Bilgisayar güç kaynağı

Başlatan vurkacoglu, 03 Ağustos 2004, 00:08:09

vurkacoglu

Selam arkadaşlar. bende eski kasamdan söktüğüm eski bir güç kaynağı var ve ben bunu kullanmak istiyorum. Ama sorun şuki nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yani bu alet öle fişe takınca hemen çıkışlara 12v ve 5v vermiyo. Ana karta giren kablolardan mor olanında 3.9v ve yeşil olanında da 5v var. Mor kabloyu şu anda rengini tam olarak hatırlamadığım bir kaç kabloyla 10k lık pot üzerinden bağlayınca 5 v çıkışlarını çalıştırmayı başardım. Ama 12v luk çıkışlar çalışmadı. Yeşil kabloyuda aynı yöntemle diğer kablolara bağlamaya çalıştığımda kablonun tekine dokundurur dokundurmaz 13 dan büyük bi değer alıyorum ama  güç kaynağından garip sesler geliyo. tırsıp çekiyorum.
sanırım sorunumu anladınız. bu işin nasıl yapılacağını bilen var mı?

benmrtild

arkadas o elindeki eski tip at güc kaynagı ise eski ve bozuk bi hd veyaya cd rom tak aca bilirsen kabloların takıldıgı yer olan pcb nin yazılarına bak ---pg-- yazan ucu voltaj ver bu genelde +5v olur buda bordun voltajların tamam olduguna işarettir  sana şimdiden kolay gelsin.

vurkacoglu

Alıntı yapılan: "benmrtild"arkadas o elindeki eski tip at güc kaynagı ise eski ve bozuk bi hd veyaya cd rom tak aca bilirsen kabloların takıldıgı yer olan pcb nin yazılarına bak ---pg-- yazan ucu voltaj ver bu genelde +5v olur buda bordun voltajların tamam olduguna işarettir  sana şimdiden kolay gelsin.

teşekürler.
AT değil ATX güç kaynağı. Kendini kapatabilenlerden. Zaten 5 volt la sorunum yok ben 12 volt alamıyorum.

z

SMPS ler voltaj cikislarinin  bosta olmasi durumunda sapitabilir. Bu yuzden cikisi yuklemeyi dene. 5v ve 12v hatlarindan biraz akim asilmayi dene sorun kalkacaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

vurkacoglu

Alıntı yapılan: "bunalmis"SMPS ler voltaj cikislarinin  bosta olmasi durumunda sapitabilir. Bu yuzden cikisi yuklemeyi dene. 5v ve 12v hatlarindan biraz akim asilmayi dene sorun kalkacaktir.

İyi diyonda aslına bakarsan biraz da tırsıyom durduk yere güç kaynağını yakmak yani pek hoş bişi olmaz. Hani şçyle bu işi daha önce denemiş ve başarmış birini nasıl yaptığını öğrensem fena olmayacak. Çünkü 12v luk çıkış almaya çalıştığımda gelen garip sesler ark sesi gibi diyebirim.

z

Sen dedigimi yap, insallah 12V hattini kisa etmiyon.

Bazi kaynaklar cikislardan birinin kisa devre olmasi durumunda direk korumaya gecerken harekete gecmek icin kaynagi kapatip acmak gerekir.

Bazilari da  korumaya gecer ardindan bir sure sonra tekrar calismayi dener bir daha korumaya gecer.....  Buda kaynaktan tik tik tik ses cikmasina neden olur. Senin kaynak hissss ses yaptigina gore yuk istiyor.

+5V olusutugu anda +12 de olusur. PC guc kaynaklarinda +12 yi on -off yapan bir duzenek genelde olmaz. (?)

+5v olusmasini saglayan kablolari bulmussun isi cozmussun zaten.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

linkteki makaleyi bilgi açısından okumanızı öneririm
http://www.cizgi.com.tr/makaleler/nedir/atxuyari/
şema falanda isterseniz ftp sitesinden bakın diyecektim kapatmışlar

ahmetu

atx power supplylerin yeşil ve gri kablolarını kısa devre ettiğiniz müddetçe power supply tüm çıkışlarını on yaparak çalışacaktır, power supply 220v şebekeye bağlı ve on konumunda iken fakat çıkışlarında gerilim olmadığı zamanlarda sadece 5v stand by gerilimi üretir (mor renkli kablo) bu gerilimle anakartın üzerinde bilgisayarı uyku modundan çıkarmak için gerekli devreler beslenirler bu devrelerde aynı sizin iki kabloyu kısa devre etmeniz gibi yeşil ve gri uçları birbirine kısa devre eder ve bilgisayarınız çalışır bu arada bunalmışın dediği konu doğru switch mode power supplylerin bir kısmı çıkışta yük olmazsa çalışmazlar ben test için 12v araba ampülleri kullanıyorum az önce bahsettiğim 5v standby'ın verebileceği max akım 1 amp dir dikkat buna güvenip power supply'e fazla yüklenmeyin ilk önce 7805'in çıkışına bağlı kondansatör patlıyor 1-2 sn sonra 7805, 7805 gidince genelde verdiği tepki girişindeki gerilimi aynen çıkışa vermek aman dikkat!!!!

Erkan Gench

şu an önümde bir atx power var bunu masamdaki aletleri çalıştırmak için kullanıyorum. atx kaynaklarda renkler standarttır mor kablo dediğiniz ahmetunun dediği gibi standby durumunda beş volt veren hat. normalde sizin burayla bir işiniz olmaması lazım. yaptığınız bütün bağlantıları kesin ve yeşil kablo ile şaseyi kısa devre edin kaynak bozuk değilse kasa fanı çalışmaya başlıyacaktır.

sarı hat +12v mavi hat -12v siyah şase kırmızılar +5v turuncular 3.3v

eğer buna rağmen çalışmıyorsa veya kısa devre sesi geliyorsa sanırım kaynak bozuktur.
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

vurkacoglu

Alıntı yapılan: "Erkan Gench"şu an önümde bir atx power var bunu masamdaki aletleri çalıştırmak için kullanıyorum. atx kaynaklarda renkler standarttır mor kablo dediğiniz ahmetunun dediği gibi standby durumunda beş volt veren hat. normalde sizin burayla bir işiniz olmaması lazım. yaptığınız bütün bağlantıları kesin ve yeşil kablo ile şaseyi kısa devre edin kaynak bozuk değilse kasa fanı çalışmaya başlıyacaktır.

sarı hat +12v mavi hat -12v siyah şase kırmızılar +5v turuncular 3.3v

eğer buna rağmen çalışmıyorsa veya kısa devre sesi geliyorsa sanırım kaynak bozuktur.

Dediklerinizi bi deneyelim bakalim sabah olunca. şimdilik sigortalar saglam kalsın geceyarısı neme lazım. Yanliş bi kablo ve uğraş dur.

Herkese yardımlari için teşekkürler.
Bu arada güç kaynağının fanı yok. yani önceden vardı ama yandı. Ama güç kaynagı saglam bu haliyle ben onunla bilgisayar çalıştırıyordum.
bakalım bendeki eski hoparlörleri 12 voltluk yük olarak beğenecek mi?

byka

bu semada dan anlasılacagı gibi  ''PS-ON'' pini ni ''0'' a cekersen power ın calısır

http://www.pavouk.comp.cz/hw/en_atxps.html

DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

biteker

arkadaşlar ben bilgisayarımı açtıktan sonra disket sürücünün power kablosundaki kırmızı ve siyah uçları bir lede bağladım ama led bozuldu daha sonra bir de pic e bağlayıp çalıştırmayı denedim ama pic in bırakın bozulmasını üzeri bile çatladı benim sorum ise kasanın içindeki 5v u nasıl kullanmalıyım ki herhangi bir malzeme daha yakmayayım

sezgin05

Bilgisayar powersuply'si ile ben bir deney seti yaptım.Bu deney setinde ihtiyacım olan bütün voltajlar var.+-5 volt/+-12volt/3,3vol gibi hiçbir tadilat yapmadım.Çalıştırmak için yeşil kabloyu siyaha bağlıyorum.Picli devrelerdede kullanıyorum.Biteger'in devresindeki arıza belki statik elektrik olabilir.

es-es

Statik elektrikten ziyade pic'i bozan yanlış bağlantıdır büyük bir olasılıkla. Eğer powersupply nin +5v'u pic üzerinden kısa devre oluyorsa parçalanması oldukça normal. bilgisayar powersupplylerinin 5v'u oldukça yüksek akımlı çünki.

MakinisT

arkadaşlar bitekerin yaşadığı sorunu bende yaşadım
mesela led i direk bağlıyorum yanıp sönüyor ve led meftah :)

aynı şekilde pic ide bağlıyorum oda yandı yandı demekte az, patladı :)
üzerinde çalıştığım işlerde yüksek akıma ihtiyaç duyuyorum power supply bu açıdan yüksek akımlı maliyeti ucuz ve aynı zaman pratik fakat bir türlü istediğim gibi kullanamadım

sorun neden kaynaklanabilir..
görüşlerinizi bekliyorum..

herkese çalışmalarında başarılar..