Ders notları özetleri

Başlatan elektronikhobi, 28 Nisan 2012, 15:02:44

elektronikhobi



Ya arkadaşlar bu gün MIT'nin 6.002x yarı dönem sınavından A aldım!  :D

Gerçekten neredeyse 1 haftadır iyi çalıştım. Bu durumda eğer 5 haftalık ödevleri yaparsam toplam 56 oluyor. Yani sertifika almayı garantilemiş gibi oldum :)

Bu arada sorduğum sorulara cevap veren arkadaşlara çok teşekkürler. z, vitruvius ...
Daha da bir sürü arkadaş olabilir ama ilk planda aklıma gelenleri yazdım. Özellikle z arkadaşımız konunun en püf noktasını bulup çözümü gösterebiliyor  ;)

Hatta cevabını verdiğim soruların bile faydası oldu. Örneğin bir arkadaş ve değil kapısı ile nasıl tersleyici yaparız diye sormuştu. Bu soru yarı final sınavında çıktı..

Burada ders notlarının özetinin bir kısmını sayfama koymuştum. Merak edenler bakabilir:

http://www.ehobi.org/lecture_1_2.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_3_4.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_5.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_6_7.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_8.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_9.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_10_11.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_12.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_13_14.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_15.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_16.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_17.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_18.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_19.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_20.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_21.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_22.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_1to12.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_13to20.pdf
http://www.ehobi.org/lecture_13to22.pdf
http://www.ehobi.org/midterm_exam_r.pdf

The Gariban

#1
Tebrik ederim.
Bu notları türkçeye çevirmeyi sesli anlatmayı,sayfalara konuyu izah eden animasyonları eklemeyi düşünmezmisiniz? Bildiğim kadarıyla sizin asıl uğraşınız oyun programlama,uzmanlığı bu olan biri için bu tür görseller eklemek hiçde zor olmasa gerek.
Pekçok elektronik meraklısına çok güzel bir kaynak olur.Her bölümün sonunada ağır matematiğin ne anlattığınıda izah ederseniz amatör olanlarda faydalanır.

elektronikhobi

#2
Teşekkür ederim  :)

Meslek olarak bilgisayar programcısıyım. Ankara Üniversitesi mezunuyum. Oyun programlamayla da şöyle ucundan köşesinden uğraşıyordum.

Daha sonra elektronik rasat istasyonu gibi çalışabilecek bir devreye ihtiyacım oldu. Dedim ki bunu ben kendim yapayım. Oradan elektroniğe bir merak sardım 7-8 aydır ilgilenmeye başladım.

İlk zamanlarda  neredeyse Eskişehir'deki elektronikçiler beni artık neredeyse kovacaklardı :) Çünkü en basitinden örneğin bir lcd panel üzerine yazı yazmayı, ışığını yakmayı beceremiyordum. Daha sonra PIC C ile Sıcaklık Projeleri isimli bir kitap aldım. Ve bu kitabın bana çok faydası oldu. Ama gene de sonlara doğru bir kaç projede takıldım. Bu konuda aynı zamanda kitabın yazarı olan Yakın Doğu Üniversitesinden Prof. Dr. Doğan İbrahim hocanın çok faydası oldu. Kendisi sağolsun sorduğum tüm soruları cevapladı.

Sonra düşündüm ki böyle olmayacak. En iyisi konuyu en başından öğreneyim. Sonra Çizgi Tagem'in hazırlamış olduğu Sayısal Devreler kursuna katıldım. Şöyle pratik bir şeyler yapabileyim diye de Make Electronics isimli bir kitap var onu aldım. Tam işte bu kitaba başlıyordum MITx 6.002x kursunun açıldığını öğrendim. Sonra bu kursa başladım. Neyse lafı biraz fazla uzattım galiba  ::)

Kurs bittikten sonra sadece bu dökümanları elle yazıp Türkçe'ye çevirmeyi düşünebilirim. Çünkü bu gün kendime tatil verdim ama yarından sonra tekrar yoğun bir tempoyla çalışmaya devam!  :D

Ama yeni başlayan arkadaşlara faydası olur mu bilemiyorum açıkcası. Çünkü bu notlar, ders notlarının özeti. Çünkü ben bu ders notlarını kendim yazarak çalışıyorum. Her hafta 20 sayfa yazıyorum. 8 haftada 120, kursun tamamı için 300 sayfa ediyor  ;)

Ama bu notlar zaten bu konuları bilen arkadaşların işine yarayabilir. Şu formül neydi bir bakayım diye açıp bakabilirler. Onlar da zaten burada anlatılanları anlayacak kadar çat pat ingilizce biliyordur.

Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem eğer temel seviyede yabancı dilleri varsa direkt olarak kursa katılmaları. Benim bildiğim Türkiye'den sadece 2 tane arkadaş vardı. Ama sonra ne yaptılar bilmiyorum. Bir tanesinin kursun başlangıcından sonra hiç mesajını görmedim.

Ya da ders kitabı alınıp okunabilir.

http://amzn.com/1558607358

Ama işte bahsetmek istediğim bu 973 sayfa bir kitap  :D

Ben de daha önce bu konuları bilmeyen birisi olarak kendi deneyimlerinden şöyle söyleyebilirim. Örneğin işte her dersten önce şu şu bölümler okunsun deniliyor. Ama ben hiç dersi dinlemeden anlayamıyorum. Ama dersi dinledikten sonra artık kitaptaki diğer alıştırmaları çözebiliyorum. Hem de bazen derste anlatılmayan konunun daha derinlemesine noktalarını öğrenebiliyorsunuz.

Matematik noktasına gelince birinci, ikinci düzey türev ve tümlev hesaplamaları, yüksek matematik başlı başına bir dönem verilen dersler. Ben de eskiden liselerde türev integral anlatılırdı. Bir de şansımdan dershane hocası Boğaziçi Üniversitesinde 28 yaşında Yrd. Doç. mi öyle birisiydi. Oradan aklımda kalanlarla yapabildim.

Özet olarak demek istediğim burada anlatılanları anlayabilmek için Profesör Agarwal gibi 64 çekirdekli bir işlemci tasarlamış, hatta şimdiye kadar dinlediğim hocalar arasında en beğendiğim, zevkle dinlediğim bir hocadan ders almak gerekiyor ki konu anlaşılsın.

Belki şöyle bir şey yapılabilir. MIT'den izin alınıp ders dökümanları, dersler Türkçe'ye çevrilebilir. Ama bu da takdir edersiniz ki bir ekip işi. Belki Çizgi TAGEM gibi bir ekip bunu yapabilir.

Not : Bir de ben bu mesajın başlığını direnç olarak seçmiştim ve genel sohbet bölümüne açmıştım  ;)

MC_Skywalker

Bende bu kursa kayıt olup kursun başladığını unutanlardanım. Bugün bu başlık ile hatırladım.

Dersleri takip etmeye başladım. Bu kursun kitbını alacak iken hasbel kader Definitive Guide to the ARM Cortex-M3 kitabını alıp okumaya başladım.