PIC Programlama sigorta ayarları

Başlatan kaan571, 09 Temmuz 2012, 19:58:23

kaan571

s.a  arkadaşlar ben bir tane lcd panelde  tarih saat derece gösteren dvere yaptım ekranda kesik kesik çzigiler çıkıyor devrede herşey tmm  ama bu sorunu çözemedim sanırım sigorta yani osilatör ayarlarında sıkıntı var  brenner 8 kullanıyorum acaba bunun için ne yapmam  lazım ???

Tagli

Alıntı yapılan: kaan571 - 09 Temmuz 2012, 19:58:23...devrede herşey tmm...
Sorun varsa birşeyler tamam değil demektir.  :)

Önce 1 saniye aralıkla LED yakıp söndür, böylece PIC çalışıyor mu, çalışıyorsa doğru hızda mı çalışıyor ondan emin olursun.

Sonra LCD'ye test amaçlı sabit yazılar yazdır. Saati ve sıcaklığı boşver, onlarla ilgili kısımları koddan çıkar. Ekranda yazı görmüyorsan zaten LCD kodunu kurcalaman gerekiyor demektir. Bunu çözmeden tarih ve saatle uğraşmanın anlamı yok.

Ve de daha öte bir yorum yapabilmemizi istiyorsan, devre şeması, kod ve tercihen ekrandaki kesik çizgileri gösterir bir fotoğraf vermen gerekiyor.
Gökçe Tağlıoğlu

kaan571

hocam başka bir lcd panel ile denedim   15. ve 16 nolu yani aydınlatma bacağını bağlamadığım halde sürekli ışık yanıyor ama tartih saat yoktur neden acaba ?

Tagli

Donanımsal anlamda birşeyler yanlış gibi gözüküyor. Arka aydınlatma LED'inin bağlantısı diğer bacaklardan bağımsızdır. O bacaklara bağlantı yapmadığın halde arka ışığın yandığını görüyorsan akla 3 ihtimal geliyor:

1) LCD üzerinde lehimleme vs. sebebiyle bir kısa devre var. Yan yana duran bacaklarda değme olup olmadığını multimetre ile kontrol et.
2) Yanlış bacaklara bağlantı yapmış olabilirsin. LED bacakları bazı LCD'lerde 14'ten sonra olurken bazılarında ise + ve - adıyla 1'den önce geliyorlar. Durum böyle ise LCD'yi yakmış olma ihtimalin var.
3) Kullandığın  LCD, piyasada yaygın olarak bulunan Hitachi HD44780 olmayabilir. Gerçi bu çok düşük bir ihtimal. Eğer durum böyle ise, yine LCD'yi yakmış olabilirsin.

Normalde bu LCD'lerin beslemesine elektrik verildiğinde ve kontrast bacağı uygun şekilde sürüldüğünde, LCD hiçbir şeye bağlı değilken, üst satırda kareler çıkması gerekir. Eğer bunu göremiyorsan zaten LCD bozuktur.
Gökçe Tağlıoğlu

kaan571

allah allah  ???*
kafam karıştı iyice ......   :o  :o
lcd ye baktım şimdi bağlantı numarası  1 den başlayıp 16 ya kadar gidiyor.  burada sıkıntı yok 15 . ve  16. ayakta kısa dvere v.s bişeyde yok.
neden böyle oldu anlamadım  ????