pıc in saat entegresi ve klavye ile haberleşme mantığı yardım

Başlatan hasqn54, 22 Mayıs 2012, 14:28:26

hasqn54

arkadaşlar ben 2 yıllık kontrol ve Otomasyon  bölümünü bitirdim fakat anlayamadığım bize gösterilmeyen şeyler var mesela en çok kafamı bozan olay atıyorum bi matris led ekranlı saatli ve  klavye kontrollü kayan yazı devresi yapmak istiyorum fakat bunu yapa bilmem için pıc i klavye ve saat entegreleri ile haberleştirmem gerekiyo ama ben bunun mantığını bilmiyorum PIC SAATİN kaç olduğunu nasılbir sinyalle alıyo veya klavyede hangi tuşa basıldığını nasıl bi sinyalle anlıyo bu  sinyali nasıl işkliyo acayip kafama takılıyo bana birisi bunun mantığını anlata bilirmi lütfen ben eminimki yardımcı olacaksınız şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim saygılarla

serhat1990

Merhaba , soruna şöyle bir cevap vereyim yardımcı olacağını umuyorum klavyeden bir tuşa basıldığını nasıl anlıyor demişsin. Şimdi klavyedeki tüm karakterlerin bir kod karşılığı vardır. Örneğin büyük A harfinin karşılığı onluk tabanda 65 onaltılık tabanda 41 ' e karşılık gelir. Sen şimdi A ' ya basınca seri haberleşme kullanıyorsun diyelim. RS232 formatında  comport'tan bu değer gidiyor. Arada max232 gibi bir chip ile ttl seviyesine çekiyorsun ve bu A verisi sana geliyor. Olayın mantığı budur. Sen bu soruyu sorarken pc bizim klavyeden tuşa basınca nasıl algılıyor sorusunu düşünmelisin . İyi çalışmalar...   

Kabil ATICI

önce konuyu biraz daha özelleştirelim!
klavye derken bilgisayar klavyesi ise yaygın iki tipi var USB ve PS2. usb anladığım kadarı ile şu an için seni aşar. ps2 klavyesinde besleme uçlarını saymazsak 2 tane sinyal ucu kullanılıyor. Saat ve veri. Burada güzel tarafı saat sinyalini klavye üretiyor. sen sadece veri sinyalini işlemen gerekiyor.  Aşağıdaki bağlantı işlemci farklı olsada bir klavyenin sinyallerinin nasıl değerledirebileceği konusunda yardımcı olacaktır.
http://elektronikvelemciler.blogspot.com/2009/10/atmega8-ile-seri-iletisimli-bilgisayar.html

pic aslında saatin kaç olduğunu bilmez. Bizim verdiğimiz referanslar doğrultusunda sadece belirli bir zaman bazında sayar. Bizim saat dediğimiz alet asılnda özelleştirilmiş bir sayıcıdır.
Neye ihtiyacımızı var, 1 saniyelik referans sinyaline. Bunu işlemcinin içindeki timerlar kullanılarak üretilebilmekte. tek yapmamız gereken bu sinyali 60 kez sayıp dakikayı üretmek, dakikayı 60 kez sayıp saati üretmek ve saatide 1 güne denk gelecek şekilde saymak.

http://elektronikvelemciler.blogspot.com/2008/11/24-saat-modunda-ledli-dijital-saat.html buda bir saat için gerekli bilgi içerir.

Adını koymamışsın ama, saat çipleri çeşitli tipte ve çeşitli üreticiler tarafından üretilmekte. Burada örnek olarak gösterebileceğim DS1307. Bu çip i2c adı verilen bir iletişim yöntemi kullanmakta.
http://elektronikvelemciler.blogspot.com/2010/10/atmega8-ve-ds1307-cipi-ile-rs485-saat.html
yukarıdaki bağlantı bu çipin nasıl kullanılabileceğini göstermekte.

tabii illede bunları kullanacaksın diye bir şey yok. Tercih senindir.İşlemciler farklı olsada bir fikir verebilecektir. Kolay gelsin...
ambar7