Pic in Besleme Ucuna Bağlanan Kondansatörle İlgili ?

Başlatan elektroacemi, 19 Mayıs 2012, 09:46:26

elektroacemi

Arkadaşlar picin girişine bağlanan kondansatör 100nF ama çeşiti ne olmalı ?

ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

elektroacemi

polyester de çok yaygın olarak kullanılıyor, seramikle çok fark eder mi ?

frat

Polyester kullanıyorum ben de, bir problem yaşamadım.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

pea

Seramiklerde ESR , diğer kolay bulunan tipteki kondansatörlere oranla çok daha az diye biliyorum.
Polyester de olur ama ideali seramik.

OG

Yüksek frekans tepkisi (kare dalga çalışmada çıkan ve inen kenarlara hızlı cevap vermek anlamında) iyi herhangi bir kondansator olabilir.

Polyesterin yüksek frekans davranışı iyi değildir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

atioky_216

Alıntı yapılan: OG - 19 Mayıs 2012, 16:40:47
Yüksek frekans tepkisi (kare dalga çalışmada çıkan ve inen kenarlara hızlı cevap vermek anlamında) iyi herhangi bir kondansator olabilir.

Polyesterin yüksek frekans davranışı iyi değildir.

Yanlışım varsa düzeltin ama besleme ucundan konusuyorsak sadece dc gelmesi gerekmiyor mu? Kare dalga diye bahsettiğinizin bağlantısını kuramadım...

Bende polyester kullanıyorum entegrelere ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur diye ama açıkçası bilinçsizce..  Hatta bazen aslında hesap kiap mantık kurmadan polyerster seramik bazen de elektrolit paralel bağlıyorum her birinin frekans karakteri farklı diye.. Açıkçası tam neden konulur bilemiyorum

OG

Yanlışınız yok tabiiki DC.

Şöyle düşünebilirsiniz. Esas besleme kaynağı (örneğin 7805) pcb'nin bir kenarında. 7805 çıkışına gereken kapasiteleri de eklemişsiniz, böylece kaynak çıkışı AC davranışı 0 ohm'a yaklaştırmışsınız.

Sonra bu besleme yolu pcb'nin sağına soluna uzatmışsınız, ileride bir lojik entegre beslemişsiniz, bu pic olabilir kapı vs olabilir.

Lojik malzemeler nasıl çalışır, 1 ve 0 işlerler. Yani aniden açar ve kapatırlar. Bu ani açıma ve kapama ile o lojik malzeme aniden akım besleme uçlarından akım çeker, akımı keser.

Malzeme ile esas besleme kaynağı arasında uzanan besleme yolu orada kendini gösterir. Yol bir bobin gibi çalışır ve ani akım taleplerine karşı ciddi bir reaktans (ac direnç) gösterir ve çekilecek akımda gecikmelere sebep olur. Akım yaveeş yaveeş geldiği için de lojik ünite mesela bu akımı dış ortama aktarıyorsa kare dalganın o inen veya çıkan kenarı yaveeeş yaveeş değişir, yani kare dalgadan çok testere dişine benzer.

İşte bu ani istemleri ani şekilde karşılayacak bir DC kaynak, o lojik malzemenin hemen besleme uçları yanında olması gerekir. Pratikte kullanılmak zorunda kalınan yollar buna engel olur, o DC kaynak işini entegrenin hemen besleme uçlarına yakın bağladığınız kondansator karşılar. 5V ile şarjlıdır ve ani taleple bunu hemen entegreye verir. Kare dalganın diğer boşluklarında 7805 den bunu geri telafi eder.

O sebeple, kullanılan kondansator yüksek frekans davranışı iyi olan bir malzemeden olmalıdır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ipek

ben seramik kondansatörden nefret ederim şekili bile yok bunların çinin arka mahallelerinden çıkma  ;D wima hastasıyım, 2 wima mkp parasına 1 avuç seramik kapasite alabilirsiniz ,fakat yabancınında bildiği bir şey
var herhalde hiç polyester görmedim. uygulamalarda hatta eski bilgisayar meraklıları bilir RS parts'ın kendinden cam seramik TTL için hazır soketleri vardı.
osilaskobunuz mevcut ise en yakın GND ile VCC hattını gezin MCU'ya yaklaştıkça gürültünün artığını göreceksiniz .SMD'ye zorda Dip18 için hep düşünmüşümdür

16F84 F628 gibi IC'ler 5 Gnd 14 Vcc sanki kolayca mini SMD 100nf atın gibi kolaylık yada bana öyle geliyor
12Fxx seriside pin 1  pin8