dtmf projesindeki zil sayma problemi

Başlatan POWER, 08 Nisan 2012, 10:50:40

POWER

Arkadaşlar,
ete hocanın dtmf projesini cep telefonu için yaptım.herşey iyide zil sayma bölümünde bir tutarsızlık var.çok uğraştım ve üstesinden gelemedim.yaptığım bağlantı resimde olduğu gibi.

bunlarda proğram satırları,
BASLA: 

if HAT=0  then
   while HAT=0
       pause 1
   wend
    SAYAC=SAYAC+1
IF SAYAC=4 THEN
    SAYAC=0
    ROLE=1
ENDIF 
ENDIF
    GOTO BASLA
hatayı bulabilmek için diğer satırları iptal ederek bu hale getirdim.resimde görüldüğü gibi opto yerine buton bağladığım zaman hiç bir problem yok.proğram olması gerektiği gibi çalışıyor.butonu iptal edip telefon zil sesini opto aracılığıyla bağladığım zaman,bazen telefon 1 sefer çaldığında led yanıyor bazen 4 adet çaldığında led yanıyor.yani ortada bir tutarsızlık var.bunu çözmek için çok uğraştım fakat çözemedim.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
TB6BKG

kudretuzuner

Merhaba
Optonun led direnci bana göre biraz fazla 220 ohm ile 470 ohm arası ile bir deneseniz?Kolay gelsin.
Amatör

kudretuzuner

Amatör

fofo

opto cep telefonundan etkilenebilir.

vatandas30


ben çok önceden çalma işini bu şekilde çözmüştüm. bir deneyin.

forsa1975

Yıldırım Ak'ın Akıl defteri diye bir dökümanı vardı. Bu konularda çok güzel denenmiş devreleri var. Bulabilseydim gönderecektim.

kudretuzuner

Amatör

POWER

#7
katkıda bulunan tüm arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim.
vatandas30, öncelikle senin verdiğin şemayı denedim.öncekine göre iyi ama tam anlamıyla tutarlı çalışmıyor.yine zaman zaman çalma sayıları tutmayabiliyor.yani bazen 1 çalmada çağrı kabul ediliyor bazen 3 çalmada bazende pas geçiyor yani çağrı kabul edilmiyor bu işin ön kötü tarafı.oysaki gelen her zil sesinde portb.0 pini +5v çekiliyor.bahsedilen akıl defterini indirdim ve inceledim fakat bana çare olabilecek bir şey bulamadım açıkcası.işin kötü tarafı osilaskop imkanım yok.cep telefonundan gelen sinyalin durumunu görebilseydim çare bulmak daha kolay olurdu herhalde.henüz çözüm bulamadım malesef.
TB6BKG

vatandas30

öncelikle telefonun hoparlörünü sök, sonra dene. hoparlöre gelen gerilim zaten 2 V. civarında olması lazım. hoparlör devrede iken biraz güç kaybı olur. benim verdiğim bağlantıda kondansatör ve direnç değerini değiştirerek sonuca ulaşabilirsin. sonuçta ses sinyali dalgalı. kondansatör tek parça halinde algılanmasını sağlıyor.

POWER

deneme yaptığım telefon ericson a1018 diye bir model.gelen zil sesi hoparlörden çıkmıyor zaten.ayrı bir parçası var.yani buzzer türü bir şey.zil sesini o veriyor. bu parçayı en başta sökmüştüm zaten.
TB6BKG

vatandas30

tamam. bende 3310 la yapmıştım. onda da ayrı bir parça.

POWER

sizdede böyle sorunlar olmuştu anladığım kadarıyla doğrumu?
TB6BKG

vatandas30

evet. tam olarak çalma sesini pice veremiyordum. deneme yanılma ile böyle bir sonuca ulaştım.

Mucit23

@power. Titreşim motorundanda alabilirsin. Bildiğim kadarıyla titreşim motoruna PWM uygulanmaz. Ama hoperlörden farklı tonlar  çıkarmak için PWM uygulanıyordur. Bu sorun yapabilir.
Gerçi Telefon çok eskiyse titreşim motoru büyük ihtimal yoktur.

ete

Programdaki mantık tamamen kablolu telefonlarda zil çalma prensibine göre yazılmıştır. Voltaj seviyeleride ona göre düşünülmüştür.
Zil sesi var iken Hat=1 olur, kesilince hat=0 olur. Program zilin kesildiği anı yakalamaya çalışır ve böylece gelen çaldırma sinyalini sayar.
Bu durumda sistemi cep telefonuna  uyarlamak için yapılması gereken şey uygun bir zil sesi ayarlamak yani arada bir kesilen normal eski telefonlar gibi çalan bir zil sesi mükemmel olurdu. İkinci yapmanız gereken şey ise hat sinyalini yada ses sinyalini pic'in anlayabileceği seviyeye getirmek olacaktır. Cep telefonunda sinyal hoparlör üzerinden alındığı için seviye epeyce düşük olacaktır. Bu kısımın gerekirse kuvvetlendirilip pic'e verilmesi sorunu çözecektir.
Diğer bir konu ise cep telefonunda zil saydırmaya pek gerek olmamasıdır. Bu sistemi yapıpda benden yardım isteyenlerin hemen hepsi zil sayma özelliğini kullanmadılar. Hattın bir kere HIGH olması telefonun açılması için yeterli sayıldı. Sende aynı şeyi yapabilirsin. Zil saymanın mantığı şuna dayanıyor. Kablolu telefonu aynı zamanda normal haberleşme içinde kullanacak isen ilk çalışta sistemin açılması uygun olmaz. Halbuki evdesin ve telefon çaldı. En fazla 3 çalışta sen telefonu eline alabilirsin.Böylece sistem 4-5 çalmadan sonra devreye girecek ise evde olmadığın zaman kullanımda bir sorun teşkil etmez. Ama evde isen kontrol mekanizması mümkün olduğunca çok zil adedi ile devreye girmelidir.
Cep telefonunda zaten telefona tadilat yaptığın için o telefonu artık haberleşme amacı ile kullanamazsın demektir. Bu nedenle zil saymaya gerek yok diyorum.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com