Robot yarışmalarında Teknik Liselerin Üstünlüğü

Başlatan codabas, 19 Mayıs 2012, 01:07:07

codabas

Merhabalar.
bu yıl daha önceki yıllarda olduğu gibi MEB'in yarışmasına katılma fırsatım olmadı. biraz önce sonuçlara baktım ve çok ilginç birşey farkettim.
Endüstri Meslek Liselerinin çok bariz bir üstünlüğü var sıralamalarda. bende bir meslek lisesi mezunu ve şu an teknik öğretmen görevini icra eden bir kişi olarak gurur duydum.
derece yapan ve bu başarılarda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum...
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

frat

Keşke ben de sizlerle aynı fikirde olabilseydim..

Robotikle yakından ilgiliyim ve birçok Teknik lise ile de iletişim halindeyim. Farkettiğim birkaç durum var.

-- Üniversitelerin bir çoğu maalesef bu tür robotik çalışmaları için gerekli altyapıyı sağlamıyor. Birçok arkadaşımın okulunda ve  İTÜ makina fakültesinde durum bu şekilde. Akşam 5'den sonra çalışma yapamıyoruz. Haftasonu çalışma imkanı yok. Çoğunlukla yarışma giderleri için de destek verilmiyor. Kategori robotları için parkur, ring gibi çalışmaları da kendi imkanlarımızla yapıyoruz.

-- Meslek liselerinin projelerini öğretmenler yapıyor. Tabi hepsi değil ama büyük bir kısım bu şekilde. Projeyi öğretmenin yapmasına kesinlikle karşı değilim. Ama keşke bilgi paylaşımını yapabilsek. Öğrencisiyle kod paylaşmayan öğretmen de var. Herkese rakip gözüyle bakıp deplasmana katılırmış gibi gelen ekipler de var..

-- Diğer taraftan geçen senelere göre Teknik liselerin katılımları tüm yarışmalarda artarken Üniversite katılımları düştü. Teknik okulları bu açıdan tebrik ederim. Üniversite yetersizliğini ise bilgi paylaşımı ve yönlendirme eksikliğine bağlıyorum. Teknik liselere ETOGM davetiye yolluyor. Üniversiteler için özel bir tanıtım yapılmıyor bildiğim kadarıyla.

DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

erhanmete

bu yarışmalar için kaç tene üniversite öğrencisine çizgi izleyen robot yaptım hatırlamıyorum. yani meslek liselerinde öğretmenler üniversitedekilerde dışarıdan.
ama ben her ikisine de karşıyım.

camby

hocalar arası proje yarısması..

Teknık ogretmen proje hazırlıyor sonra sınıftan 3 kısı cagırıp fotograf cekılıyor.

Tabı yapan ogrencıler varsa gercekten de hakkını yememek lazım..

LukeSkywalker

#4
edit

mustafa_cmbz

Bu güne kadar kaç tane öğrenci projesi yaptım hatırlamıyorum yaptığım devreler ile kaç tane yarışmaya katılındı sayısını bile unuttum...lisedeyken sadece elektrik bölümüne uzaktan kumandalı ledli lamba yaptıydım ilde 1. olduydu :D bilmiyorum bizim zamanımızda lise hocalarının arasında pic bilen yoktu üniye geldim bırak pic bileni usb programlayıcı bile bulamadım koca ünide....hey yavrum hey :P

geçen bizim 1. sınıflar plc ile akıllı ev projesi yapmışlar trt de gelmiş bunları çekmiş :P ikişerbinlira da para almışlar ohh ne güzel hoca da 5bin tl almış sonuç ; öğretmen dahil pic'in ne olduğunu tam olarak bilmez oturup bir kez bile devre tasarlamamış etmemiş öğrenci daha eliyle pic bile tutmamış ama gel gelelim plc ile proje yapıyorlar nasıl oluyor bu iş demeyin :P oluyor işte karıştırmayın orasını burasını..

seneye okula tekrar kaydımı yaptırıp bi projede ben patlatacağım büyük ihtimallede 1-2 binlira patlatır aldığım koltuk takımlarının parasını kapatırım :P

bu işler artık sektör haline geldi :P ayak uydurmak lasım...karşı çıktın mı sen suçlu oluyorsun çünki...




ama her ne olursa olsun öğrenci bişeye dokunmadan etmeden yarışmada 1. geldiğinde kendine olan güvenide geliyor....gariban birinci sınıflar abi abi abi bu pic nası oluyo diye peşimizde koşarken aga falan demeye başlamışlar....bilgi varmı yok bomboş ama özgüven tavan yapmış....tehlikeli öğrenci tipi diye ifade ediyorum ben böylesini...kalın sağlıcakla....

codabas

evet çoğu mesajdan okuduğum kadarıyla projelerin genelde öğretmenler tarafından yapıldığı kanısı hakim. hatta olayı "ti"ye alanlar bile var. arkadaşlar 14-15 yaşındaki öğrencilerden robot projesini hem donanım hemde yazılım olarak yapmasını bekliyorlarsa çok beklerler. zaten amaç öğrencilerin projeyi yapmasından ziyade bu tarz ortamlara girmesi yeni teknolojileri yerinde görmesi, üniversite havasını soluması vb.....

her okulun ve her öğretmenin farklı stratejisi vardır. kimi öğretmen projeyi yapar, kimi öğretmen kısmen yapar kimisi de yaptırır. önemli olan bu değil dediğim gibi. üniversite hocaları sırça köşklerinden çıkıpta mesleki amaçları olan eğitim felsefesine uygun hareket etseler üniversitelerde de durum okullardaki gibi olur. olması da gerekir. doğru olan da budur. tek fark üniversitelerde öğrencinin emeği daha fazla olur.

bir not: ne olursa olsun başarıya saygı gösterelim....
Sakarya End. Meslek Lisesi Robot Klübü robotizm.net

bladerunner

madem bu kadar iyisiniz bana da bi sese yönelen robot devresi gönderseniz  :(