Söyle ABS Nasıl? Çalışır

Başlatan XNHCX, 30 Ağustos 2004, 17:58:40

XNHCX

sezgin05

Benim merak ettiğim neden hala GSM sisteminin ABS için risk teşkil ettiği.Çünkü oldukça yüksek bir frekans var.Elektronik devrenin etkilenmesi benim aklıma yatmıyor.Yada varsa bile böyle bir sakınca neden hala giderilemiyor?

XNHCX

ELEKTROMAGNETİK IŞINIMIN İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ETKİSİ

http://ehsam.kou.edu.tr/gsmbasin.htm

Alıntı Yap*Antensiz telefonların ABS 'yi etkilemediği söyleniyor. Doğru mu ?
***  Hayır, doğru değil. Zaten aslında antensiz telefon yoktur. Antensiz bildiğimiz telefonların (Nokia 3210, 8210 vs) antenleri gizli olduğundan, gözükmemektedir. Ama tıpkı "Antenli" telefonlar gibi 2W gücünde elektromanyetik dalga yayarlar ve ABS 'ye zararlıdır
.

http://www.mustafaeren.4t.com/cep/genel/cebinetkileri.htm

http://dergi.emo.org.tr/altindex.php?sayi=406&yazi=203

mmengi

usta ben gsm nin abs yi etkilediğine inanmıyorum.Eğer öyle bişi olsa otobanlarda giderken baz istasyonlarının yanından geçiyoruz ki onların yayın gücü kat kat fazla.Bide elektronik cihazlara zarar verse en başta cep telefonu kendi kendini bozar.

Erol YILMAZ

Evet cok ilginc. Avrupalı bir urun alacagi zaman her turlu EMC testini istiyor. Heralde ABS sistemleri EMC problemli olarak uretiliyor.
Yada isi garantiye alıp araba surulurken ne isiniz var ceple deyip isi kestirip atiyorlar.
 Gecenlerde otobuste seyahat ederken otobus birden ısınmaya basladı.
N'oldu diye sordugumda klima sistemi açık bit Cep'ten etkilendi, falan !
dediler. Hic inandırıcı gelmedi.

z

Cep telefonum Laptop'ımın sadece 10 cm yakınındaydı. Birden ekranda çizgiler belirdi biraz sonrada telefon çaldı. Tam bu esnada da PC resetledi.

Bu olayı yaşadıktan sonra cep telefonlarının bir başka sistemi etkilemesine şaşırmıyorum. Yalnız anladığım kadarıyla halk, cep telefonu ABS sistemini bozarı yanlış anlıyor. Bozulan işe yaramayacak duruma gelen bir şey yok, çalışması etkilenen yanlış çalışan etkilenen bir durum var.

Bir sistemden kablolar çıkıyorsa, bu kablo yakınında radyo vericisi varsa sistemin etkilenmesi normal.

Ancak buna engel olmak da çok zor değil. Adamların ABS elektroniğinin giriş ve çıkışlarına ekstra önlemler alması gerekecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mmengi

Belediye otobüslerinde de aynı şey otobüs bozulur vay çep telefonu açıktı ondan bahane aramak kolay.

Ben şöyle bir test yaptım siz deneyebilirsiniz:

1.44 lük bir floppy diskini tamamen dolacak şekilde dosya kopyaladım daha sonra metal kılıfı açmak suretiyle cep telefonunun antenini buradan manyetik kısma dokundurarak 20-25 defa arama yaptım aynı şekilde diskin farklı bölgelerinde bu işlemi defalarca denedim.Benim düşündüğüm kesinlikle disk bozulmuştur diye idi ama tek bir dosyada bile hata oluşmadı. Bu test gösteriyorki hassas olan floppy diski bile etkilemiyorsa başka birşeyi etkilemez.Türkiye dışında acaba hangi memlekette cep telefonu yüzünden abs kitlenerek kazaya sebebiyet vermiştir merak ediyorum.Kenan kalav çok önceleri bir kaza yapmıştı topkapı civarlarında kaza sebebi cep telefonu ile konuşurken fren sistemi etkilenmiş ve kaza yapmış şeklinde yansıdı gazetelere, ben hiçte öyle olmadığını düşünüyorum çekti tozu girdi bir yere bahane hazır abs kitlendi. :lol:

Bana bunun etkilerini fiziksel olarak gösterecek birisi varsa inanırım.Ha şu var insan sağlığına bir şey yapmaz demiyorum mutlaka yapıyor bir örnek daha Yüksek frekans ile uğraşan yada radio link hatlarında çalışan teknisyen vesayre insanların erkek çocuğu olamıyor bu kesin bir şey.Kanser işin başka bir vahim tarfı tabiki.

z

Pic in bir pinini giriş tanımlayıp biraz uzunca kablo ile butona bağla.
Reset sonrası  PC ye bolca 1000 tane X gibi karakter yollasın ardından
bir döngü içinde sürekli olarak  buton pinini okuyup RS232 üzerinden PC ye aktarsın.

PC picden gelen 1 yada 0 bilgisini surekli olarak ekrana yazsın.

Cep telefonunu picli devrenin yanına koy ve bir başka telefondan cep telefonunun zilini çaldır.

Bu deneyden beklentim PIC'in cep telefonunu aramalarından etkilenmesidir. Hatta RS232 iletişimi bile bozacağını sanıyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

zenze

abs sistemlerde her tekerlek için devir sayısı ayrı ayrı ölçülür ve her tekerlek için ayrı fren yapılır(ort 18fren/sn)tekerleklerin devirleri sabit mıknatıs ve bobin etkileşiminden oluşan gerilimle ölçülür diyor.
yorum;aradaki manyetik kuplajın farklı bir manyetik alan (ör cep tlf) ile değiştirilmesi devrin yanlış ölçülmesine  ve frenlemenin yanlış yapılmasına sebep olabilir.