreeN - 13 Mart 2012, 17:02:03

Ama bu ne demek anlamadım , cevap 0 'mı ? Edit : bu zaten aşağıdaki hesabı veriyor ?

Evet haklısınız :) Aynı değeri veriyor.

Açıklamalardan sonra biraz da başka kaynaklardan bakarak  nasıl yapıldığını anladım. Teşekkürler..

İlk soruda:

Gerilim = 120 * sqrt(2) * cos (2 * π * 60 * t)

f(x) = cos (A) işlevinin en yüksek değeri de 1 olduğu için:

Gerilimin en yüksek değeri: 120 * sqrt(2) * 1 oluyor.

P = V^2 / R 'den gücü hesaplayınca sonuç 261.818181818 oluyor.

İkinci soruda:
İşlev sinüs şeklinde olduğu için  nin karekök ortalaması

Buradan ortalama gerilim 120V oluyor.

Sizin de gösterdiğiniz gibi P=V^2/R'den sonuç 130.909090909 watt oluyor.

Hükmedemediğiniz bir hayat için, bir dünya için, bu kadar fırıldak olmanın anlamı yoktur.

GreeN

Alıntı Yapİşlev sinüs şeklinde olduğu için   nin karekök ortalaması

Buradan ortalama gerilim 120V oluyor.

"Ortalama" tabirini gerilim için yanlış kullanıyorsun .(güç için kullandığın ortalama değer hesabını gerilim için de ya istersen ne demek istediğimi anlarsın.)
Sinüsoidal bir eğride ortalama değer 0 çıkar. gerilim için efektif (etkin) değerden bahsedebilirsin. Bu basit olarak Ueff=Umax*0.707 dir .
Terörü Lanetliyoruz.

elektronikhobi

O zaman gerilimin karekök ortalaması ("root mean square of voltage") ya da kareli ortalaması ("quadratic mean") diye bir tabir kullanmak gerekiyor sanırım.