Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

analog secici devre

Başlatan fuzulidark, 11 Mayıs 2012, 12:00:29

fuzulidark

Arkadaslar oncelikle merhaba

Universite son sinif ogrencisiyim bitirme tezim ile ugrasiyorum. Sıkıntı yaşadığım nokta ise; elimde k tipi thermocouple 4-20ma amper veren bir sensor ve pt100 var. pic ile bu verileri okuyup bilgisayara yazdırmam gerekiyor. Fakat picin bütün adc bacaklarını kullanmam gerekiyor. bu nedenle ayrı ayrı kullanmıyacağım. Asıl sorun bu noktada başlıyor. Tek giriş olacak bu tek girişe seri olarak 4-20ma to 0-5 volt, k tipi thermocouple devresi ve pt100 devresi olacak ama sensörün girdiği ucta seçici birşey olması gerekiyorki devreye giren sensörün hangisi olduğunu algılayıp onunla ilişkili olan devreyi aktif ederek pic'in bacağına bilgi gitmesi sağlanmalı. İşin açıkçası 3 anahtarli manuel bir röle kullanarak yapmayı planladım fakat hocalar projeyi bu şekilde istediler. Bunun devamı olarakta hangi devre kullanılacağına göre pic'e bilginin gitmesi ve pic'in o devreyle ilgili programı aktif etmesi gerekiyor. Bu sekildeki bir sistemde seçiciliği nasıl sağlayabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden

taso

PCF8591   proteustan baktım 4 analog inputu var 3 tanede cıkışı :)

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD7997_7998.pdf    8 AI multiplexer

devre dediğini deanalog inputların devreleri olarak kabul ediyorum ve sunu soluyorum i2c haberleşmeli chipler

yanı devrenın hangisi olduğunu bilmene gerek yok hangisini okuyacagını soleyeceksın.

fuzulidark

Alıntı yapılan: taso - 11 Mayıs 2012, 15:00:27
PCF8591   proteustan baktım 4 analog inputu var 3 tanede cıkışı :)

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD7997_7998.pdf    8 AI multiplexer

devre dediğini deanalog inputların devreleri olarak kabul ediyorum ve sunu soluyorum i2c haberleşmeli chipler

yanı devrenın hangisi olduğunu bilmene gerek yok hangisini okuyacagını soleyeceksın.

Peki hangi cihazin takildigini otomatik olarak algilanmasini saglayabilirmiyim. Yani aslinda asil demek istedigim hangi cihazin baglandiginin algilanmasi ve o cihaza ait devrenin aktif hale gelmesi devaminda bunun bilgisinin gitmesi ve pic in bu devreyle ilgili programi calistirmasi.

z

DC201, CD4051, CD4052, CD4053 gibi genel amaçlı mux çiplerine bir bak.

Bu çipler üzerlerinden akım akıtmaya müsait değiller. Bunu da gözönünde bulundurmanda fayda var.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

taso

Alıntı yapılan: fuzulidark - 11 Mayıs 2012, 15:29:19
Peki hangi cihazin takildigini otomatik olarak algilanmasini saglayabilirmiyim. Yani aslinda asil demek istedigim hangi cihazin baglandiginin algilanmasi ve o cihaza ait devrenin aktif hale gelmesi devaminda bunun bilgisinin gitmesi ve pic in bu devreyle ilgili programi calistirmasi.

bu söylediğinden bişey anlamadım

devreden kastını biraz acıklar mısın? otomatik olarak takılan sensoru mu anlayacak yoksa sen devre devre sensorleri mi yapacaksın

fuzulidark

Alıntı yapılan: taso - 11 Mayıs 2012, 16:48:02
bu söylediğinden bişey anlamadım

devreden kastını biraz acıklar mısın? otomatik olarak takılan sensoru mu anlayacak yoksa sen devre devre sensorleri mi yapacaksın

otomatik olarak takilan sensoru algilayip takilan sensor ile ilgili olan devreden akim gecmesini saglayarak devrenin tamamlanmasini saglayacak bir devre yapmak istiyorum.

taso

yapılmaz değil ama bir çok sorunu çözmen gerekecek

mesela 0-10v yada 0-5 okuma yaparken aynı uca akım veren bir sensor takarsan okuma yapamayacagından 500 yada 250 ohm direc ile paralel baglaman lazım

yada aynı uca ptc yada ntc takarsan üzerine gerilim düşürüp bunu okuman lazım ,  daha okumada daha sıkıntı yaşarken tahmin ederek çalışacaksın tahmin diyorum olaya chip gözünden bakmak lazım

chip sonuçta adc ucuna gelen gerilime bakar.  hepsi için ayrı ayrı devre kurup bunları sıra ile adc'ye verip hangisinde gerilim oluşuyor ise  heh budur demek lazım riskli :) ve cok zahmetli olacak

ben buna benzer bisey yapmak üzereyim ancak ekrandan seçtireceğim takilan sensörü

fuzulidark

Alıntı yapılan: taso - 11 Mayıs 2012, 17:39:54
yapılmaz değil ama bir çok sorunu çözmen gerekecek

mesela 0-10v yada 0-5 okuma yaparken aynı uca akım veren bir sensor takarsan okuma yapamayacagından 500 yada 250 ohm direc ile paralel baglaman lazım

yada aynı uca ptc yada ntc takarsan üzerine gerilim düşürüp bunu okuman lazım ,  daha okumada daha sıkıntı yaşarken tahmin ederek çalışacaksın tahmin diyorum olaya chip gözünden bakmak lazım

chip sonuçta adc ucuna gelen gerilime bakar.  hepsi için ayrı ayrı devre kurup bunları sıra ile adc'ye verip hangisinde gerilim oluşuyor ise  heh budur demek lazım riskli :) ve cok zahmetli olacak

ben buna benzer bisey yapmak üzereyim ancak ekrandan seçtireceğim takilan sensörü

aslinda 3 devrede cikisinda 0-5V arasi bir gerilim degeri verecek. benim istedigim takilan sensore gore hangi devrenin secilmesi gerektigine karar veren bir devre yapmakti.  Mumkunse bu sekilde yapmak istiyorum. Bunun haricinde bende ekrandan sectirecegim. ekrandan sectirmek derken lcd ile mi pc ile seri port uzerinden mi yapmaktasiniz?

fahri-

Arkadaş, profesyonel sıcaklık kontrol devreleri gibi yapmak istiyor. Omron un böyle bir kontroller ı var. hangi sensörü takarsan tak (pt100,pt1000, herçeşit termocouple) hangi sensör takıldığını otomatik anlayıp ona göre davranıyor.