Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

RL-ARM RTX

Başlatan demket, 11 Mayıs 2012, 12:13:14

demket

S.A. arkadaşlar, bildiğim kadarıyla RL-ARM, RTX (kernel) - TCP - CAN - USB yi içermekte. Örnekleri incelerken mesela Telnet örneğinde RTX ile ilgili bir şey göremedim. Acaba bu örnekte kullanılmamışmıdır. Yoksa RL-ARM varsa RTX de var demek midir?

Seri ethernet çevirici yapmayı istiyorum fakat bunu RL-ARM ile yapmayı istiyorum. Tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Selamlar,

demket

RL-ARM ve RTX le uğraşan yok mudur.

alper06

Hocam şimdi şöyle.
Ben LPC2366 ile çalışmıştım zamanında.

Keil' de RL-ARM ek kütüphane olarak geliyor. Burada SD-MMC, USB, Ethernet için kullanışlı kütüphaneler var. Para ile satılıyor. Lisans istiyor.

RTX de KEIL'in uyduruk bir RTOS uygulaması. Keil ile beraber standart olarak geliyordu.

Yani telnet  varsa RTX olacak şartı yok.
Ayrıca RL-ARM kodları telnet değil de TCP-IP kütüphanesi olarak geçiyordur galiba.

Dostum sen yinede bu yazdıklarımı başka kaynaklardan doğrula. Üzerinden çok zaman geçmişti.

alper06

Alıntı yapılan: gerbay - 11 Mayıs 2012, 20:36:10
@alperodabasi,

Hocam RTX e de uyduruk bir RTOS dediniz ya, ben de size BRAVO! diyorum..  Adamlar fıstık gibi yazmışlar, nesini beğenmediniz? Hangi RTOS ları kullandınız şimdiye kadar da RTX e bunu söyleyebiliyorsunuz?

(Bu arada, RTX standart olarak gelmiyor, ayrı lisansı var ve ayrıca para ile satılıyor)


Hocam çok ağır konuştun :)
RTX bir OS olabilir ama RTOS olarak çok dandik. Gerçekten.
Bunu şimdi şöyle deniyoruz.

MCP bordumuzda LPC'nin Analog Output çıkışından 1kHz' de sinus dalga oluşturacak şekilde RTX'de bir kod yazıyoruz. Bu çıkışı ufak bir speaker bağlayıp dinliyoruz. 1KHz'lik tonu  duyuyoruz.
Daha sonra bu program parçacığının içine çıkış ledlerini belli aralıklarda yanıp sönmesini sağlayacak bir kod parçaçığı daha atıyorum. Ve spearkerdaki sesi dinliyorum. 1KHz'lik sinyal gitmiş yerine daha kalın bir ses daha düşük frekansda çıkış üretiyor.
Bu durum RTOS'un mantığına aykırı.  RTX işini tam olarak yapabilen bir RTOS değil. Sadece Task Switching yapabilen bir OS'dir.

Gelelim benim RTOS geçmişime...
Şu an Canada'lı Micrium ile çalışıyorum. Tavsiye ederim.
Bundan önce QNX ve Embedded linux deneyimlerim oldu.

http://www.kalinskyassociates.com/
Bu amcam dünyanın RTOS konusunda en meşhur adamıdır.
Aramızda para toplayıp getirelim dinleyelim.  Değiyor valla :)


demket

Embedded linux te ne gibi sıkıntılar bizleri bekliyor?

Tecrübelerinizi aktarırsanız bizlerde aynı sıkıntıları yaşamayız.

faltun

Bir önceki projemde Keil ve RTX'i ARM Cortex-M3 üzerinde kullanmaya başlamıştık. Keil derleyicisi C++ kodlarını hatalı!!! derlemenin yanında embedded C++'ye bile yeterli destek veremiyordu. Keza RTX'de tasarımınızı daha sade ve daha task yaratarak yapmanızı sağlayan event chaining gibi bir mekanizmayı desteklemiyordu. Keil'in sorunlu desteğinden dolayı ya uygulamayı C'ye geçirecektik yada başka birşey.

Keil'den IAR'a geçtik ve iyi bir C++ derleyicisi nasıl olurmuş gördük. RTX'den de ThreadX'e. ThreadX biraz pahallıydı ama ortaya çıkardığımız ürün birçok rakibini devirdi parasını çoktan çıkardı... uC bende de RTX'den daha iyi&güvenilir olmasının yanında bir picokernel'e para vereceksem tekrar ThreadX'i seçerdim. Sırf event chaining ile task sayımız 1/3 oranında azaldı, yazılımın basitleşmesini saymıyorum bile.